Akşam az yiyen çocuk daha derin uyuyor!

Obezite ile ilgili çalışmalar yapan Dr. Fevzi Özgönül çocuklara özel sağlıklı beslenme bilgileri verdi. Özgönül, akşam hafif beslenen çocukların daha derin uyuduğunu söyledi.

GÜNDEM 26.04.2014 00:28:00 0
Akşam az yiyen çocuk daha derin uyuyor!

SİNDİRİM İÇİN HAREKET ŞART

Çocukların beslenmesi, annelerin ortak hassas olduğu bir nokta. Ancak anneler, ocuklarının az yediği ve doymayacağı endişesiyle bir yerlerde hata yapıyor olabilir. Obezite ile ilgili çalışmalar yapan Dr. Fevzi Özgönül, akşam yemeklerinde hafif beslenen çocukların daha derin bir uykuya dalacağını söylüyor

Büyüme çağındaki bir çocuğun gelişmesinde ona enerji veren karbonhidratların dışında protein ve yağlarında önemi çok büyük. Dr. Özgönül, bir çocuğun sağlıklı büyümesi için günlük olarak yiyeceklerle,  %50 karbonhidrat, %35 Protein % 15 yağ alması gerektiğini söylüyor. Dr Özgönül’e göre çocukların ayrıca ekstra vitaminlere minerallere ve demir gibi bir kısım metallere de ihtiyacı var. Vücudun ihtiyacı olan protein ve yağların çok zor ve çok yavaş sindirildiğine dikkat çeken Özgönül, bu nedenle çocukların öğünlerde yedikleri yemeklerde bu oranlara ve sindirim için hareket etmeye çok dikkat edilmesi gerektiğini kaydediyor.

SABAH KAHVALTISI İHMALE GELMEZ

Çocukların mutlaka sabah kahvaltı etmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Özgönül, kahvaltıda peynir, yumurta, zeytin, biraz mevsim meyveleri ve yeşilliklerin bulunması gerektiğini belirtiyor. Çocukların kahvaltıda kolayca sindirilen ve diğer gıdaların sindirilmesini engelleyen, ekmek ve hamur işi gıdalardan az, yerine çiğ fındık, ceviz ve badem yemeleri gerekiyor. Ne yazık ki çocukların birçoğu güne yüksek yağ ve kalori oranına sahip hamur işi atıştırmalık tüketiyor.

BESLENME ÇANTASINDA SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIK

“Çocuğunuzun okulda acıkınca yemesi için yanına verdiğiniz atıştırmalıklarda, kolay sindirilen ekmek ve hamur işi çoğunlukta olursa bunların yanında yediği protein ve yağlar sindirilmeyebilir” diyen Dr. Özgönül daha sağlıklı olduğunu düşündüğü atıştırmalık çeşitlerini paylaştı.

ÖNERİLER

Özgönül’den tavsiyeler: çocukların beslenme çantasına mutlaka ceviz ve kavrulmamış badem konmalı. Eğer seviyorsa çiğ fındıkta tercih edebilirsiniz.

 Bir marul yaprağının içerisine hindi veya tavuk füme koyup en ortasına da çubuk şeklinde kaşar peyniri koyup bunu sigara böreği gibi sararsanız çok değişik ve besleyici bir atıştırmalık olur, bunu ince domates dilimleri veya salatalıkla da deneyebilirsiniz.

Kendiniz meyveli yoğurt yapabilir ve bunu içerisine çok az bal ve rendelenmiş ceviz veya badem koyabilirsiniz. Böylece hem tatlı yapmış hem de çok daha besleyici bir atıştırmalık elde etmiş olursunuz

Çocuğunuzun yiyeceği krem peynirin içerisine yine ceviz veya çiğ badem rendesi koyup onu çeşitlendirebilirsiniz bunu da bir ince dilim tam tahıllı ekmeğe sürüp değişik bir alternatif üretebilirsiniz.

Tam tahıllı ekmeğin üzerine tere yağ sürüp haşlanmış yumurta dilimi ve üzerine tekrar cevizli veya bademli krem peynir sürüp bunları karelere bölerek çocuklar için güzel bir atıştırmalık elde edebilirsiniz.

Öğlen yemeğinde mutlaka sebze ve eti, aynı bebekken olduğu gibi birlikte yemesine özen göstermeliyiz.

RAHAT UYUMALARI İÇİN

Çocukların akşamları rahat uyuyabilmesi için çiğ sebze yani salata ve meyvelerden uzak durmasını sağlanması gerekiyor. Akşam yemeğinde pişmiş sebze veya çorba türü yiyecekleri tercih edilmeli.

Akşam yemekten önce hafif de olsa hareket etmesi çok önemli. Böylece gündüz yediği yemeklerin daha fazla sindirilebilmesi sağlanır ve akşam daha az acıkır.

Akşam çok yemediği için çocuğunuz daha derin uyur ve böylece büyüme ve gelişmesi daha iyi olur.

Unutmayın tüm bu öneriler, çocuğunuzun ve aynı zamanda bedeninin daha sağlıklı olması ve yıllarca tüm bayramları mutlu ve sağlıklı geçirmesi için…

Haber/Merve ERDUĞAN