Batum, “AK Parti yeni anayasa yapmak istemedi”

Kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesi ile ilgili bir konferansa katılmak üzere Edirne’ye giden Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Süheyl Batum, dün saat 15.00’da CHP Kapaklı İlçe Te

GÜNDEM 4.12.2013 18:11:00 0
 Batum, “AK Parti yeni anayasa yapmak istemedi”
KÜSKÜNLÜK OLMAYACAĞINA İNANIYORUM
CHP Kapaklı Belde Teşkilatı’nın bugün İlçe Teşkilatı olduğunu belirten Süheyl Batum, “1980’de Türkiye’ye bir çuval giydirildi. ‘Ne örgütü, ne insanları? Gerek var mı? Bir kişi adayları belirler’ denildi. Bunu yapmayan CHP gibi partilere, ‘Ya bunlar ne salak, hala tartışıyorlar aralarında. Bak Özal’a, tek başına belediye başkan adaylarını bir gecede belirliyor. Bunlar kavga ediyor’ denildi. Bugün bu örtüyü sizler yavaş yavaş kaldırıyorsunuz. Doğru da yapsak, yanlış dayapsak bunları hep beraber yapacağız. Küskünlük olmayacağına inanıyorum” diye konuştu.
 
AK PARTİ’NİN BAŞINI EZMEMİZ GEREKİYOR
Süheyl Batum ile Cumhuriyet Halk Partisi’nde Milletvekilliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, “Kendisi benim üniversitede Anayasa Hukuku hocamdı. Yarın kendisi Edirne Barosu tarafından organize edilecek olan Kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesi ile ilgili konferansa katılacak. Öncesinde Tekirdağ ve Kırklareli’ndeki örgütleri ziyaret etmek istedi. Burdan kendisini Kırklareli’ne uğurlayacağız” dedi. Sürecin tüm Tükiye’nin bir araya gelmesi gereken bir süreç olduğunu söyleyen Köprülü, “Tekirdağ’ı alacağımıza inancımız tamdır. Hedefimiz yalnız Trakya’da değil, tüm Türkiye’de başarılı bir sonuç almaktır. Bu çerçevede bir araya gelip yumruk olup AK Parti’nin başını ezmemiz gerekiyor. En büyük sorumluluğumuz, bu ülkeyi AK Parti denilen beladan, illetten kurtarmaktır” ifadelerini kullandı.
 
KÖLELİK SİSTEMİNİ KALDIRALIM DEDİK, HAYIR DEDİLER
Anayasa Komisyonu’nun neden dağıldığına ilişkin yöneltilen soruyu yanıtlayan Süheyl Batum, “Biz Aralık Ayı’nda AK Parti’nin yeni bir anayasa istemediğini anladık. Sendikal haklar dedik, hayır dediler. Memurlara toplu sözleşme yapalım dedik, hayır dediler. Taşeron denilen kölelik sistemini kaldıralım dedik, hayır dediler. Buna karşılık Ocak Ayı başında da Başkanlık Sistemi getirelim dediler. Nasıl olacak dedik. Türk usulü Başkanlık Sistemi olacak dediler. Biz anayasanın madde madde oylanmasını talep ettik. Yok dediler, bir bütün olarak oylanacak. Bunların isteği belli. Ben padişah olayım. Başkanlık sistemi yapalım. En azından parti ile ilişkisi kesilmemiş bir Cumhurbaşkanı olayım diyordu. İkincisi de birilerine verdikleri sözler vardı. BDP’yle de anlaşmışlardı. Bunun için de federasyonu getirmek istiyorlar. Çok net. Bizim bir sözümüz var. Yüzde 26 oy aldıysak, bu ülkedeki her 4 insandan birine verilmiş sözümüz var. Biz bu cumhuriyeti kuranların çocuklarıyız. Bu ülkede insanlar kölelik düzeni olmadan yaşayabilecek dedik.
 
NASIL ÇIKIP DA OY İSTEYECEKLER?
Bir partilinin, 4 aday adayından 2’sinin sandığa neden alınmadığına ilşkin sorusuna, “Özeli bilmem. Benim bu konuya müdahil olmam yakışık almaz” diyerek cevap vermekten kaçındı. Konuşmalar sırasında cep telefonundan mesaj alan Emre Köprülü, “Çok önemli bir haber aldım. Anayasa Mahkemesi Mustafa Balbay’ın uzun tutukluluk süresi gerekçesi ile adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine ilişkin başvurusunu kabul etti. Bu şu demektir. Türkiye bir süreçten geçti. Bu süreçte AK Parti kendisini mağdur göstererek, sözde kendisine yönelik bir darbe girişiminde bulunulduğu ve demokratik olmayan yollarla indirilmeye çalışıldığı noktasında bir algı yaratmaya çalıştı. Fakat, Ergenekon davasının da başlangıcını oluşturan bir gazete, bu kez 2004’te MGK’da alınmış olan kararı kamuoyu ile paylaştı. O kararda yer alan gerekçeler, bugün Tükiye’nin generallerinin cezaevinde bulunmalarının, itibarlarının en aza indirecek sürecin başlangıcın, MGK’da alındığını gösterdi. Şimdi alınan bu karar da Mustafa Balbay’ın adil yargılanmadığını gösteriyor. Şimdi sormak lazım. Her fırsatta hukuk devleti, demokrasi diyen Başbakan, bir milletvekilinin haksız yere cezaevinde tutulduğu tescillenmesine rağmen o halkın karşısına nasıl çıkıp da oy isteyecek ya da bu ülkenin demokratik olduğunu iddia edecek. Bugün alınan bu karar, o süreçte açıklama yapan AK Parti’ye bir tokat gibi inmiştir” diye konuştu.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