Ertem, Radyo Haber'e konuk oldu

AK Parti Çerkezköy Belediye Başkan Adayı Ali Ertem, Radyo Haber ve T Haber TV'nin ortak yayınladığı Gündem Özel programında Gazeteci Şaban Kardeş'in ve Çerkezköylülerin sorularını yan?

GÜNDEM 28.02.2014 10:31:00 0
Ertem, Radyo Haber

ALTYAPISI TAMAMLANMIŞ BİR KENT YARATTIK

Göreve geldiği 2004 yılından bu yana ilçedeki tüm altyapı çalışmalarını tamamladığını ifade eden Ali Ertem, “Kanalizasyon hattı olmayan tek bir metre yol kalmadı. Yüzde 75’i kaplamasız olan yollarımzın tamamını yaptık. Bizden önce çöpler 10 günde bir toplanırken, bizim dönemimizle birlikte çöpler hergün toplanır oldu. Şimdi de çöp konteynırlarını yer altına almaya başladık. 10 yıllık görev süremiz boyunca altyapısı tamamlanmış bir kent yaratmaya çalıştık. Sözlerimiz yerine getirdik. Çerkezköy Trakya’da altyapı sorununu çözmüş tek kenttir” dedi. İlçede ulaşım sorunu kapsamında da çalışmalar gerçekleştirdiğini söyleyen Ertem, “2006’da bütçemizin yaklaşık yüzde 80’ini ulaşıma ayırdık. Atatürk Viyadüğü’nü yaptık. Daha güzel şekilde yapmayı arzu ederdik ama belediyenin bütçesi buna yetmezdi. Önemli olan sıkıntıyı çözmekti. Mezbahane kavşağını da 2009 yılının başında açtık. Orada da yoğunlaşma başladı. Orada da viyadük ve köprülü kavşak projemiz var. Yaptığımız bu çalışmalarla Çerkezköy, köy olgusundan kent olgusuna geçit yaptı. İlçemizdeki konutların yüzde 85’i son 10 yılda yapıldı. Biz inşaat sektörünün önünü açtık. Bu zamana kadar temel ihtiyaçları karşılamaya çalşıştık. Ustalık dönemimizde ise tali konularda yatırım yapacağız” diye konuştu.

 

İLÇEMİZİ VOLEYBOLDA 1. LİG’DE TEMSİL EDECEĞİZ

Göreve ilk başladığı dönemde ilçenin en önemli sosyal ihtiyacının park alanları olduğuna dikkat çeken Ali Ertem, “2004’te koca ilçede tek bir park vardı. Şimdi ise ilçemizin 45 ayrı noktasında irili ufaklı parklar var. 25 noktada kadınların fitness olarak kullanacağı park alanları var. Sosyal ihtiyaçları yalnızca belediye karşılamaz. Şehir büyüdükçe yatırımcılar gelir ve yatırım yapar. Biz bu süreçte ayrıca halkımıza beceri kazandırmak amacıyla kendi öz kültür faaliyetlerini ücretsiz devam ettirdik” dedi. Göreve geldiklerinde ilçede spor salonu olmadığını söyleyen Ertem, “Spora her zaman destek olduk. Kapalı Spor Salonu bizim dönemimizde yapıldı. Çerkezköy’de başarıyı hazmedemeyenler sayesinde spora yaptığı katkılardan dolayı Türkiye’de yargılayan tek belediye başkanı benim. Bazı park bahçelerin gelirlerini masraflarını karşılamaları için spor kulübümüze verdik. Gelirleri olsun istedik. Bu nedenle yargılanmam devam ediyor. Önemli olan boğazımızdan bir kuruş haram lokma gitmemesidir. Bugün 1 milyon TL kaynak bulmaya çalışırken 75 bin TL’nin hesabını vermeye çalışıyorum. Bize getireceği artı değeri hazmedemediler” dedi. Çerkezköy’ün volyebolda 1. Ligde temsil edilmesini sağlayacaklarını söyleyen Ertem, kentlerin de birer canlı organizma olduğunu belirterek, “20 bin kişilik bir stat projesini hükümetimiz ile hayata geçireceğiz. Türkiye’de iller bazında hükümetimiz stat çalışması yaptı. İnşallah bu dönemde Çerkezköy’e bir stat kazandıracağız. Her zaman yeni ihtiyaçlar doğar. Muhalefet partilerinin vaatleri arasında ilçe için temel donanımlardan herhangi biri yok. Ustalık dönemimizde sosyal ihtiyaçları karşılamaya yönelik projeler vaadediyorum” dedi.

