Kış lastiği denetimleri tüm hızıyla sürüyor

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde araçlarda kış lastiği takılmasının zorunlu hale getirilmesinin ardından denetim yapıldı. Trafik ekiplerinin yaptığı kış lastiği denetimlerinde kurallara uymayan s

GÜNDEM 17.12.2013 16:02:00 0
 Kış lastiği denetimleri tüm hızıyla sürüyor
Lüleburgaz'da kış lastiği denetlemesinde aranacak hususlar açıklandı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün kararı ile araçlarda kış lastiği takma zorunluluğunun getirilmesi üzerine Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğü yaptığı açıklamada özellikle kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlarda gerekli görülmesi halinde hususi otomobiller üzerinde de denetimler yapılacağını kaydetti.
 
"LASTİKLERDE KAR TANESİ İŞARETİ OLMALI"
 
Kırklareli İl Emiyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada lastiklerin üzerinde M+S veya kar tanesi işareti arandığı belirtildi. Yetkililer, "Kış lastiği üzerinde M+S işareti bulunan ve 7 C'nin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu arttırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik türüdür. Sadece buzlu zeminlerde kullanabilen çivili lastikler de kış lastiği olarak değerlendirilecektir. Özellikle kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlarda kış lastiği denetimi yapılacak, gerekli görülmesi halinde hususi otomobiller üzerinde de denetimler yapılacaktır. Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olması gerekmektedir. Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti; minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçların lastiklerinin yanaklarında ise (M+S) işareti veya bu işaretle birlikte kar tanesi(snowflake) işareti veya sadece kartanesi (snowflake) işareti aranacaktır" açıklamalarında bulundu.
 
77.00 TL İDARİ PARA CEZASI KESİLİYOR
 
Seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması zorunlu olduğunu belirten yetkililer, "Yapılan denetimlerde aynı dingil üzerinde içte yer alan lastiklerde (M+S)işaretinin okunamaması halinde sırt deseninin kış lastiğe uygunluğu kontrol edilecektir. Lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması halinde lastik omuzlarında (M+S) işareti olsa dahi sırt deseninin kış lastiğine uygun olması zorunludur. Yapılacak denetimlerde mevzuat hükümlerine aykırı olarak lastik kullandığı tespit edilen sürücülere, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 30/1-A maddesinden 77.00 TL İdari para cezası Karar tutanağı tanzim edilerek Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 125 maddesine göre birinci kez 7 güne kadar izin verilecek, ikinci kezde ise araç trafikten men edilecek" ifadelerini kullandı.
 
Haber / Kübra ÖZAYDIN