Günde 1 milyon ekmek çöpe atılmaktan kurtuldu

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'nun son 6 yılda 2 kez yaptığı "Ekmek İsrafı ve Tüketici Alışkanlıkları Araştırması"nın 3.sünü de 2013 yılında yaptı. Geçen yıllarla kıyas

GÜNDEM 17.04.2014 18:13:00 0
Günde 1 milyon ekmek çöpe atılmaktan kurtuldu

İSRAFLAR İHMAL VE BİLGİSİZLİKTEN

TMO tarafından ilki 2008, ikincisi 2012 yılında olmak üzere  “Ekmek İsrafı ve Tüketici Alışkanlıkları Araştırması” yaptırılmıştı. 2012 yılı araştırması sonucunda; 2008 yılında % 5 olan israf oranı % 20 artışla % 6’ya yükselmiş ve 250 gr’lık standart ekmek üzerinden hesaplandığında günde 6 milyon, yılda ise 2,17 milyar adet ekmeğin israf edildiği tespit edilmişti İsrafın maddi karşılığının 1,6 milyar TL olduğu hesaplanmıştı. Ayrıca israfın; ekmeğin üretim veya tüketim süreçlerinin herhangi bir aşamasında ortaya çıkabildiği, kötü niyetten ziyade ‘ihmal ve bilgisizlikten” kaynaklandığı anlaşılmıştı. Bu nedenle ekmek israfı ile israftan kaynaklanan ekonomik kayıpların önlenmesi ve daha sağlıklı olan tam buğday ekmeği tüketiminin yaygınlaştırılması konularında toplumda farkındalığın arttırılması amacıyla 17 Ocak 2013 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” başlatılmıştı.

YENİ BİR ARAŞTIRMA YAPILDI

Bir yılını tamamlayan kampanyanın sonuçlarını ölçmek, ekmek tüketim alışkanlıklarında ve israf miktarlarında kampanyanın yarattığı etkileri belirlemek amacıyla 2013 yılı sonu itibarıyla yeni bir araştırma yapıldı. Bu seri araştırmalarla Türkiye genelindeki ekmek üretimi, tüketimi ve israfı hakkında ilk kez geniş kapsamlı ve güvenilir bilgiler toplanmış, süreç içinde meydana gelen değişimler gözlemlenebildi.

SONUÇLAR UMUT VERİCİ

TMO Kırklareli Şube Müdürü İhsan Çakır konuya ilişkin açıklamasında şunları kaydetti: “2012 yılı araştırma sonucuna göre; 2012 yılında günde 5,9 milyon adet, yıllık 2,17 milyar adet olan ekmek israfı, kampanyanın etkisiyle günde 4,9 milyona, yılda ise 1,8 milyar adede inmiştir. Dolayısıyla kampanya ile günde 1 milyon 50 bin adet, yılda ise 384 milyon adet ekmek çöpe atılmaktan kurtarılmıştır. Bir önceki yıla göre israf edilen ekmekte; hanelerde, personel ve öğrenci yemekhanelerinde % 40, lokanta, otel ve fırın gibi ticari kuruluşlarda ise % 1 oranında azalma görülmüştür. Genel anlamda bir değerlendirme yapılacak olursa bir önceki yıla kıyasla israfta ortalama % 18’lik bir iyileşme sağlanmıştır. Ayrıca 2012 yılında 463 milyon adet olan tam buğday ekmeği tüketimi % 93’lük artışla 894 milyona, 132 milyon adet olan kepekli ekmek tüketimi de % 283’lük artışla 507 milyona yükselmiştir. 

Kampanya ile iki büyük kazanım sağlanmıştır:

1) İsrafın parasal karşılığı 2012 yılında 1,6 milyar TL iken bu rakam kampanya çalışmalarıyla 2013 yılında 1,3 milyar TL’ye düşürülmüş olup, 300 milyon TL değerinde ekmek çöpe atılmaktan kurtarılmıştır.

2) Kampanyanın etkisiyle halkın tüketim alışkanlıklarında önemli değişimler yaşanmış, vatandaşlarımız israf konusunda oluşan duyarlılık neticesinde ekmeği ihtiyaçları kadar satın alarak kontrollü tüketmişlerdir. Tüketimde sağlanan bu tasarruf neticesinde 2012 yılında 26 milyar TL olan yıllık harcama tutarı 2013 yılında 23,5 milyar TL’ye inmiştir.”

Haber / Ahmet KARDEŞ