 

AMAÇ ÇERKEZKÖY’E HİZMET ETMEK

30 Mart seçimleri için güçlü bir liste oluşturduklarını kaydeden Ali Ertem, “Bir Belediye Başkanı olarak önemli bir onuru ve gurur yaşadım. Biz Çerkezköy’de birleşmeyi nasıl sağlayabiliriz? Çerkezköy’ü nasıl temsil ederiz? Biz bunları düşündük. Çerkezköy’de herkese faydası olmuş, bilgi birikimi olan Ömer Kılınç’ı ekibime katmayı arzu ettim. Benden önce Belediye Başkanlığı yapmış, son olarak CHP’de de adaylık mücadelesi vermiş Remzi Garip’e de herhangi bir münazara içine girmeden teklifimizi yaptık. O da bizimle birlikte siyaset yapmaya değil Çerkezköy’e ve Tekirdağ’a hizmet yapmaya talip oldu. Çerkezköy’ü Tekirdağ’da layıkıyla temsil ettirmeye ve tüm büyükşehir hizmetlerini almaya namzet bir yapı oluşturduk. Bu ekibin hepsi doygun vaziyettedir. Şahsi olarak beklentileri yok. Sadece verebilecekleri hizmetler vardır” dedi. Daha önceki açıklamalarında belediye başkanlığına aday olmayacağı şeklindeki söylemlerinin anımsatılması üzerine konuşan Ertem, “Mevcut yapıyla benim bir daha Çerkezköy’de başkanlık yapmama gerek yok demiştim. Şimdi şartlar değişti. Çerkezköy eski Çerkezköy değil. Büyükşehir ilçesi oldu. Ben şahıs olarak Ertem’in 10 yıllık belediye tecrübesi ve yeni Çerkezköy ve Tekirdağ’a katabileceği bir şey olduğuna inanmasam aday olmazdım. Eskisi gibi devam etseydi aday olmayacaktım. Yeni konsepti başkalarına bıraktığımız zaman Çerkezköy’de kazandıklarımızın hepsini kaybederiz endişesi taşıdık” ifadelerini kullandı.

 

“BİZ BU PARTİNİN NEFERİYİZ” SÖYLEMLERİ HALA KULAKLARIMDA ÇINLIYOR

Konuşmasının devamında siyaset değil dava adamı olduğunu belirten Ali Ertem, “İnandığım bazı değerler var. İnandığım bir dava olduğu için bu partinin içinde siyaset yaptım. Adaylık bana gelmemiş olsaydı bugün nasıl çalışıyorsam, aynı şekilde adayımızın arkasında er olarak çalışacaktım” dedi. “Türkiye’de siyasilerin sık sık parti değişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki soruya cevap veren Ali Ertem, “Bunun takdirini vatandaş yapar. Siyasette düzgün olmak ve doğru bir çizgide gitmek vatandaşın gözünde size değer kazandırır. Birilerinin ‘şartlar ne olursa olsun biz bu partinin neferiyiz’ söylemleri hala kulaklarımda çınlıyor. Ama bugün başka yerlere gidildi” dedi. “Başbakan Çerkezköy’e gelince adaylığınızın açaıklanacağına yönelik bir beklentiniz oldu mu?” sorusuna ise Ertem, “Bende öyler bir beklenti olmadı. Miting meydanlarında ilan etmesi tarzı değildir. Halk böyle bir beklenti içine girdi. Sürecin uzasması insanlarda bazı terdirginlikler oluşturdu. 1 ay erken başladı aday adaylık süreci. Neticede Ali Ertem üzerinde karar verildi. Adaylık noktasında da endişem yoktu. Adaylık verilmese nasibimiz değil der olan kişinin arkasında çalışmaya devam ederdik” şeklinde cevap verdi. 

