Öztrak, "Avrupa'ya caka satıyordunuz"

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak TBMM'de düzenlediği basın toplantısında ekonomideki ve siyasetteki son gelişmeleri değerlendirdi.

SİYASET 10.01.2014 18:31:00 0
Öztrak,

BU GİDİŞİ SEYRETMEK MÜMKÜN DEĞİL

Açıklamalarına Türkiye ekonomisindeki kırılganlıklara değinerek başlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, hükümetin bu sorunları çözmek için gerekli adımları zamanında atmadığını belirterek, “Sayın Babacan, bundan 8 ay önce uluslararası konferanslarda, ‘Avrupalılara ekonomi yönetmeyi öğretelim’ diye caka satıyordunuz. Onun yerine daha mütevazı olup bu günlere hazırlık yapsaydınız emin olun bu hale düşmezdik” dedi. Öztrak, Babacan’ın ekonominin gerçeklerini Başbakan’a anlatamadığını, bu nedenle yolsuzluğu bir kenara atıp yargıyı suçlama kervanına katıldığını öne sürdü.  Yabancı yatırım kuruluşlarının Türkiye’ye ilişkin tavsiyelerinde ‘Türk varlıklarını satın’ uyarısı yapmaya başladığını belirten Öztrak, “Artan döviz kuru ve düşen borsa nedeniyle Türkiye’de sıkışıp kalan yabancıların zararlarını kabullenip Türkiye’den çıkmaları durumunda bunun döviz kuru üzerinde daha ciddi sonuçlar olacak. Bazı analiz raporlarında önümüzdeki aylarda 2.35 TL yıl sonu için ise 2,60 TL’lik kur tahminleri ifade edilmeye başlandı. Bu gidişi seyretmek mümkün değil. 2001’de de olanları herkes seyrediyordu. Sonra bir sabah uyandık ki herşey altüst olmuş” dedi.

BU ARTIK AÇIK BİR TAAHHÜTTÜR

Öztrak, ekonomideki bu çalkantılı süreçte en büyük darbeyi şirketler kesiminin yediğini, reel sektörün 2013 Ekim ayı itibariyle döviz açık pozisyonunun 167 milyar dolar olduğunu, dolar kurundaki her 1 kuruşluk artışın şirketlerin 1,7 milyar TL kur farkı zararı yazmasına neden olduğunu belirterek, “Biliyorsunuz bu hükümet 2009 yılının Haziran ayında çıkarttığı bir kararnameyle döviz geliri elde etmeyen şirketlere de dövizle borçlanma imkanı getirdi. Yani hükümet şirketlerin döviz pozisyon açıklarını kapatmak istemedi. Aksine daha da açın dedi, teşvik etti. Neden bunu yaptı? Sıcak para geliyordu, bu para bir yere yatırılmalıydı, sıcak para lobisine kazanç sağlamak gerekiyordu. Geçen yıl Ağustos ayında dolar 2 TL civarına yükseldi. Merkez Bankası Başkanı da çıktı döviz açık pozisyonu taşıyan şirketlere ‘Aman bu seviyeden döviz açık pozisyonunuzu kapatmayın, yılsonunda dolar kuru 1,92 TL olacak, o zaman kapatırsınız’ dedi. Dalgalı döviz kuru rejimine rağmen Merkez Bankası Başkanı böyle söylerse bu artık açık bir taahhüttür” diye konuştu.

