Hava muhalefeti 2 uçağı acil inişe zorladı

ABD'den alındığı öğrenilen ve Türkiye'ye getirilmek üzere Macaristan'dan havalanan 3 uçaktan 2'si hava muhalefetinden dolayı acil iniş yaptı. Çorlu Havaalanı’na inen pilot Oben Oğultarhan, herhangi bir u?

GÜNDEM 28.11.2013 11:34:00 0
 Hava muhalefeti 2 uçağı acil inişe zorladı
2 UÇAK TÜRKİYE'YE GETİRİLMEK ÜZERE MACARİSTAN'DAN HAVALANDI
Edinilen bilgiye göre, pilot Oben Oğultarhan'ın kullandığı Cessna-182 tipi uçak ile Uğur İngilok ve ABD'li pilot Lesbenson'un kullandığı Piper PA-44 tipi 2 uçak Türkiye'ye getirilmek üzere Macaristan'dan havalandı. İddiaya göre, bulutların hava tahmin raporunda gösterildiğinden alçak çıkması üzerine ve uçakta meydana gelen buzlanmadan dolayı Piper PA-44 tipi 2 uçak Bulgaristan'a acil iniş yapmak zorunda kaldı. Pilot Ogün Oğultarhan ise kullandığı Cessna-182 uçağın daha büyük olması ve yüksekten uçması nedeniyle Çorlu Havalimanı'na kadar gidebildi.
 
BİZE 4 BİN 500 FİTİN ÜZERİNDE BULUT DENMİŞTİ
Çorlu'da acil iniş yapan Oğultarhan, “Havacılıkta her zaman başımıza gelebilecek olaylardan bir tanesi hava koşuludur. Hava şartları uçuş esnasında değişti. Biz alçaktan uçan uçucularız. Hava yolları gibi bulutların üzerinden çok yüksekten gitmiyoruz. 3 tane uçak getiriyorduk Amerika'dan iki tanesi Piper PA 44 model eğitim uçağı. Türk kurumu için 1 tanesi Cesna 182 model kendi stoğuma alıp satmayı planladığım bir uçak. Üç pilot üç uçak getiriyorduk. Ben Cesna 182 uçuyordum. Yaklaşık 6.5 saat sürecek bir uçuştu. Hava tahminlerini aldıktan sonra havalandık. Bulgaristan civarında meydanlara yönelik hava tahminleri doğru ancak yol boyunda hava tahminlerinde sıkıntılar var. Oradaki hava tahminlerini de biraz yanlış. Bize 4 bin 500 fitin üzerinde bulut denmişti. Oldukça yükseğe çıkıyordu bu. Diğer iki uçaktaki arkadaşlarımız ağır buzlanma yaşamaya başladılar. En yakın Bulgaristan hava alanı olmasıyla buraya dönmeye karar verdiler. Bende öyle uygun gördüm” dedi.
 
UÇAKLARIN KANATLARINDA BUZLANMA MEYDANA GELDİ
“Benim uçtuğum uçak biraz daha yükseğe çıkabilen bir uçak. Ben yükseğe daha yükseğe çıkarak bulut seviyesinden korundum” diyen Oğultarhan, “Diğer iki uçak emniyetli bir şekilde Bulgaristan'a iniş yaptılar. Pilotlarda ve uçaklarda her hangi bir hasar rahatsızlık mevcut değildir. Çorlu hava alanına gelerek iniş yaptım. Zaten uçaklar ile Çorlu Hava alanına iniş yapılacaktı. Pilot arkadaşlarımla telsizle görüştüm hiçbir sıkıntı yok. Herhangi bir kayıp söz konusu değildir. Uçaklarımız düşmedi. Sadece hava muhalefetinden dolayı acil iniş yapmak zorunda kaldık. Diğer 2 uçak daha küçük olmasından ve alçakta uçmasından dolayı kanatlarında buzlanma meydana geldi ve Bulgaristan'a acil iniş yapmak zorunda kaldılar. Cessna-182 tipi uçakla daha yüksekten uçtuğum için ben Çorlu'ya kadar gelebildim. Arkadaşlarımızla sürekli irtibat halindeydik. İniş yaparlarken de indikten sonra da telsizle rapor aldık" diye konuştu.
 
Haber / Ahmet KILAVUZ