 

PARTİMİZ VE ÇERKEZKÖY İÇİN HAYIRLI OLSUN

Çerkezköy’de inşaatların yapı denetim firmaları tarafından denetlendiğini söyleyen Ertem, “Bunların onayını belediye yapar. İmzaladıktan sonra hak ediş bedeli yatırılır. Tepe emlak konutları ormana ait. Orayı kiraladık. Daha sonra başka şeyler oldu. Şimdi orayla ilgili çok güzel bir projemiz var. İçinde göleti olan bir alan yapılacak. Her tarafı çimleyeceğiz ve bakımını yaparak modern bir mesire alanına dönüştüreceğiz. Bakanlıktan kiralama yapıp devam ettireceğiz. İçinde bazı yatırımlar yapacağız” dedi. AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanlığı’na Reşat Bahar’ın atanması hakkında da konuşan Ertem, “Partimiz ve Çerkezköy için hayırlı olsun. Bu süreç ilçe başkanımızın ayrılması dolayısıyla genel merkezin çalışması sonucu yapılan bir atamadır. Ayrıntılı bir çalışma neticesinde Reşat Bahar’ın daha başarılı olacağı kanaatine varıldığı için onda karar kılındı. Biz bunun tartışmasını yapmayız. Başarılı olacağına inanıyorum. Reşat Bahar Demokrat Parti’de ilçe başkanlığı yaptı. 2 sene önce aramıza katıldı. Böyle bir kaynaşmanın içinde yeni gelen arkadaşlarla gücümüzü daha da artırdık açıklamalarında bulundu. 

 

BORÇSUZ BELEDİYE İŞ YAPMAYAN BELEDİYEDİR

“Çerkezköybelediyesi’nin borçları konusunda her kafadan farklı bir ses çıkıyor. Belediyenin borcu ne kadar?”c sorusuna da cavep veren Ali Ertem, “Biz 10 yıldır başkanlık yapıyoruz. Ben belediyeyi yaklaşık 5 milyon TL ile devraldım. Çoğu piyasaya olan borçtu. SGK ve vergiye toplam borç 26 milyon TL’dir. Bu İller Bankası ödenekleri içinde ödeniyor. İller Bankası’na 5.5 milyon borcumuz var. Her ay kesiliyor. Asfalt için 3.5 milyon TL Vakıf Bank’tan kredi kullandık. O da ödeniyor. Yaklaşık 6,5 milyon TL piyasaya borcumuz var. 2-3 ayda onlar da sıfırlanacak. Kızılpınar’ın 10 milyon TL bütçesi var. Piyasaya borcu nedir ve kaç aydır ödenmiyor. Bir yıldır Kızılpınar Belediyesi borç ödememiş. Biz başkan olduğumuzda o vatandaşların borcunu ödeyeceğiz. Çöp hizmetleri yapamaz duruma gelmişler. Elektrikleri kesilmiş bir Belediye Başkanı ‘140 milyon TL borcu var’ diyor. Borçsuz bir belediye yoktur. Borçsuz belediye iş yapmayan belediyedir. 2013 yılında toplam 18 milyon TL’lik yatırım yaptık. Tüm bunlar parayla oluyor. Borçlanarak yapıyoruz ama ödüyoruz. Belediyenin bütçesi 60 milyon TL’dir. Her sene 18-19 milyon TL yatırım yapıyoruz. Biz borcumuzu döndürüyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

