Atık pil toplama ve bertarafı eğitimi verilecek

Edirne Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'nce atık pillerin toplanması ve bertarafı konusunda bugün saat 14.00’da Devecihan Kültür Merkezi’nde Eğitici Eğitimi düzenlenecek.

GÜNDEM 9.12.2013 13:39:00 0
 Atık pil toplama ve bertarafı eğitimi verilecek
1 PİL 4 M3 TOPRAĞI KULLANILAMAZ HALE GETİRİYOR
Edirne Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada, eğitici eğitimine, Edirne ilinden ilköğretim okulları, ortaöğretim okulları ve liselerden yaklaşık 120 öğretmenin katılımının planlandığı kaydedildi. Yapılacak olan toplantıda, “Pillerin tanımı, türleri, kullanımında dikkat edilecek hususlar, atık pillerin toplanması, ayrıştırılması ve geri dönüşümü” konularında bilgi verileceği bildirildi. Açıklamada, “Atık piller gelişigüzel çevreye veya çöpe atıldığında pilin dışındaki koruyucu kap zamanla delinerek içindeki bazı zararlı maddeler ayrışarak su, toprak ve havayı kirletirler. Her bir atık pil toprağa karıştığında 4 m3 tarım toprağını kullanılmaz hale getirmektedir” ifadeleri kullanıldı.
 
ATIK PİLLERİ EN YAKIN ATIK PİL NOKTASINA ATMAK GEREKİR
Atık pillerin evde biriktirilmesinin de sakıncalı olduğu belirtilen açıklamada “Atık pillerin evlerde biriktirilmesi ise havaya karışan zararlı elementleri solunum yoluyla vücudumuza almamıza sebep olmaktadır. Bu sebeple, kullanımı tamamlanmış pilleri en yakın Atık Pil noktasına atmak gerekmektedir. Atık Pil kutuları Edirne Belediyesi, okullar, fotoğrafçılar ve süpermarketlerde bulunmaktadır. Atık Pil toplama çalışmalarına 2008 yılında başlayan Edirne Belediyesi tarafından, bugüne kadar 2008 yılında bin 500 kg, 2009 yılında bin 373 kg toplandı. 2010 yılında bin 436 kg, 2011 yılında bin 435, 2012 yılında bin 172, 2013 yılında bin 440 kg atık pil toplanarak TAP’a gönderilerek, çevreye ve sağlığa zarar vermeden bertarafı sağlandı” denildi. Atık Pillerini teslim etmek veya Atık Pil Kutusu temin etmek isteyenlerin, Edirne Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Birimi’ni ziyaret edebilecekleri gibi, aynı birimden bilgi de alabilecekleri kaydedildi.
 
Haber / Ahmet KILAVUZ