Ellerinizi soğuktan koruyun

Havaların soğuması ile birlikte vatandaş soğuktan korunmanın yollarını aramaya başladı.

GÜNDEM 4.02.2014 16:51:00 0
Ellerinizi soğuktan koruyun

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Sezin Fıçıcıoğlu, soğuklardan dolayı özellikle hanımlara el bakımı konusunda tavsiyelerde bulundu. Soğuklarla birlikte kadınların su ve deterjanlardan dolayı ellerinde çatlaklar oluştuğunu belirten Fıçıcıoğlu, nemlendirici kullanmaları gerektiğini belirtti.

 

GENELLİKLE KALIP SABUN TAVSİYE EDİYORUZ

 

Özellikle kadınların soğuk havada su ile temaslarında deri bütünlüğünün bozulduğunu ifade eden Fıçıcıoğlu, “Deri tabakasının eski haline gelebilmesi için bol bol nemlendirici kullanmalarını söylüyoruz. Sıvı sabun yerine genellikle kalıp sabun tavsiye ediyoruz. Çok ilerlemiş durumlarda ise ilaçlarla tedavi ediyoruz. Trakya Bölgesi'nde sıklıkla görülen bir enflomasyon var. El ve ayak parmaklarında kızarıklık ve morluk şikâyetleriyle bize geliyorlar. Bunlar hep soğuğa bağlı olarak oluşabilen reaksiyonlar” dedi.

 

ELDİVEN ALIŞKANLIĞI YOK

 

Soğuklardan korunmanın diğer bir yolu da çalışırken eldiven giymektir. Fıçıcıoğlu vatandaşların eldiven takma alışkanlıklarının olmadığından yakınarak, “Eldiven giyilmesi gerektiğini söylediğimizde eldivenle çalışamadıklarını söylüyorlar. Sobalı evlerde ve odalar arasındaki ısı değişiminden bahsettiğimiz rahatsızlıklar meydana geliyor. Tavsiyemiz eldiven giyilmesi. Pratik nemlendiriciler olarak da her yerde bulunabilecek vazelini tavsiye edebilirim. Ulaşılabilecek en kolay ve uygun fiyatlı nemlendirici katı vazelindir. Her yerde var, marketlerde, eczanelerde rahatlıkla bulunabilir” diye konuştu.

 

GENÇLERE MAKYAJ UYARISI

 

Genç kızların makyaj konusunda ısrarcı olduklarını belirten Fıçıcıoğlu, gençleri makyaj konusunda da uyardı. Fıçıcıoğlu, “Hiçbir makyaj malzemesi yoktur ki gözenekleri tıkamasın. Bu yüzden gözenekler tıkanarak sivilcelere sebep olur. Sivilcenin tek sebebi makyaj değil ama artırıcı, tetikleyici bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Sivilce tedavisi 2 gün süren bir tedavi değil, uzun sürede tedavi edilmesi gerekiyor. Tavsiyelerimiz, cildinizi temiz tutun, ilaçlarınızı düzenli kullanın, yüzünüze yağlı merhemler sürmeyin şeklinde uyarılarımız oluyor. Gençlere sivilcelerini sıkmalarını önermiyoruz, çünkü sıkılan bölgedeki deri zarar görerek iz kalıyor. Özellikle gençlerin izlerini tedavi etmek çok daha zor oluyor” dedi.

 

Haber / Emine LALE