Bu vebal kimin?

Büyükşehir yasası kapsamında ilçe statüsüne yükselen Kapaklı’ya bağlanan Karaağaç’ta, Atatürk Mahallesi sakinleri, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi sınırlarında faaliyet gösteren bir

GÜNDEM 25.11.2013 12:59:00 0
 Bu vebal kimin?
Yaklaşık 20 yıl önce Karaağaç’ta Atatürk Mahallesi Organize Caddesi’nde ev alarak yatırım yaptıklarını belirten mahalle sakinleri, “Yaklaşık 6 yıl önce bu fabrika kuruldu. İlk zamanlar doğalgaz kullandığı için bu derece olumsuz etkilenmiyorduk. Fakat daha sonra zarar ettiği gerekçesi ile kömür kullanmaya başlayınca evimizde dahi nefes almakta zorlanır olduk. Neredeyse mahallemizdeki herkes astım hastası oldu” ifadelerini kullandı.
 
BU İNSANLARIN SUÇU GÜNAHI NEDİR Kİ BU PİSLİĞİ ÇEKİYOR
Organize Mahallesi sakinlerinden Türkay Yağan, “Fabrika yüzünden özellikle geceleri evimizin pencerelerini açamıyoruz. Bütün ilgili kurumlara dilekçe gönderdik. Fakat hiçbir şekilde cevap alamadık. Bu insanların hepsi astım hastası oldu. Bu insanların suçu günahı nedir ki bu pisliği çekiyor. Biz mücadelemizi veriyoruz fakat bir Allah’ın kulu buraya gelmedi. Onlar ancak oy istemeye gelirler. Biz burda zehirleniyoruz” dedi. “İl Çevre Müdürlüğü’ne, Çevre Bakanlığı’na, Sağlık Bakanlığı’na ve BİMER’e durumu bildirdik. Fakat kimse geri dönüş yapmadı” diyen Yağan ve mahalleli, fabrika yetkililerinin sorumsuzluğundan dert yandı.
 
SORUNUMUZ ÇÖZÜLMEZSE OY KULLANMAYACAĞIZ
Mahallelerinin 20-30 yıllık bir mahalle olduğunu söyleyen mahalle sakinleri, “Ciddi bir rahatsızlık yaşayan oldu mu?” sorusuna ise “Siz mahallenizde astım hastası olmayan biri var mı diye sorun” şeklinde cevap verdi. Mahalle sakinlerinden Veysel Güleç, “Benim karaciğer hastası 17 yaşında kızım var. Her hafta Çapa Hastanesi’ne gidiyoruz tedavi için. Doktorlar temiz havaya ihtiyacı var diyor. Fakat biz burada camımızı dahi açamıyoruz” dedi. Mahalle sakinleri, bu sorunları çözülmediği müddetçe gerekirse oy dahi kullanmayacaklarını ifade etti.
 
 
ASKERLER NÖBET TUTAMIYOR
Bölgede bulunan Karakol Komutanlığı’ndaki askerlerin kirli hava nedeni ile boğazlarının yandığını, komutanların askerlere nöbet tutturamadığını öne süren mahalle sakinleri, “Fabrikanın bacasından çıkan dumandan dolayı evlerinin camlarının da kir içinde kaldığını, camları hergün silmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Mahalleli, “Durumu fabrika sahibine izah ettik. Beyefendi doğalgazdan zarar ediyormuş. Bu nedenle kömür kullanmaya başlamış” diye konuştu.
 
 
 
 
BAŞBAKANIM, BİZ DE TEMİZ HAVA SOLUMAK İSTİYORUZ
Fabrikanın hemen yanı başında derin bir kuyu olduğunu ve fabrika atık sularının buradan geçtiğini ifade eden mahalleli, “Buraya bir çocuk düşerse sorumlusu kim olacak. Biz çocuklarımzı nasıl dışarıya bırakalım” diye konuştu. Evlerini hergün temizlediklerini ifade eden ev hanımları ise yoğun fabrika dumanı nedeni ile evlerinin camları ve balkonları hatta odaların içinin dahi kurum içerisinde kaldığını dile getirdi. Elmas Demir adlı bir mahalle sakini de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek, “Başbakanım, biz de temiz hava solumak istiyoruz. Bu vatana temiz evlatlar yetiştirmek istiyoruz. Ama ne yazık ki çocuklarımızın hepsi astım bronşit hastası oldular. Hepimiz bu evleri taksitle aldık ama borcunu ödeyemeden hastanelere düştük. Kaliteli yaşamdan bahsediyorlar. Biz kaliteli yaşamdan geçtik, kaliteli hava istiyoruz. Suriyelilere nasıl el attıysanız, lütfen buraya da bir el atın” dedi. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve tüm milletvekillerine seslenen Elmas Demir, “Bir gece gelsinler bizim misafirimiz olsunlar. Bu havayı solusunlar. Oradaki hava mı güzel, buradaki hava mı güzel, kıyaslamasını yapsınlar” dedi.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