Yeni sistem hayata geçti

Özel hastanelerde yeni dönem başladı. 1 Aralık’tan itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) anlaşmalı olduğu özel hastane ve polikliniklere gidenler, parmak ya da avuç içi damar izi verecek. Avuç/parmak ve dama

GÜNDEM 1.12.2013 18:44:00 0
 Yeni sistem hayata geçti
500 MİLYON LİRALIK VURGUN BİTECEK
Yeni sistem, özel hastanelerde TC kimlik numarası üzerinden yapılan yıllık 500 milyon liralık vurgunu da bitirecek. TBMM'de gerçekleşen bütçe görüşmelerinde, özel hastanelerin vatandaşların T.C. kimlik numaraları üzerinden sahte sağlık hizmetleri göstererek devleti zarara uğrattıkları ortaya çıkmıştı.
 
CİHAZI OLMAYAN HASTANELER SGK HASTASI TEDAVİ EDEMEYECEK
Edinilen bilgiye göre dün itibarıyla yaklaşık bin 700 özel hastane ve kliniğin sadece yarısı yeni sisteme adapte oldu. Diğer yarısı ise henüz bu cihazlardan almadı. Cihazı olmayan hastaneler, SGK hastası tedavi edemeyecek. Parmak izleri, özel sağlık kurumuna ilk başvuruda alınacak. Hastane, 'avuç içi damar izi' sistemini kurmuşsa, hastanın sağ veya sol eli bu cihaza okutulacak. Hastane, 'parmak damar izi' firmalarından birini tercih etmişse, orada hastanın, sağ veya sol eline ait işaret veya orta parmağın damar izi verisi alınacak. SGK, bu iki yöntem konusunda toplam 5 firmayı yetkilendirdiği için; hastalar gittikleri hastanenin sistemine göre ayrı ayrı damar izi kaydı yaptırmak zorunda kalacak. Ayrıca vatandaş, sağlık hizmeti alabilmek için 'biyometrik kimlik bilgisini kendi rızası ile verdiğine dair' bir form imzalayacak.
 
KİMLERİN DAMAR İZİ ALINMAYACAK?
 0-12 yaş arası çocuklar ile 65 yaş ve üstü olanlar, her iki eli olmayanlar, her iki el avuç içi veya her iki el işaret ve orta parmak damar izi bütünlüğü bozulmuş olanlar, acil hastalar (yeşil alan muayenesi hariç), serepral palsi, el felci ve benzeri tıbbi nedenlerden dolayı biyometrik verisi alınamayan kişilerden damar izi alınmayacak.
 
Haber / Menşure KARDEŞ