Gözden kaçırmayın

Teknik direktör silahlı saldırıda hayatını kaybettiTeknik direktör silahlı saldırıda hayatını kaybetti

2.KADIN ÇALIŞTAYI HEM’DE DÜZENLENDİ
Tekirdağ İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kadın Meclisi tarafından düzenlenen çalıştaya katılım beklenenden az olurken, program akşam 16.30’a kadar sürdü. Saat 10.30’da başlayan kadın işçiler iş sağlığı ve iş güvenliğini konuşuyor adlı panelde ilk olarak İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kadın Meclisi Üyesi Serpil Kemalbay konuşma gerçekleştirdi. Kemalbay yaptığı konuşmada, “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi olarak yazılı, görsel, sosyal basından takip edebildiğimiz, emek-meslek örgütlerinden gelen bilgiler ve işçiler, işçi yakınlarının bildirimleri ışığında tespit edebildiğimiz kadarıyla 2013 yılında 103’ü kadın en az bin 235 işçi yaşamını yitirdi. Çerkezköy, Çorlu, Lüleburgaz Türkiye’nin son derece önemli sanayi bölgelerindendir. Sermaye sınıfı burada işçilerin alın teri, canı kanı pahasına büyük bir birikim elde etmektedir. Bölgemizde işçi sağlığı ve iş güvenliği politikası her yerde olduğu gibi ‘yasak savmaktır’ Kitabına uydurmaktır. Risk analizi yapılmış gibi, sağlık ve güvenlik önlemleri alınmış gibi, acil durum planı yapılmış gibi göstermelik kağıt üzerinde yapılmaktadır” dedi.
 
“HERKESİ MECLİSE BEKLİYORUZ”
Kemalbay, “Egemenlerin maliyetleri artırdığı gerekçesiyle para harcamak istemedikleri bilinen bir gerçektir. Onun içindir ki iş cinayetleri önemsizmiş gibi, doğal bir olaymış gibi, kader / takdir-i ilahi gibi gösterilmektedir. Açıkça ortadadır ki canımızı hayatımızı egemen güçlere teslim edemeyiz. Biz işçiler emekçiler sağlığımızı ve güvenliğimizi kendimiz korumak ve kollamak zorundayız. Bu nedenle Tekirdağ’da yaşayan işçiler, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar, meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri olarak bir araya geldik ve Tekirdağ İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi’ni kurduk. Herkesi meclisimize katılmaya çağırıyoruz” diye konuştu.
 
“SATİYE’NİN DAVASI HEPİMİZİN DAVASIDIR”
2013 yılında bölgede 29 kişinin iş cinayeti nedeniyle hayatını kaybettiğini kaydeden Kemalbay, “Bu işçilerimizden bir tanesi ise Satiye Gür’dür. Satiye’yi ölüme götüren süreç bellidir. Patronların doymak bilmez kar hırsı, sermayeye ucuz emek gücü sağlamak için üç maymun oynayan yetkililer, insan hayatını hiçe sayan üretim rejimi. Satiye Gür yaşamını yitirmiş ancak hala sorumlular hakkında dava açılmamıştır. Soruşturma savcılıkta bekletilmektedir. Satiye Gür davası önemlidir, ibret alınması gereken bir davadır. Ortada bir iş cinayeti olduğu halde esrarengiz, polisiye bir vaka varmış gibi suçlular başka yerlerde aranmaktadır. Bu iş cinayetinden sorumlu olan yetkililer hakkında dosyada herhangi bir araştırma olmadığı görülmüştür. Tekirdağ İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi olarak ve İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kadın Meclisi olarak bu iş cinayetinin üstünün örtülmesine müsaade etmeyeceğiz. ‘Satiye’nin hayatı hepimizin hayatı’, ‘Satiye’nin davası hepimizin davasıdır’” dedi.
 
“BİLGİLENDİRMEDE BULUNDULAR”
Konuşmaların ardından “ Evde işte çalışıyoruz, sağlığımızdan olmak istemiyoruz” teması işlendi.  Programda Sevda Karaca, İş Sağlığı-İşyerimi Hekimi Filiz Yayla, mühendis Arzu Ağuzkurt Doğan, Sendikal Güç Birliği Platformu’ndan Necle Akgökçe, İş Müfettişi Zuhal Kesici, Hukukçular Sevgi Evren ve Yıldız Under, Disk’ten yetkili Özge Yurtdaş atölyeler bilgilendirme, iş sağlığı ve iş güvenliği hakkında bilgilendirmeler, sendikal güç birliği platformu ve hukuk hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu. Düzenlenen panel saat 16.30’a kadar devam ederken, müzik ve sinevizyon ile son buldu.
 
Haber / Gökhan YILMAZ