BAŞBAKAN ‘LİSTENDE TRABZONLU YA DA RİZELİ GÖRMEK İSTEMİYORUM’ DEDİ

Fatih Mahallesi’nden bir vatandaşın ‘Mahallemize park yapılacak mı?’ sorusunu yanıtlayan Ertem, “Bir tane küçük bir park yaptık ama vatandaşımızın ihtiyaçlarını karşılayacak bir noktada olmadığı için onu ben de beğenmedim. Yeni oluşumlarla daha güzel daha modern daha merkezde bir park yapacağız. Fatih Mahallesi’nde 3 park var. Merkeze hitap edecek bir park alanımız olmadığı için yapamamıştık, inşallah bu dönem yapacağız” dedi. Çerkezköy’de “Çerkezköylülük” bilincini oluşturmayı amaçladığını kaydeden Ertem, “Siyasi partilerde hemşericilik ya da adamcılık var. Bunu siyasi etikle bağdaştırmıyorum. Doğru bir şey değil. Siyaseti toplum için yaparsınız. Siyaset insanlara hizmet etmektir. Kendine hizmet değil. Böyle baktığınız zaman herhangi bir makam olmuş ya da olmamış çok bir anlam ifade etmez. Yeter ki size takdir edilmiş yeri kabul ederek o şekilde hizmet etmeye çalışın. 20 senedir Çerkezköy’de siyasetin içindeyim. Hiçbir şey beklemeden teşkilatın her kademesinde görev yaptım. Çerkezköyde siyaseti kaynaştırıcı bir vizyon olarak görmeye çalıştım. Burada artık hepimiz Çerkezköylüyüz. Herkese makam vermek de mümkün değil. Önemli olan hizmet alımında aksaklık var mı yok mu? Ona bakmak lazım. Erzurumlu, Ordulu listemde olmasa bile ben oralıyım. Ben sizi temsil ediyorum. Bu mantıkla baktığımızda bunu çözeriz. Kendi kültürünüzü yaşatmak adına ne gerekiyorsa yapın ben de arkanızdayım. Seçim zamanında bunu başka bir amaçla kullandıklarını görünce üzülüyorum. Dernek yönetiminden hiç kimseyi ekibime almadım. Listemde Trabzon ve Rizeli yok. Başbakanım bizzat aradı ve ‘listende Trabzonlu ya da Rizeli görmek istemiyorum’ dedi. Bu nedenle listemde Trabzonlu ya da Rizeli kimse yok. Ben zaten onları yeterince temsil ediyorum. Çerkezköy’de yaklaşık 9 bin Erzurum kökenli vatandaşımız var. Onların temsilcisi olmayınca bunu aleyhte eksi propaganda malzemesi olarak kullanabiliyor. O denele bu hassasiyeti göstermek durumundayız” dedi.

 

HİÇBİR KURULUŞLA BİR TİCARİ BAĞIM YOK

“Çerkezköy’de dereler ne zaman ıslah edilecek?” sorusuna cevap veren Ali Ertem, “İlçemizde 3 tane deremiz var. Pınarça Deresi’nde ıslah çalışmaları başladı. Kavakderenin ihalesi yapıldı. Çorlu Deresi’nin ihale çalışmaları devam ediyor. Programa alındı ve yapılıyor. Derenin etrafındaki üyeler rekreasyon alanına dönüştürülecek. Estetik güzelliğe kavuşacak” dedi. Ali Ertem’in Çerkezköy’de bir fabrikada ortaklığı olduğu yönündeki dedikoduların anımsatıldığı Ali Ertem, “10 yılda ilçede ne yapıldıysa hepsinde ‘Ertem bunlara ortak oldu’ diye lanse edilmeye çalışıldı. Bir yerlerde benim ya da herhangi bir yakınım adına bağım varsa göstersinler ben de bileyim. Bross’ta ortaklığın kurulmasında katkım var. Böyle bir evliliği onlar adına gerçekleştirdim. Ama ortaklığım yok. O fabrika onlar adına çalışıyor ama dostlarımın fabrikası. Maddi bağım yok. Ne Çerkezköy’de ne de Türkiye’nin bir başka yerinde hiçbir kuruluşla bir ticari bağım yok” dedi. Makamına öğleden sonra gitmesinin sık sık eleştirildiğinin anımsatılması üzerine konuşan Ali Ertem, “İnsanlar belediye başkanlığını makamda oturan noter kâtibi gibi görüyorlar. Noter kâtiplerini aşağılamıyorum. Fakat belediye başkanlığı böyle bir makam değil. Belediye Başkanı’nın makama gelip gelmemesi yaptığı işlerle ölçülür. Önce işleri takip ederim. Ondan sonra makama giderim. Makama gidince vatandaşlarla görüşüyorum başka bir şey yapamıyorum. Şantiyelerimizi takip ediyorum. Her gün yapılan çalışmaları yerinde denetliyorum. Başkanlığa belediye hizmetleri noktasında çamur atamadıkları için belden aşağıya vuruyorlar. ‘Makama geç geliyor’, ‘milleti azarlıyor’ gibi ifadelerle karalamaya çalışıyorlar. Beni yapamadığım hizmetlerle eleştirsinler” dedi.

