Afetlere müdahalede'Sınırötesi' işbirliği önerisi

NKÜ Çerkezköy Meslek Yüksekokulu tarafından, Trakya Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle Veliköy'de bir Afet Eğitim Merkezi hayata geçirilmesi planlanıyor. Eğitim Merkezinin daha iyi bir eğitim ve uygu

GÜNDEM 20.04.2014 00:22:00 0
Afetlere müdahalede

Trakya Kalkınma Ajansı’nın,  2012-2013 Yılı Mali Destek Programı kapsamında desteklediği, Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksekokulu’nun kuracağı İtfaiyecilik, İş Güvenliği, Arama-Kurtarma Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi için AR-GE çalışmaları devam ediyor.

VARNA ÜNİVERSİTESİYLE BİLGİ ALIŞVERİŞİ

Projede uzman olarak görev alan öğretim görevlileri Metin Taşkın, Serdar Özer, Yalçın Karagözler ve Taha Aslanlı, aynı zamanda proje Koordinatörü olan Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ercan Buluş ile birlikte Bulgaristan’ın Varna Kentini ziyaret etti. Heyet’in ilk ziyareti, Bulgaristan’a itfaiye ve güvenlik personeli yetiştiren Varna Free Üniversitesi oldu. Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ercan Buluş, gerçekleştirilen toplantıda, Çerkezköy Meslek Yüksekokulu’nun hayata geçirmek istediği, İtfaiyecilik, İş Güvenliği, Arama-Kurtarma Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi hakkında bilgi verdi. Buluş; merkezin Trakya’daki ilk Afet Eğitim Merkezi olacağının altını önemle çizdi. Buluş, hem okulun kendi bünyesindeki Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Bölümü öğrencileri ile İş Sağlığı ve İş Güvenliği öğrencilerinin, hem de bölgedeki ilgili diğer ilgili kuruluşların faydalanacağı bu eğitim merkezinin yüksek donanıma sahip olacağını dile getirdi.

NATO TESİSLERİNDE PRATİK YAPILACAK

Varna’daki itfaiyecilik ve kurtarma eğitimleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Peter Hristov da, Varna Free Üniversitesi bünyesinde, kendi ülkeleri için İtfaiyeci ve Güvenlik Görevlisi yetiştiren iki bölüme sahip olduklarını anlattı. “Öğrencilerimiz, önce Hukuk Fakültesi bünyesinde, kanunlar ve anayasa eğitimi alıp, ardından da mesleki eğitime tabi tutuluyor” diyen Hristov; öğrencilerinin ve yurtdışından gelen kursiyerlerinin NATO’nun Varna’da bulunan Yangın ve Kurtarma Merkezi’nde pratik eğitim aldığını belirtti. Hristov, bu eğitimlerinin ağaç budamadan kimyasal maddelerden müdafaaya kadar geniş bir yelpazede gerçekleştiğini söyledi. 

TÜRKİYE, BULGARİSTAN VE YUNANİSTAN AYNI RİSKİ TAŞIYOR

Dekan Hristov, sınır komşusu olan Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan’ın ortak afet risklerine sahip olduğuna dikkat çekti. Bu üç ülkenin ortak bir Afet Eğitim ve Müdahale Merkezi kurmasının gerekliliğini vurgulayan Hristov örnek verdi: “Meriç, Arda ve Tuna Nehirleri taştığında her üç ülkede etkileniyor”.  Bu yönde yapılacak işbirliğine Özel Varna Üniversitesi olarak, hazır olduklarını söyleyen Üniversite Dekanı Hristov’a sınır ötesi işbirliği teklifini, projeleştirerek Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Osman Şimşek’e sunacaklarını dile getiren Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd.Doç.Dr.Ercan Buluş “Eğer üniversite yönetimimiz, sıcak bakarsa biz de işbirliğine hazırız” dedi. Her iki üniversite arasında öğrenci değişim programı teklifinin de masaya yatırıldığı toplantı, heyetin NATO’ya ait Yangın ve Kurtarma Merkezi’ni ziyaret edip, teknik incelemesi ile son buldu.

Haber / Emine LALE