Yaşar Doğu'yu ölümünün 53.yılında andılar

Samsunlular Derneği Başkanı ve aynı zamanda Yaşar Doğu Spor kulübü Başkanı Enver Bayram,8 Ocak 1961 yılında hayatını kaybeden Yaşar Doğu'yu ölümünün 53.yılında yönetim kurulu ü

SPOR 9.01.2014 12:39:00 0
Yaşar Doğu

Çerkezköy Samsunlular Derneği Başkanı ve aynı zamanda Yaşar Doğu Spor kulübü Başkanı Enver Bayram, düzenlediği basın toplantısı ile 1961 yılında hayatını kaybeden Samsunlu sporcu Yaşar Doğu’yu ölüm yıldönümünde andı.

“BÜYÜK BİR İSİM”

Önceki akşam 18.30’da dernek üyeleri ve sporcular ile birlikte dernek binasında açıklamada bulunan Samsunlular Derneği Başkanı ve aynı zamanda Yaşar Doğu Spor kulübü Başkanı Enver Bayram” Yaşar Doğu 1913 yılında Samsun ilinin Kavak İlçesi Karlı köyünde doğdu. 1961 yılında da Ankara’da hayatını kaybetti. Hem serbest hem de grekoromen sitilde güreşen ve Çerkez kökenli Türk güreşçisiydi. 1.Dünya savaşı sırasında babasının ölümü üzerine annesinin köyü olan Emirli’ye yerleşti. Bu köyde çok küçük yaşta güreşe başlarken, henüz 15 yaşındayken, yörenin en ünlü pehlivanları arasına girmeyi başardı. Yaşar Doğu askere gidene kadar karakucak güreşi yaptı. Ankara’da asker iken güreş ihtisas kulübüne girdi. 1936 yılından başlayan başarı üzerine başarı kazanmaları Dünya şampiyonu olması 1939-1940 ve 1948 yıllarında olimpiyatlara katılarak adını dünyaya duyuran, ay yıldızlı bayrağımızı sürekli dalgalandıran efsane güreşçimiz Yaşar Doğu, Türkiye ve Dünyada rakip tanımaz, sırtı yere gelmeyen örnek bir isim yaptı. 1950 yılında Asya turnesiyle rakiplerini de tuşla yenerek ününü doğuya da duyurdu”  dedi.

46 MAÇ KAZANDI

Türk Spor tarihinde adını altın harfler ile yazdıran Yaşar Doğu’nun güreşi bıraktıktan sonra 1955 yılında milli takım antrenörlüğü görevi yaptığını kaydeden Bayram “ Geçirdiği ikinci kalp krizi sonucunda 8 Ocak 1961 yılında hayatını kaybetmiştir. Yaptığı 47 güreşin 46’sını kazanmasını bildi. Bu karşılaşmaların ise 33’ünü tuşla kazanmıştır. Kabri Ankara Cebeci’de Askeri şehitliğindedir. Bizlerde Çerkezköy Samsunlular Derneği bünyesinde açtığımız Yaşar Doğu spor kulübü adını bu efsane insanın isminin yaşatılması, buna en azından katkıda bulunabilme niyetinde olduk” açıklamasında bulundu.

RAHMET DİLEDİ

Bayram “ Kulübümüzün 85 adet spor yapan birkaç branşta devam eden çocuklarımızla, hocalarımızla işte dernekçilik böyle olmalı adına dernek ve kulüp başkanı olarak gurur duyuyorum. Folklor ekibimiz ücretiz olarak kız-erkek ortaokul 5-6-7 ve 8.sınıf öğrencilerinden ekip kuruyoruz. Halk oyunları için bize başvurabilirler. Dernek ve kulüp adına emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyor, Yaşar Doğu efsane isme Allah’tan rahmet diliyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

Haber/Faik Onur KAYA