Türkiye ilk defa büyükbaş hayvan ihraç ediyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin ortaklaşa yürüttüğü ırk ıslah çalışmaları ilk meyvelerini verdi. 1995 yılında

GÜNDEM 27.11.2013 20:00:00 0
 Türkiye ilk defa büyükbaş hayvan ihraç ediyor
TÜRKMENİSTAN’A İHRAÇ EDİLECEK
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Bakanlık ile Türkiye hayvancılığında sığır ıslahında faaliyet gösteren tek yetiştirici örgütü olan Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği'nin ortaklaşa yürüttüğü ırk ıslahı çalışması sonucunda geliştirilen Siyah Alaca Holştayn ırkı gebe düvelerin 259 başı İzmir'den Türkmenistan'a ihraç edilecek. 29 Kasım'da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in de katılacağı törenle ihraç edilecek düvelerin 1990 yıllarında ortalama 3 bin 500-4 bin litre olan süt verimi yapılan çalışmalarla 7 bin 500 litrenin üzerine çıkarıldı. Yıllar süren çalışmalarla bir öz kaynak ürünü olarak geliştirilen rekabet gücü yüksek damızlık düveler ve boğa spermalarının, başta Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu, Balkanlar ve Afrika ülkeleri olmak üzere tüm dünyaya ihracı hedefleniyor.
 
SÜT KALİTESİNİ GELİŞTİRME PROJELERİ YÜRÜTÜLÜYOR-
Bakanlıktan yapılan açıklamada, sütün miktarı kadar kalitesini de artırmak bilinci ile Merkez Birliği ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2011 yılında başlattığı süt analiz laboratuvar projesi ile ilk defa sütün yağ, protein, somatik hücre içeriğinin ıslahı alanında çalışmalar başlatıldığı vurgulandı. Açıklamada ,İzmir, Ankara, Bursa, Tekirdağ ve Balıkesir illerinde açılan laboratuvarlarda bu çalışmalar devam ettiği belirtilirken, Bakanlık ile Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği'nin, ülke genelinde sığır ıslahına yönelik soykütüğü, önsoykütüğü, döl kontrolü ve süt kalitesini geliştirme projelerini yürüttüğü ifade edildi.
 
Haber / Gökhan TEKER