Bu mesleği yapan kimse kalmayacak!

40 yıllık terzi Ahmet Yılmaz, mesleğin dibe vurduğunu söyledi ve artık terzilik mesleğinin hazır giyim markalarının tamirini yapmak olduğunu söyledi. Yılmaz, "Sayıları her geçen gün azalan ve aya

GÜNDEM 27.04.2014 04:29:00 0
Bu mesleği yapan kimse kalmayacak!

Çerkezköy’de 40 yıllık terzi yapan Ahmet Yılmaz son yıllarda hazır giyimin (Konfeksiyon) yaygın hale gelmesi nedeniyle terzilik mesleğinin yıldızının düştüğünü söyledi Terziliğin sanat olmaktan çıktığını kaydeden Terzi Yılmaz, artık terziliğin yalnızca hazır giyim markalarının tamirini yapan bir meslek olduğunu söyledi.

ESKİ GÜNLER GERİDE KALDI

40 yıllık terzi olduğunu belirten Çerkezköy’ün tanınmış usta terzilerinden olan Ahmet Yılmaz, terziliğe 13 yaşımda başladığını söyledi. Bu sanata ilk adım atığım yıllarda ve daha sonralarında çalıştığım işyerleri hep kumaş satışı yapıyordu hem de takım elbiseden tutun da tek ceket ve pantolon dikimleri hat safhada idi” diyen Terzi Yılmaz eski günlerdeki terziliği anlattı. “Bayramlarda sabahlara kadar çalıştığımız halde çoğu kez talepleri dahi karşılayamadığımız bayramlar oluyordu” diyen Yılmaz, “Böylesine yoğun bir iş gücüne sahip olan işkolumuz ilerleyen yıllarda konfeksiyonun yaygınlaşması nedeniyle popülerliğini kaybettiği gibi bu işi yapanların çoğu da işsizlik nedeniyle mesleklerine son verdi.” Dedi.

SON NESİLİZ

Yılmaz “Sayıları her geçen gün azalan ve ayakta kalmaya çalışan bizim gibi terzi arkadaşlarımızın yapacak bir şeyleri olmaması nedeniyle hep teknolojiye kafa tutmaya çalışarak yaşamlarını sürdürerek ayakta durmaya ve karınlarını doyurmaya çalışıyor. Ayakta durmaya çalışan bizler terzilik sanatının yani mesleğimizin son nesilleriyiz. Artık bu mesleği öğrenmek için başvuran gençler dahi yok. Bundan yıllar önce anne ve babalar çocuklarının meslek sahibi olmaları için terzilerin dükkânlarını aşındırırdı. Şimdi hiç kimse yok. Bu nedenle bizler bu mesleği ayakta tutan son nesilleriz” diye konuştu.

TERZİLİK TAMİRCİLİĞE DÖNDÜ

Ahmet Yılmaz şöyle devam etti, “Yıllar önce en ilgi çekici ve çok saygın bir meslek olan terzilik ne yazık ki konfeksiyonun yaygınlaşması sonunda itibarını da yitirmiş olmasından büyük üzüntü duyuyoruz. Terzilik sanatı insan yaşamında önemli bir yer teşkil ettiğini herkes iyi bilir. Bu mesleğin her geçen gün eriyerek yok olmasında bir adım daha gerilere gitmesine bu mesleğe yıllarını vermiş olan bizleri inanın çok üzmektedir. Gelecek birkaç yıl içinde inanın tamir işi yapacak terzi dahi bulunmayacak. O zaman terzilerin kıymeti daha iyi anlaşılacak. Şu an mevcut terzi esnafının yaptığı tek iş pantolon paçası tamiri ile elbise daraltma işleridir. Mesleğimizin göz göre göre yok olmasını görmek bizleri derinden üzüyor” diye konuştu.

Haber/Seyit SÜREN