 

İLÇENİN EN BÜYÜK SORUNU TRAFİK

Konuşmasına son yıllarda gerçekleştirdiği çalışmalardan bahsederek devam eden Ali Ertem, “2011’de Namık Kemal Bulvarı’nı yaptık. Her yıl belli bölgeleri altyapılar tamamlandıkça yapmaya çalıştık. Atatürk Caddesi’nin belediyeden yukarı kısmını 3 sene önce yaptık. Ama aşağı kısmını 2013’te yaptık. Barbaros Caddesi’ni Güveniş Caddesi’ni 2013’te yaptık. Merkezde yoğun olarak gördükleri için hepsi bekletildi son sene yapılıyor diye düşünülüyor. Bizim dışımızdaki altyapıyı dikkate almak zorundayız. Tekrar kazılmasın diye elektrik hatlarının yer altına alınmasını bekledik. Daha sonra onların bozduğu yerleri yeniden yaptık. Her sene belli periyotlarla değişik yerlerde çalışmalar yapıyoruz” dedi. Çerkezköy Belediyesi olarak kış şartlarına her sene olduğu gibi bu yıl da hazır olduklarını ifade eden Ertem, “Meteorolojiden olumsuz durumlarda sürekli uyarı geliyor. Soğukta veya donda bazı yerlerde hazırlığmızı yapıp bekliyoruz. Maalesef vatandaşımız hazırlıklı olamıyor. Çok şükür bu zamana kadar büyük sıkıntı yaşamadık” dedi. İlçenin en büyük sorununun ise trafik olduğunu belirten Ertem, “İnsanların alışkanlığının değişmesi şart. Biraz yürümeyi öğrenmemiz lazım. Bize bu anlamda önemli görevler düşüyor. Bir yeraltı otoparkı yaptık. Bunun içinde alan yaptık. Amfi tiyatronun olduğu yeri katlı otopark yapacağız. Şelale parkın alanında katlı otopark yapacağız. Sabahtan akşama kadar caddenin kenarında park olmaz. Ücretli sisteme geçmemiz lazım. Türkiye’nin her tarafında var olan uygulamayı bize çok gördü mahkeme. Vatandaştan zorla para alacağız anlamı taşımıyor. Kimse caddeyi lüzumsuz işgal etmesin. İnsanlar keyfi park ediyor” dedi.

 

KIZILPINAR’IN HALİ İÇLER ACISI

“Atatürk Caddesi ne zaman Taksim gibi olacak?” sorusuna da cevap veren Ali Ertem, “Bir yeri trafiğe kapatırken potansiteli olması lazım. Atatürk Caddesi’nde özellikle meydandan yukarı olan kısım bu anlamda gelişme gösterdi. İnşallah bu sene Haziran’dan başlamak üzere 3 ay boyunca yazın belli saatlerde caddeyi trafiğe kapatacağız. Atatürk Caddesi ile Öztrak Caddesi arasındaki tüm sokakları araçlardan arındırmayı arzuluyoruz. İşyeri sahiplerinin de bize yardımcı olması lazım. Atatürk Caddesi’nin alt kısmında çok banka var. Caddeyi öldürüyor. Nalburlar var, kuyumcular var. Akşam kapanıyorlar cadde ölüyor. Caddenin hareketini sağlayacak işyerleri yok. Belediye Meydanı’ndan yukarıya doğru o cadde bu konsepte uygun” dedi. Veliköy ve Kızılpınar ile ilgili projelerinden de bahsede Ertem, “Önceliğimiz bu iki beldeyi, temel hizmetler konusunda Çerkezköy’ün diğer mahalleleri ile eşitlemektir. Veliköy nispeten bu anlamda iyi durumdadır. Yüksekokulun yanında 4 yıllık bir fakülte olacak. Veliköy’de üniversitenin kalitesini artırıp orayı bir üniversite mahallesi yapacağız. Veliköy için başka projelerimiz de var. Kadınların gideceği yerlerle ilgili çalışmalarımız var. Rekreasyon alanları oluşturulacak. Kızılpınar’ın en önemli sorunu yol ve altyapıdır. Hali içler acısı. Bizim birinci vazifemiz Kızılpınar’ın altyapısını tamamlayıp kaldırımlarını yapmak olacak” dedi.

