Güvenli gaz kullanımı için yapılması gerekenler

Çerkezköy ve Kapaklı'ya 2006 yılından bu yana doğal gaz arz eden GAZDAŞ, doğal gazın güvenli kullanımıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu. GAZDAŞ Çerkezköy İşletme Müdürü Tanju Ko

GÜNDEM 19.03.2014 15:24:00 0
Güvenli gaz kullanımı için yapılması gerekenler

ÖNEMLİ BİR GÜVENLİK KURALI

Koçak, GAZDAŞ’ın abonelerinde güvenli doğal gaz kullanım bilincini geliştirerek bu konuda bir kültür oluşturmayı amaçladığını ifade ederek “Abonelerimizindoğalgaz tesisatlarına GAZDAŞ’ın bilgisi dışında müdahale etmemeleri önemli. Havalandırma menfezlerinin asla kapatılmaması ve cihaz bakımlarının yıllık periyotlarda yaptırılması çok önemli bir güvenlik kuralı” dedi. Gaz arzı sağlanan bina sakinlerinin iç tesisatlarındaki topraklama çubuklarını düzenli olarak kontrol etmelerinin de önemli olduğunu söyleyen Koçak “Topraklama çubuklarının çalınması durumundavatandaşlarımızın; GAZDAŞ tarafından yetkilendirilen, sertifikalı firmalarla görüşerek can ve mal güvenliği açısındanbir an önce yeni topraklama çubuğu montajını yaptırmaları gerekli” dedi.

YANGIN İSTATİSTİKLERİ İLE İLGİLİ DE BİLGİ VERDİ

Çerkezköy ve Kapaklı’da bugüne kadar meydana gelen yangın istatistikleri ile ilgili de bilgi veren Koçak “Çerkezköy Belediyesi’nden aldığımız bilgilere göre; 2006 ve 2013 yılları arasında ilçede toplam 739 yangın meydana gelmiştir. Bunların 290 adedi sobalardan ve bacalardan kaynaklanmıştır. Kapaklı’da ise meydana gelen 297 yangından 76’sı ocak, soba ve bacalarda yaşanan sorunlardan kaynaklanmıştır. Her iki ilçede de doğal gaz kaynaklı herhangi bir yangınyaşanmamıştır” dedi.  Koçak, bu üzücü olayların doğal gaza geçiş ve doğal gazın bilinçli kullanımıyla yok olacağını dile getirerek “GAZDAŞ olarak, doğal gazın ilk kaynağından kullanıcıya ulaştığı noktaya kadar titizlikle kontrol edipriski yöneterek güvenli kullanım sağlamaya çalışıyoruz.Doğal gazın güvenli kullanımı konusunda dikkat edilmesi gereken tüm konuları 10 altın kuralı sıralayarak GAZDAŞ abonelerini bu maddeleri okumaya ve uygulamaya davet ediyoruz” diye konuştu.

10 ALTIN KURAL

Koçak, 10 Altın Kuralı şöyle açıkladı “Doğal gaz tesisatlarınızı GAZDAŞ yetkili sertifikalı firmalara ve kimlik kartı bulunan yetkilendirilmiş ustalara yaptırın.Sertifikalı firmalara www.gazdas.com web adresinden ulaşabilirsiniz. Tesisatlarınıza kesinlikle müdahale etmeyin ve yetkisiz kişilere müdahale ettirmeyin. Gazınızı açtırdıktan sonra tesisatınızda cihaz değişikliği veya ek cihaz  bağlatırsanız mutlaka bu durumdan GAZDAŞ’ı haberdar edin. Bunun için GAZDAŞ Çağrı Merkezi 444 9 429’u arayabilirsiniz. Doğalgaz tesisatlarınıza her yıl kışa girmeden sertifikalı firmalar aracılığıyla genel kontrol ve bakım yaptırın. Kombi şofben gibi cihazlarınıza her yıl kışa girmeden yetkili servisler aracılığıyla bakım yaptırın. Bacalı cihaz kullanıyorsanız, cihazınızın baca sensörünün çalışıp çalışmadığını yetkili servise mutlaka kontrol ettirin. Gaz arzı sağlandıktan sonra doğalgaz boru ve bağlantı elemanlarını, antipas üzerine sarı renkli yağlı boya ile boyayın. Boyama işleminde su bazlı boya kesinlikle kullanmayın. Bacalarınızın kombi bağlantısının tam yapıldığından emin olun. Pencere veya duvarınıza monte edilen, ortama taze hava girmesini ve herhangi bir gaz kaçağı durumunda da doğalgazın dışarıya tahliye edilmesini sağlayan menfezlerinizi asla iptal etmeyin ve kapatmayın, kapatanları da uyarın. Ocağınızı temizlerken, ocağı doğalgaz tesisatına bağlayan esnek bağlantı elemanını fazla hareket ettirmeyin. İşlevselliğini ve sızdırmazlık özelliğini sık sık kontrol etmeyi unutmayın. Evinizde çürük sarımsağa benzer bir koku hissettiğinizde, kapı ve pencereleri açın, herhangi bir yangına yol açmamak için elektrikli hiçbir alete dokunmayın ve ortamda cep telefonu kullanmayın. Daha sonra ortam dışına çıkarak, doğal gaz acil hattı 187’yi arayın; ekipler gelene kadar doğalgaz vanalarını kapatın”.

Haber / Menşure KARDEŞ