Haspolatlı, “Dönüşüm için start verildi”

Çorlu İş İnsanları ve Sanayiciler Derneği ve Çorlu Belediyesi’nin işbirliğiyle düzenlenen “Trakya Kentsel Dönüşüm Zirvesi” Silverside Otelde yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

GÜNDEM 16.12.2013 15:36:00 0
 Haspolatlı, “Dönüşüm için start verildi”
DEPREM DAYANIKLILIK ÖLÇÜMLERİ YAPILDI
 
Trakya Kentsel Dönüşüm Zirvesi’ne katılanlara teşekkür ederek konuşmasına başlayan Çorlu İş İnsanları Sanayicileri Derneği Başkanı Emrihan Aydın, ÇİSAD’ın 2002 yılından itibaren yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Program Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan’ın konuşmasıile devam etti. Çorlu’da kentsel dönüşüm alanında çalışmalar yapılması gerektiğine vurgulayan Kaymakam Doğan, “Kentsel dönüşüme büyük ihtiyaç var. Depremsellik anlamında bütün kamu kurumları, okullar ve hastanelerin deprem dayanıklılık ölçümleri yapıldı. İlçemizde şahsi kanaatim depremsellik ile gerekli dayanıklılığı olmayan binaların elden geçirilmesidir” dedi.
 
ÜLKEMİZ CİDDİ AFET TEHDİDİ ALTINDA
 
Kaymakam Hulusi Doğan`ın konuşmasının ardından düzenlenen programa konuşmacı olarak katılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt yapı Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı katılımcılara hitaben konuşma gerçekleştirdi. Van depreminin ardından kentsel dönüşümün ülke gündeminde önemi bir yer tuttuğunun altını çizen Haspolatlı, “Hükümetimizin kentsel dönüşüm anlamında ciddi çalışmaları var. Ülkemiz ciddi afet tehdidi altında olan bir bölgededir. Sel, heyelan, deprem gibi afetlerden dolayı ciddi mal ve can kaybı yaşandı bu ülkede. Afetlere karşı savunmasız bir yapı stokumuz mevcut” dedi. 
 
3’TE 2 ÇOĞUNLUĞU SAĞLADIKLARI ANDA İŞLEM BAŞLIYOR
 
Van depremi sonrası çalışmaların hızlandığını kaydeden Haspolatlı, “Kentsel dönüşüm için startverildi. Mevcut mevzuatlarda afet sonrası yara sarmaya yönelik hükümler vardı. Kendi içerisinde bütünlüğü olan ve finansını kendi içinde sağlayan bir yönetmelik yoktu. Yara sarmaya değil afetler oluşmadan önlem almaya yönelik bir kanun hazırlandı. Kendi içinde finansal yapısı var. Sürecin içerisine vatandaşı da dâhil eden bir yasa hazırlandı. Hem uygulama sürecini hazırlıyor hem de finansal olarak destek olunuyor. Vatandaşlarımız kendi yapılarının eski olduğunu düşünüyorsa bakanlıkça lisanslandırılan kuruluşlara yapının dayanıklılığını tespit ettirebiliyor. Yapı riskli çıktıysa bu yapının yıkım süreci başlıyor. Maliklere 60 günden az olmamak sureti ile zaman veriliyor. 3’te 2 çoğunluğu sağladıkları anda işlem başlıyor” ifadelerini kullandı.
 
18 AY BOYUNCA KİRA YARDIM YAPILIYOR
 
Maliklerin, devlete ve yerel yönetimlere ödedikleri her türlü harç ve vergiden muaf kılındığını söyleyen Haspolatlı, Bu da ciddi bir destek olarak nitelendirilmektedir. Ben kira yardımı istiyorum diyorsa 18 ay boyunca yardım yapılıyor. Eğer ben banka kredisi alacağım diyorsa, bu kredinin 4 puanlık faizini devlet ödüyor. Kent içerisinde riskli yapıların yoğunlukta bulunduğu bölgelerde çalışmalarımız oluyor. Zemin nedeni ile sıkıntılı bu alanlar riskli alanlar olarak kabul ediliyor. Afet anında ambulans veya itfaiyenin giremeyeceği alanlar bile riskli olarak kabul ediliyor. Riskli alan ilan sürecini belediyelerimize bırakıyoruz. İlk olarak kendilerinin yönetmesini istiyoruz.  Türkiye genelinde 102 bakanlar kurulu kararı ile riskli alan kararı alındı” açıklamalarında bulundu.
 
MASTER PLANLAR HAZIRLANMALI
 
Bu alanların temelinde göz ardı edilmemesi gereken bir durum olduğunu söyleyen Haspolatlı, “İşin sosyal boyutuda çok önemli. Daha önce çeşitli kurumlar tarafından yapılan uygulamalar var. Şehrin mimari, yapısını göz önüne almak zorundasınız. Belediyelerimizin aktif olarak bu süreç içerisinde yer almasını istiyoruz. İlk olarak master planlar hazırlamalarını öneriyoruz. Kaynaklar aktarıyoruz. İhaleye veriyorlar master olan çalışmalarını hazırlatıyorlar ve bakanlığımız bu paraları kendilerine geri ödüyor. Yerel yönetime gereken desteği bakanlık olarak veremeye hazırız” dedi. Haspolatlı, sunumunu tamamlamasının ardından katılımcıların sorularını da cevaplandırdı. Ardından organizasyona katkıda bulunan kurum ve firmalara teşekkür plaketi takdim edildi. Etkinlikte Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan’ın yanı sıra Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Çorlu Belediye Başkan yardımcıları Ahmet Sarıkıurt ve Kemalettin Avcı, TAGİD, MÜSİAD ve STK temsilcileri hazır bulundu.
 
Haber / Gökhan TEKER