70 yıllık bakkaldan esnaflık dersi

Çerkezköy'ün ilk bakkalı unvanını taşıyan 90 yaşındaki Hasan Bayraktar müşterilerine karşı dürüst olduğu için ayakta kaldığını söyledi.

GÜNDEM 25.02.2014 17:42:00 0
70 yıllık bakkaldan esnaflık dersi

“70 YILDIR ESNAFIM”

 

Fevzipaşa Caddesi’nde Bakkal Hasan olarak tanınan Çerkezköy’ün en eski ve en yaşlı esnafı olan 90 yaşındaki Hasan Bayraktar hayatını ve bugüne kadar yaşadıklarını gazetemize anlattı. Çerkezköy’de Fevzipaşa Caddesi üzerinde Hasan Bakkalı işleten Hasan Bayraktar, “70 yıldır Çerkezköy’de bakkallık yapıyorum. Bir kızım bulunuyor. İki eşim ise vefat etti. Şimdi hayatımı kızım ile sürdürmekteyim. 13 yaşında çıraklığa başladım. 20 yaşında bu işyerini işletmeye başladım. Allah sağlık verdikçe bakkalı işletmeye devam edeceğim” dedi.

 

“ATATÜRK’Ü CANLI GÖRDÜM”

 

70 yıllık esnaflık hayatında birçok hatırası olan Hasan Bayraktar, Atatürk ile olan anısını anlattı. Mustafa Kemal Atatürk’ün Çerkezköy’e geldiği fotoğrafları gösterirken duygularına hakim olamayan Bayraktar, “Atatürk Çerkezköy’e geldiği zaman 13 yaşındaydım. Halk onu coşku ile karşıladı. Kendisi de açık bir otomobile binip resmi geçit yaptı. O gün dünya devletlerinden de kişiler vardı. Askeri manga o geldiğinde selam durmuştu. Ben de ne kadar çok asker var demiştim. O gün yaşadığım mutluluğu anlatamam. Mustafa Kemal Atatürk’ü aynı resimdeki gibi canlı gördüm. İstasyon Mahallesi’nde bulunan Sağlık Ocağı’nın oradan ayrılan Mustafa Kemal Atatürk daha sonra Büyükyoncalı’ya gitmişti. Atatürk sevgimi dükkanın her yerine astığım posterlerle gösteriyorum” diye konuştu.

 

“SAĞLIĞIMA DİKKAT EDERİM”  

 

Hayatta bazı felsefeleri olduğunu ifade eden Bayraktar, “Bu felsefelerin başında sağlığa dikkat gelir. Çok çalışırım, hiç hırs yapmam. Her bakımdan çok dikkatliyimdir. İşten hiçbir zaman korkmadım. İş benden korksun. Hastalıktan korkmam. Hastalık benden korksun. Ancak büyük konuşmayı da hiç sevmem” dedi. Hayatı boyunca ağzına sigara almadığını ifade eden Bayraktar, “Sigara hiç içmedim. Kahveye çıkıp sigara dumanlarından uzak durdum. İşimi ve eşimi çok sevdim. Eşini sevmeyen işini de sevmez. Gençlerimize alkol almamalarını ve zamanında uyumalarını tavsiye ediyorum. Her zaman sabahleyin kahvaltımda balı eksik etmem. Balı ceviz ile karıştırıp yerim. Kaymak ve tereyağı da bol miktarda tüketirim. Daha sonra ise kahvaltıda zeytin ve peynir yer kalkarım. Kısacası ömrüm boyunca kahvaltımı sağlıklı yaşamak için sağlam yaptım” dedi.

 

“VARLIKTAN FENALIK YAPIYORLAR”

 

Çerkezköy’de 1950’li yıllarda fakirliğin boy gösterdiğini ifade eden Bayraktar, “O zamanlar vatandaşlarımız çok fakirdi. Ben yıllarca yumurta ve sigara sattım. Şimdiki Türkiye ve Çerkezköy cennettir. Şuanki vatandaşlarımız varlıktan fenalık yapıyorlar. O zamanlar da insanlar fakirdi ve çok güzel bir şekilde geçiniyorlardı. Şimdi ise herkesin maddiyatı düzeldi, güçlendi ve geçimsiz oldular” dedi. Rahatsızlığından ötürü İstanbul Hadımköy’de altı ay askerlik yaptığını kaydeden Bayraktar, “Çerkezköy Tugay Komutanlığı’nda yaşadığım bir anıyı paylaşmak istiyorum. İlyas Paşa Tugay Komutanlığı’nda görev yaparken benim dükkanıma uğramış ve çayımı içmişti. Ardından ise en yakın zamanda Tugaya gidip misafirleri olmamı istenmişti. O gün ki fotoğrafları anı amaçlı bana gönderdiler. Oraya gittiğimde askerlerin hepsi benimle yakından ilgilendiler. Karavanada komutanımızla birlikte yemek yemiştim. Bu hayatımda yaşamış olduğum özel anılardan bir tanesidir” dedi.

 

“BÜYÜK MARKETLERE MEYDAN OKUDU “

 

Büyük marketlerin bakkalları yok ettiği günümüzde ayakta kaldığını belirten Bayraktar konuşmasına şöyle devam etti: “Evet, günümüzde marketlerin bakkalları yok ettiği söyleniyor. Ama bana bir şey yapamadı. Ben hiç bir zaman müşterime yalan konuşmam. Her zaman müşterilerime iyisini vermeye çalıştım. Ben 90 yaşındayım ama sağlığım yerinde. Niyetim sağlığımın el verdiğince işimi yürütmek. Bakkalımda eskiden kalmış gaz lambaları bulunuyor. Ayrıca bakkalda sattığım yiyecek ve malzemeleri marketler benim sattığım kadar satamaz. Büyük marketler ikinci sınıf, ben ise birinci sınıfım. O yüzden korkmuyorum. Büyük alışveriş marketleri benimle baş edemez. Market müdürü bana gaz lambası almaya geldiğinde kendisine korkmadığımı ilettim. Bu bir yarıştır. Ne devletimizden ne de milletimizden şikayetçiyim” dedi.

 

“BİSİKLETİ İLE GENÇLERE MEYDAN OKUYOR”

 

Esnaflık hakkında da genç nesillere nasihatler veren Bayraktar, “Esnaflık zor bir meslektir. Esnaf öncelikle dürüst olmalıdır. Ben 70 yıllık esnaflık yaşamında bunu öğrendim. Dürüst olamazsanız iş yapamazsınız. Bugün gelen müşteriniz yarın gelmez” dedi.  Her gün evinden işine bisikleti ile gelen Bakkal Hasan Bayraktar, gençlere meydan okuyarak “Esnaflıkta 70 yıldır ezilmedim, ayakta durdum. Halen vergi mükellefiyim” dedi.

 

Haber / Gökhan YILMAZ