 

İNSANLARIN AKLIYLA ALAY ETMEKTİR

İnsanların bizzat gördüğü bir konuyu yok saymanın, insanların aklıyla alay etmek anlamına geldiğini belirten Ali Ertem, “Kendisi Kızılpınar’ın sokaklarını bilmiyor. Kızılpınar’da tek sokak yok ki bozuk olmasın. Allah’tan bu sene yağmur yağmadı. İnsanlar çamurda yürümekten aciz duruma düşüyor. İçme suyunu getirirken ‘havadan mı getirecektim’ diyor. İnsanların aklıyla alay edemezsiniz. Altyapıyı yapacaksınız ama Ali Ertem senin yaptığının 20 katını yaptı. Çerkezköy’deki halkımız kızıolpınarı görüyor. Mukayesesini ona gömre yapsın. Çıksın o zaman o caddelerde o sokaklarda gezsin. Her gün Çerkezköy’de yaptığımız kaldırımların üzerinde geziyorsunuz. Kızılpınar’da yol sorunu varken önce onu yapacaksın. Kızılpınar’da 1 metre kanalizasyon yok. Evlere su çıkmıyor. 2 gün önce bir eve gittim. Üst katlara su çıkmıyor. Okul yaptım diye övünüyor. Okulun çevresindeki yolları malzemelerini ben gönderdim. Ben yaptım. Dünyanın betonunu asfaltını gönderdim. Kızılpınar’da çöp toplanmıyor. Konteynırların yarısından fazlasının üzerinde Çerkezköy Belediyesi yazıyor. De ki ben bu işi beceremedim. Belediye başkanlığı senin işin değil. Böyle bir beldede belediye başkanlığını yüzüne gözüne bulaştırdın. Çerkezköy’ü Kızılpınar gibi yapacam diyorsun. İnsan utanır yalan söylemeye. Okul yaptım diyor. Okul kredi ile yapıldı. O borçlar da bize kaldı. 2 sene önce 17 milyon TL’lik arazi sattın. Kızılpınar’da satılmadık yer bırakmadın. Kaldırımların, yolların, altyapın, ulaşımın her şeyin rezil. İnsan utanır. Ne CHP’nin ne MHP’nin adayından belden aşağı söylem duymadım. Yüzüne gözüne bulaştırmış olmasına rağmen Faruk Korkmaz bana saldırıyor. Ertem milleti dövüyor diyor. Beni karalamaya çalışıyor. 10 yıldır ne yaptın. Allah’tan kork. Bir senede 400 düğüne giden bir insanım. Davet gelip de gitmediğim bir düğün yok. Nasıl oluyor da insanlara uzak kalıyormuşum.  Belediye başkanının hizmetlerinden dolayı eleştiremiyorsun, belden aşağı vuruyorsun. Belediye başkan adayı olunca 180 derece döndü. Sen önce Kızılpınar’ı ihya et, Kızılpınar’ı getirdiğin durumu gör” diye konuştu.

 

3’ÜNCÜ BİR PARTİNİN ŞANSI YOK

“Çerkekzöy ile Tekirdağ arasında nasıl bir köprü kuracaksınız?” sorusunu yanıtlayan Ali Ertem, “Büyükşehir olacağımızdan dolayı ulaşım Büyükşehir’e geçiyor. Büyükşehiri kim kazanırsa kazansın iyi diyalog halinde olmak durumundayız. Yeni taşıma sistemi oluşturulacak. Daha ucuz daha kaliteli bir sistemle Çerkezköy’ün başka ilçelere ya da onların buraya aktarımı sağlanmış olacak. Biz siyasi partiler olartak arenaya çıktık. En iyi götürebilecek, bu işin altından kalkabilecek aday ve ekip kimdeyse ona baksınlar. Kendi vicdanlarına sorsunlar. Mukayeselerini ona göre yapsınlar. Meclis 2 partili bir meclis olacak. AK Parti olarak biz kazanacağız. Muhalefette de CHP’nin olduğu bir meclis olacak. 3’üncü bir partinin meclise girme şansı yok” dedi.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