“İhlallerden en çok politik tutsaklar etkileniyor”

Diyarbakır Barosu Edirne ve Tekirdağ Cezaevi Hak İhlalleri iddialarını inceledikten sonra hazırladığı raporu paylaştı. Edirne ve Tekirdağ Kapalı Ceza İnfaz kurumlarında bulunan tutsakların, haklarının

GÜNDEM 29.12.2013 16:55:00 0
 “İhlallerden en çok politik tutsaklar etkileniyor”
AİLELERİ CEZALANDIRILMAKTA
 
Gözlemlerine ilişkin ihlal raporu hazırlayan Diyarbakır Barosu, tespit ettikleri ihlallere ilişkin baro binasında bir basın toplantısı düzenledi. Diyarbakır Barosu Cezaevi Komisyonu üyelerinin hazır bulunduğu açıklamada, hazırlanan rapora ilişkin basın metnini okuyan komisyon üyesi Avukat Sidar Avşar, "Sevk ve sürgünlerle tutsakları yalnızlaştırma, iradelerini kırmaya yönelik çabalamakta ve ailelerinden uzaklaştırarak aileleri cezalandırılmaktadır" dedi.
 
İŞKENCE DÜZEYİNE VARAN UYGULAMALARA MARUZ KALDI
 
Diyarbakır, Batman, Mardin cezaevlerinden 115 tutsağın Edirne ve Tekirdağ cezaevlerine yakın zamanda sevk edildiğini belirten Avşar, sevk işlemleri sırasında tutsakların hak ihlalinin de ötesinde çıplak arama, singaflı küfürler, fiziki ihtiyaç koşullarının oluşturulmaması, sözlü ve fiziki şiddet gibi işkence düzeyine varan uygulamalara maruz kaldığını ileri sürdü. Cezaevi yönetiminin ve infaz koruma memurlarını kişisel davranışlardan kaynaklandığını dile getiren Avşar, "Gerçekleşen ihlallerin ayrımcı bir nitelik taşıyor. Bundan en çok etkilenen grup politik tutsaklardır. Son dönemlerde ciddi bir tecrit ve izole politikalarının güdüldüğünü, yaygın sevk ve sürgünlerle hem tutsaklar hem de aileleri mağdur ediliyor. Kürt tutsaklara Kürdistan'daki cezaevlerini dahi çok gören bir devlet anlayışı ile karşı karşıyayız" diye konuştu.
 
DİLEKÇELER İŞLEME KONULMADI
 
Tutsakların kamera ile gözetlenmesi, sağlık sorunları yaşayanların hastane sevklerinin gerçekleştirilmemesi, banyo ve sıcak su
temin edilmemesi gibi ihlallerin tutsaklar tarafından kendilerine aktarıldığını kaydeden Avşar, "Önümüzde ki 3-4 ay boyunca da tutsakların ortak alana çıkarılmayacağı ve bununla ilgili hiçbir yazılı bir tebliğ yapılmadığını da belirtmişlerdir. Tutsaklar, idarenin kendilerine keyfi disiplin cezaları verdiğini, buna karşın hukuksal mekanizmalara başvuru haklarının engellendiğini, vermiş oldukları dilekçelerin işleme konulmadığını belirtmişlerdir" dedi. Dile getirdikleri ihlallerin tutsakların en temel hakları olduğuna vurgu yapan Avşar, "Tüm bu haklarının bir kısmı mevzuattan kaynaklanmakla birlikte, daha ziyade devletin devrimci siyasi tutsaklara yönelik olduğu, sevk ve sürgünlerle tutsakları yalnızlaştırma, iradelerini kırmaya yönelik çabalamakta ve ailelerinde uzaklaştırarak aileleri cezalandırılmaktadır. Bu hususta Adalet Bakanlığı'nı ve yetkilileri önlem almaya ve sorumlular hakkında gerekli işlemleri yapmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Haber / Ahmet KILAVUZ