Yürüyüş yapan 341 kişiye dava açıldı

Taksim'de yaşanan Gezi Parkı eylemlerine destek veren ve Kırklareli Merkez ilçede gösterilere katılan CHP Kırklareli İl Başkanı, CHP belediye başkan aday adayları, İşçi Partisi, Ödp, Türkiye Gençlik B

SİYASET 6.01.2014 15:13:00 0
Yürüyüş yapan 341 kişiye dava açıldı
 YARGILANMALARINA ŞUBAT AYI ÇERİSİNDE BAŞLANACAÐI BELİRTİLDİ
Edinilen bilgiye göre Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğü'nün çektiği görüntüleri inceleyen savcılık, 341 kişinin Gezi Parkı eylemlerine katıldığını tespit etti. İstihbarat, Terörle Mücadele ve Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından hazırlanan raporu da detaylı bir şekilde inceleyen Cumhuriyet Savcılığı incelemelerin ardından Kırklareli Merkez ilçede Gezi olaylarının ilk 15 gününde gerçekleşen eylemlere katıldıkları iddia edilenler hakkında dava açılmasına karar verdi. Dingiloğlu Parkı'ndan başlayan ve öğretmen evi önünde bulunan Anıtpark'ta son bulan yürüyüşlere katılan 341 kişi hakkında, savcılar tarafından kanuna aykırı yürüyüş düzenlemek, bu yürüyüşlere katılmak ve grubu yönlendirmek suretiyle 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçundan Kırklareli Merkez ilçede 341 kişiye dava açıldığı öğrenildi. 341 kişinin Kırklareli Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmalarına Şubat ayı çerisinde başlanacağı ifade edildi.
 
SAVCI KOVUŞTURMAYA YER OLMADIÐINA KARAR VERDİ
2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçlaması ile iddianame hazırlanan 13 yaşındaki D.M. ve 16 yaşlarında olan E.U., D.K., İ.Ş. ve A.C.Ö. ifadelerinde söz konusu toplantı ve gösteri yürüyüşüne sadece katıldıklarını, düzenlemediklerini ve yönetmediklerini, yöneten ve düzenleyenin kim olduğunu bilmediklerini söylediler. İddianameyi değerlendiren savcı, çocuklar hakkında 2911 sayılı kanunun 'Direnme' başlıklı 32. maddesinde kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılanların cezalandırılmasını gerektirecek suçlamaların oluşmadığının tespit edildiğini ve kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Öte yandan, dava açılanların arasında CHP Kırklareli İl Başkanı Recep Zengin, CHP belediye başkan aday adaylarından Vecdi Gündoğdu, Ünal Başkur, Kadir Gökçe, İnece Belediye Başkan Adayı Şahabettin Vardar, CHP eski Gençlik Kolları ve eski Merkez İlçe Başkanı Gürkan Yenerel, Eğitim Sen İl Başkanı Seyfi Meriç, Eğitim İş Şube Başkanı Hayri Girgin, Türkiye Mühendis Ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Kırklareli İl Temsilcisi Erol Özkan, BES Başkanı Sait Emir, SES Başkanı Kadir Demir, Yapı-Yol-Sen Başkanı Erdoğan Kahraman, Tarım-Or-Kam-Sen Başkanı Rahmi Ocak gibi isimler yer alıyor.
 
ANAYASAL HAKLARINI KULLANDI
Konu ile ilgili açıklama yapan CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, vatandaşların hiçbir taşkınlık yapmadan anayasal haklarını kullandığını, dava açılmasının sebebinin ise tamamen vatandaşları korkutmak olduğunu ileri sürerek "Kırklareli'nde yurttaşlarımız hiçbir taşkınlık yapmadan tamamen anayasal haklarını kullanmışlardır. Parkta toplanıp kamu güvenliğini ve düzenini bozmadan, trafiği aksatmadan Mayıs ayından itibaren yürüyüş yapan öğrencisinden yetişkinine vatandaşlarımız, Kırklareli Cumhuriyet Savcılığı'nca Eylül ayından itibaren ifadeye çağrılmıştır. Ardından da birçok yurttaşımız hakkında savcılıkta dava açıldığı bilgisi kamuoyuna yansıdı. Anayasal haklarını kullanan yurttaşlarımıza dava açılması demokratik bir hukuk devletinde anlamak hiçbir şekilde mümkün değildir. Buradaki amaç vatandaşlarımızı korkutmak, demokratik tepkilerini göstermelerini engellemek olarak anlaşılmaktadır. Daha birkaç gün önce Manisa Akhisar'da yaşanan balkonundan yalnızca boş ayakkabı kutusu gösteren emekli kadınının gözaltına alınması Kırklareli'ndeki olaydan farklı değildir. Her şeye rağmen yargının en kısa sürede bu konuda doğru karar vereceğini ve bu yanlışı düzelteceğini umuyorum" diye konuştu.
 
Haber / Kübra ÖZAYDIN