Soysal, “Bir pazar ekonomisi içindeyiz”

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zooteknik Topluluğu tarafından 'Türkiye'de Koyun ve Keçi Irkları Islah Çalışmaları' konulu konferans düzenlendi. Ziraat Fakültesi Konferans Salonda gerçekleştirilen

GÜNDEM 23.12.2013 12:46:00 0
 Soysal, “Bir pazar ekonomisi içindeyiz”
ISLAH EDİLMEMİŞ BAZI IRKLAR VAR
 
NKÜ ile Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği işbirliğinde gerçekleşen konferansın açılışında konuşan NKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Türkiye'nin geçim kaynaklarının başında küçükbaş hayvancılığın yer aldığını belirterek, küçükbaş hayvancılık konusu üzerinde gerçekleştirilen çalışmaların yetersiz olduğunu kaydetti. Soysal,"Yeterince çalışmadığı için ıslah edilmemiş bazı ırklar var. Artık bildiğiniz gibi tüketim alanı da değişti. Ülkesel kalkınma üç unsurun işbirliği ile mümkün olacak. Sivil toplum örgütleri, akademi ve kamu üçayak gibi bir arada el verdiği zaman sağlam olacak tripot. Bunun için çok çeşitli ürünleri olan çalışmalar sergilenmiş bulunuyor. Bu çalışmalar tüketici toplumları tarafından bilinmiyor. Bir pazar ekonomisi içindeyiz. Tükettiğimiz ürünün kalitesini bilmeliyiz" diye konuştu.
 
TÜRKİYE KEÇİCİLİKTE BİRİNCİ SIRADA
 
Son zamanlarda hayvansal proteinin önemi tekrar anlaşılmaya başlandığını kaydeden Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhittin Özder, uzun yıllar hayvansal proteinin insanlarda bir takım rahatsızlıklara neden olmasının büyük bir yanılgı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özder, günümüzde gelişmiş ülkelerin hayvansal proteinleri arttırmak için büyük çaba söylediğini belirtti. Prof. Dr. Veysel Ayhan ise konferansta koyun keçi ıslahındaki sürecin ilerleme sürecini aktardı. Prof. Dr. Ayhan Türkiye'nin İngiltere'den sonra Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde küçükbaş havyacılıkta ikinci sırada yer alırken; keçicilikte birinci sırada yer aldığını ifade etti. Ayhan, "Ülkemiz insanın başta Eti sütü sağlıklı ve dengeli tüketmesini sağlamak, küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin sosyal hayat ve refah seviyesini yükseltmek, hayvansal ürünlerin ihracatına katkıda bulunmak, ıslah modellerini geliştirmek, hayvansal ürünlerin arttırılmasına yönelik araştırma ve çalışmalar yapmak amacıyla örgütlenmeye başlanarak hayvancılık ciddi anlamda ilerleme kaydetti" dedi.
 
Haber / Gökhan TEKER