DEVLET BİR TAAHHÜTTE BULUNURSA YERİNE GETİRİR

Devlet yönetmenin ciddiyet istediğini söyleyen Öztrak, “Devlet bir taahhütte bulunursa yerine getirir. TCMB Başkanı’nın taahhüdüne güvenen KOBİ’lerin mağduriyetleri giderilmelidir. Ben hükümete buradan bir çözüm önerisi sunuyorum. KOBİ’lere bankalardan aldıkları bu kredileri 1,92’den Türk Lirasına çevirme imkanı verilmelidir. BDDK verilerine göre döviz cinsinden nakdi kredi borcu bulunan KOBİ sayısı 20 bin 862; yılsonu itibariyle bunların toplam döviz kredi borcu 23,6 milyar dolardır. 2.13 ile 1.92 arasını devlet karşılarsa KOBİ’ler bu kur farkı yükünden kurtulacaktır. KOBİ’lerin tamamı bunu talep ederlerse maliyet yaklaşık 5 milyar TL’dir. Bunların içinde döviz geliri elde edenler biraz daha beklemeyi tercih edebilirler. Döviz geliri elde etmeyenler bu seçeneği tercih edecektir. ‘2013 sonuna kadar olan zararı devlet üstlensin’ diyoruz. Tabi bunun sonrasında da kur durmadı. Bugün 2.18’lerin üstüne gitti, 2.13’ün üstündeki farkı da KOBİ’ler üstlensin” ifadelerini kullandı.

GERÇEK OPERASYON BU

Bunun bankaların açık pozisyonuna etkisi olacaktır, bununla ilgili düzenlemeyi de Merkez Bankası bankalarla oturup konuşmalıdır. İran’la yapılan altın ticaretini kolaylaştırmak için altın mevduat hesabı açan, altın karşılığı alan Merkez Bankası bunu bizlere büyük bir reform olarak anlatmıştı. Bakıyoruz bu işin altından Halk Bankası’nın aracılık faaliyetini kolaylaştırmak gibi bir amaç çıktı. Bunu yapan Merkez Bankası KOBİ’leri rahatlatacak bu işlemi hemen yapmalıdır. Bunun bedeli GSYH’nin yüzde 0,3’ü kadardır. Operasyon operasyon diyorlar gerçek operasyon bu. Ekonomi durdu, hiçbir aktivite yok, KOBİ’ler perişan. Bu iş yakında, işsizliğe dönüşecek. Bu kadar borç yüküne bir de işsizlik eklenirse bunun altından nasıl kalkılacak? Derhal bu operasyonun yapılması KOBİ’ler üzerindeki geçen yılsonuna kadar olan kur farkı yükünün kaldırılması lazım.

BU “KANUNLARIN ÜZERİNE BASA BASA YÜRÜYECEĞİM” DEMEKTİR

2014 gerçekten zor bir yıl olacak. Hükümet halen bunun ciddiyetinin farkında değil, kutuplaşmayı artırmaya, iç ve dış düşmanlar yaratmaya, yargıya müdahale etmeye, hukuku ve adalet sistemini hırpalamaya devam ediyor. Kendi bakanları cesaret edemiyor, ben onları rahatlatayım, Sayın Başbakan’a ben söyleyim: Bu şekilde bu ekonomiyi Mart’a kadar taşıyamazsınız. Derhal önlem almanız gerekir, aksi takdirde bu ülkenin insanlarına çıkacak faturanın günahı vebali tamamen Başbakan’a aittir. Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Öztrak, HSYK hakkındaki düzenleme ile ilgili olarak Kurul’un yaptığı açıklamanın sorulması üzerine, “Bugün gelinen noktada HSYK, HSYK olmaktan çıkarılıyor. Sayın Başbakan’ın Yüksek Kurulu haline getiriliyor. Devlet içinde devletten şikayet ediyorsunuz. Bunları çözün ama bunları çözmek için yargıyı yürütmeye bağlamaya kalktığınızda bu şu anlama gelir: ‘Ben bu işi çözmek için kanunların üzerine basa basa yürüyeceğim. Buyurun yürüyün. Son kanunun üstüne bastığınızda dönüp bakacaksınız ki sizi koruyacak hiçbir kanun kalmamış. Ondan sonra ne yapacaksınız? Hepimizin hukukun güvencesine ihtiyacı var. Başbakanların da var. Bu işler böyle çözülmez ama bu hükümetin başka türlü çözme kabiliyeti de kalmamıştır” diye konuştu.    

Haber / Gökhan YILMAZ