Kuraklık çiftçiyi tehdit ediyor

Kırklareli'nin Vize ilçesi Ziraat Odası Başkanı Demir Aypar Erker, kış aylarının yağışsız geçmesi üzerine yaşanan kuraklığın çiftçiler üzerindeki olumsuz etkilerinin açık bir şekil

GÜNDEM 28.01.2014 14:15:00 0
Kuraklık çiftçiyi tehdit ediyor

DIŞARIYA BAĞIMLI ÜLKE KONUMUNDAYIZ

 

Vize'de buğday tarlalarında yağmur eksikliğinden dolayı sararmaların olduğunu ifade eden Erker, "Yapılan saha çalışmasında yağış eksikliğinin etkileri açık şekilde görülmektedir. Son birkaç gündür bölgemizde görülen yağışlar çiftçimizin moralini kısmen düzeltse de, önümüzdeki günlerde yeterli yağış alınmaması halinde çiftçilerimizin büyük bir verim kaybı ile karşı karşıya kalacağı tehlikesini doğurmaktadır. Zaten ekonomik olarak zor durumda olan çiftçilerimizi daha büyük bir mali sıkıntı içerisine sokacaktır. Bunun en büyük örneklerinden bir tanesi geçtiğimiz yıl kuraklık nedeni ile ayçiçeği üretiminde oluşan verim kaybıdır. Tarım ülkesi olmamıza rağmen maalesef ki ayçiçeği üretiminde dışarıya bağımlı ülke konumundayız. Bugün komşumuz olan küçücük Bulgaristan bile bizden daha çok ayçiçeği üretimi yapmakta ve bize de satmaktadır" dedi.

 

KARŞILAŞABİLECEĞİMİZ TEHLİKELERİ GÖRÜYORUZ

 

Yeraltı sularını ekonomik ve bilinçli şekilde kullanma ve korumanın, çiftçilerin olduğu kadar bölgede faaliyet gösteren çimento fabrikası ve taş ocaklarının da görevi olduğunu sözlerine ekleyen Erker, "Mevcut çimento fabrikasının ve taş ocaklarının ilçemize, doğamıza, su kaynaklarımıza vermiş oldukları zararlar yetmezmiş gibi ikinci bir çimento fabrikası kurma faaliyetleri devam etmektedir. Ülkemizin değişik bölgelerinde var olan bu tür tesislerin olduğu tarım alanlarında yağış azlığı görüldüğü bilim insanları tarafından defalarca söylenmiştir. Biz Vize Ziraat Odası olarak önümüzdeki yıllarda karşı karşıya olabileceğimiz tehlikeleri görüyoruz ve yeni kurulmak istenen çimento fabrikasına ve açılmak istenen taş ocaklarına şiddetle karşı çıkıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Haber / Gökhan YILMAZ