Dernek Beyannameleri için son günler

Tekirdağ İl Dernekler Müdürlüğü'nden yapılan basın açıklamasında, Tekirdağ'da faaliyet gösteren derneklerin, Dernekler yöneticilerinin cezalı duruma düşmemeleri için 2012 yılı De

GÜNDEM 22.04.2014 00:28:00 0
Dernek Beyannameleri için son günler

DERNEKLERE BEYANNAME ÇAĞRISI

Tekirdağ İl Dernekler Müdürlüğü’nden yapılan basın duyurusunda, 5253 Sayılı Dernekler Kanununun “ Beyanname verme Yükümlülüğü ve Denetim” başlıklı 19. maddesi gereğince, “Dernekler yılsonu itibariyle faaliyetlerini, gelir ve gider işlemlerinin sonuçlarını düzenleyecekleri beyannameyi her yıl Nisan ayı sonuna kadar Mülki İdare Amirliğine vermekle yükümlüdür” hükmü hatırlatıldı.

ELEKTRONİK ORTAMDA BEYANNAME VEREBİLECEKLER

İl Dernekler Müdürlüğü’nün vermiş olduğu bilgiye göre; dernekler 5253 Sayılı Dernekler Kanunun 19. maddesi gereğince her yıl mutlaka 30 Nisan 2013 tarihine kadar beyannamelerini vermekle mükellefler. Dernekler yönetmeliğinde yapılan değişikle Dernekler Elektronik ortamda beyanname ve bildirimlerde bulunabilecekler. Elektronik ortamda beyanname ve bildirimleri doldurma yetkisi Dernek başkanına Dernek yönetim kurulu kararı ile veriliyor. Dernek Başkanının, derneğin merkezinin bulunduğu yerin valiliğine, dernek karar defteri ve konuya ilişkin olarak alınmış yönetim kurulu kararı fotokopisi ile yazılı olarak başvurduğu kaydedildi.

Müdürlük tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Başvuru yazısı ile karar defteri yetkili il dernekler müdürlüğü personeli tarafından incelenir ve karar fotokopisi mühürlenerek imzalanır. Dernek başkanlarına, il dernekler müdürlüklerince müracaat anında sistemden üretilecek kullanıcı kodu, parola ve şifreyi ihtiva eden kapalı bir zarf verilir. Kapalı zarfın tesliminde, derneğin adı ve kütük numarasını, teslim eden ve teslim alan kişilerin ad ve unvanlarını, zarfın kapalı olarak teslim edildiğini içeren bir tutanak düzenlenir. Bu tutanak dernek başkanı, il dernekler müdürü ve bir personel tarafından tarih ve saat konulmak suretiyle imzalanır. Dernek tarafından elektronik ortamda beyanname ve bildirimleri doldurma yetkisi verilen ve kapalı zarf alan dernek başkanının değişmesi halinde, değişiklik mülki idare amirliğine bildirilir, daha önce verilen kullanıcı kodu, parola ve şifre iptal edilir. Derneğin talebi üzerine yeni kullanıcı kodu, parola ve şifre verilir. Elektronik ortamda gönderilen beyanname ve bildirimler ile kağıt ortamında gönderilen beyanname ve bildirimler arasında hukuki sonuçları itibariyle hiçbir fark bulunmamaktadır. Kullanıcı kodu, parola ve şifre kullanmak suretiyle elektronik ortamda doldurulmuş ve onaylanmış beyanname ve bildirimler, dernek tarafından verilmiş beyanname ve bildirimler olarak kabul edilir. Elektronik ortamda gönderilmesi mümkün olmayan veya sisteme yüklenemeyen beyanname ve bildirim ekleri, derneğin merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine elden verilir veya posta yoluyla taahhütlü olarak gönderilir.”

ELEKTRONİK ORTAMDA VERİLEMEZSE

“Beyanname ve bildirimlerin teknik arızalar nedeniyle elektronik ortamda gönderilmesinin mümkün olmaması halinde, kanuni sürenin son günü mesainin bitiş saatine kadar, derneğin merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine elden verilmesi veya posta yoluyla taahhütlü olarak gönderilmesi gerekmektedir. Kullanıcı kodu, parola ve şifre verilen kişiler, bunları başka amaçla kullanamazlar, bir başkasının kullanmasına da izin vermezler. Kullanıcı kodu, parola ve şifrelerinin çalındığını, kaybedildiğini veya hangi nedenle olursa olsun yetkisiz kişilerce kullanıldığını öğrenen dernekler, derhal il dernekler müdürlüğüne veya Daire Başkanlığına bilgi verirler. Kendilerine kullanıcı kodu, parola ve şifre verilen kişiler, bildirim anına kadar yapılan işlemlerden ve taraflarına verilen kullanıcı kodu, parola ve şifrenin kullanımından sorumludur. Elektronik ortamda yapılan işlemlerin tespit ve tevsikinde, Daire Başkanlığının kayıtları esas alınır. Bilanço esasına göre defter tutan dernekler ile kamu yararına çalışan dernekler, bu Yönetmelik çerçevesinde vermekle yükümlü oldukları beyanname ve bildirimlerini, Daire Başkanlığının internet sayfası üzerinden, kullanıcı kodu, parola ve şifre kullanarak göndermek zorundadırlar. Elektronik ortamda beyanname ve bildirim gönderme zorunluluğu bulunmayan dernekler, kendi istekleriyle bu maddede belirtilen usullere uymak suretiyle beyanname ve bildirimlerini elektronik ortamda gönderebilirler.”

VERİLMEDİĞİ TAKDİRDE PARA CEZASI

“Beyannameler 30 Nisan 2013 tarihine kadar verilmediği takdirde 5253 sayılı dernekler kanunun 32nci Maddesinin L fıkrası gereğince “731 bin TL İdari para cezasıyla cezalandırılır” hükmüne amirdir”. Dernekler yöneticilerinin cezalı duruma düşmemeleri için 2012 yılı Dernek beyannamelerini 2013 Nisan ayı sonuna kadar İl Dernekler Müdürlüğüne teslim etmeleri ve cezai işlemle karşılaşmamaları için gereken hassasiyetin gösterilmesi hususu ilimizde faaliyet gösteren tüm derneklerin saygıdeğer başkanlarından önemle rica ederim”.

Haber/ Gökhan TEKER