Karakaş, “Yasakçı zihniyet yeniden hortladı”

Edirne'de görev yapan gazeteciler Emniyet Genel Müdürlüğü'nün gazetecilere yasak getiren kararını protesto etmek amacıyla İl Emniyet Müdürlüğü binası önünde eylem yaptı.

GÜNDEM 24.12.2013 21:18:00 0
 Karakaş, “Yasakçı zihniyet yeniden hortladı”
12 EYLÜL DÖNEMİNDE BİLE YOKTU
 
Emniyetin önünde bir araya gelen gazeteciler, genelgeyi protesto ederek kalemlerini bıraktı. Ardından gazeteciler adına bir açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Lütfü Karakaş, son günlerde Türkiye'de önemli gelişmelerin yaşandığına dikkat çekti. Özellikle hükümet üyesi bazı bakanların yakınlarının da yer aldığı büyük yolsuzluk operasyonundan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü'nün gazetecilerin emniyete ait binalara girmesini yasaklayan bir genelge yayımladığını ifade eden Karakaş, "12 Eylül döneminde bile olmayan bu yasaklar, yasakçı zihniyet maalesef yeniden hortladı. Günümüzde Avrupa Birliği'ne girmek için çaba sarf ettiğimiz bugünlerde en önemli kriterşaffaf olmak, hesap verebilir olmaktır. Ama görüyoruz ki, olayların üzerini örtmek ve topluma ve yaşananlara ayna tutan gazetecilerin bilgi almasını engellemek için yapılan bu genelgenin bir an önce kaldırılmasını, bir hukuk devletinde bu tür uygulamaların olmaması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.
 
SON DERECE MANİDAR
 
Trakya Gazeteciler Derneği Başkan Vekili Orhan Doğan, bazı emniyet hizmet binalarında yer alan basın odalarına giriş kartlarının iade etmelerinin istendiğini belirterek ülke gündeminin hırsızlık, yolsuzluk gibi son derece ağır ithamlarla meşgul olduğu bu günlerde yayımlanan genelgenin son derece manidar olduğunu söyledi. Gazetecilerin halkın bilgi edinme hakkı adına, kamu yararına görev yaptığını belirten Doğan, "Bu genelge toplumun bilgi edinme hakkını engellemek olduğu kadar sansürcü bir uygulamadır. 12 Eylül döneminde bile gazeteciler böyle bir uygulamaya maruz kalmadı. Türkiye'de böyle bir dönem yaşanmadı. Toplumun gerçekleri görmeye, öğrenmeye en fazla ihtiyacı olduğu bir dönemde alınan yasağı kınıyorUM” DEDİ. Doğan, İçişleri Bakanlığı'nı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nü Türk Basın tarihine kara bir leke olarak geçecek bu kararı yeniden gözden geçirmeye davet etti.
 
Haber / Ahmet KILAVUZ