Köprülü, “Tekirdağ’ın günahı ne?”

Geçen hafta başlayan 2014 yılı Bütçe görüşmelerinin yapıldığı TBMM Plan Bütçe Komisyonu toplantısının önemli bir bölümünde Tekirdağ ili konuşuldu. Bütçe görüşmelerinde

GÜNDEM 20.11.2013 18:35:00 0
 Köprülü, “Tekirdağ’ın günahı ne?”
 
 BAÐIMSIZ YARGI TAMAMEN ORTADAN KALKTI
Gece geç saatlere kadar süren toplantıda bir konuşma yapan Emre Köprülü, Adalet Bakanı’na hala bitirilemeyen Çorlu ve Çerkezköy Adliye Saraylarını sordu. Adalet Bakanlığı 2014 bütçesinin görüşüldüğü toplantıda AK Parti İktidarı döneminde adil yargılamanın, hukuk devletinin, bağımsız yargının tamamen ortadan kalktığını ifade eden Köprülü, 11 yıllık AK Parti iktidarı dönemindeki adalet anlayışına yönelik sert eleştirilerde bulundu. HSYK seçimlerinde yapılan değişiklikle ilgili de Bakan Ergin’e soru soran Köprülü, 3 yıl içinde seçim sisteminde yapılan değişiklikleri ve seçimlere hükümetin müdahalesini de gündeme getirdi.
 
 2 PROJEYE NE KADAR PARA HARCANDI
CHP’li Milletvekili Emre Köprülü Çorlu ve Çerkezköy Adliye Saraylarının bitirilmemesine yönelik Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e şu soruları yöneltti: “Bakanlık olarak 2012-2013 yıllarındaki Adalet Sarayları ile ilgili bir kitapçık dağıtılmış. Tabela asmakla ya da bina dikmekle adaletin, hukuk devletinin, bağımsız yargının gerçekleşmeyeceği hepimizin malumudur. Ancak, bu kitabı inceledim. Burada 166 tane adliye sarayı yapılmış deniyor. Baktım, benim bölgemle ilgili tek bir ilçede adliye sarayı yapmamışsınız. Tekirdağ iliyle ilgili bir tane adliye sarayı yapmamışsınız.” Çorlu Adliye Sarayı’nın yılan hikâyesine döndüğünü kaydeden Köprülü, “2 kez projesi yapıldı. Daha sonra bu projeler iptal edildi. 3’üncü kez yeniden bir proje yapıldı. Burada da özellikle Plan Bütçe Komisyonu’nun önünde, devletin parasının, vatandaşın vergilerinin nerelere gittiğinin daha iyi anlaşılması gereken bir yerde, 2 projeye ne kadar para harcandığını açıklayınız. 2011 yılında tekrar projeyi iptal ederek, yeniden adliye binasıyla ilgili çalışma başlattınız. Bunlar ne zaman bitecek? Çerkezköy Adliyesi, Çorlu Adliyesi, Tekirdağ’daki bu adliye binalarını ne zaman gerçekleştirmeyi düşünüyorsunuz? Tekirdağ’ın bugüne kadar, on bir yıllık iktidarınızda suçu günahı neydi de Tekirdağ’a bir çivi bile çakmadınız?” diye sordu.
 
 O GÜN İÇİN İYİ OLANLAR BUGÜN İÇİN NEDEN KÖTÜ OLDU?
11 yıllık AK Parti dönemindeki adalet anlayışına ilişkin açıklamalarda bulunan Köprülü, “11 yıldır adalet kavramı, evrensel prensiplerin, hukuk devletinin, demokrasinin ya da devletin vatandaşlarına karşı uygulamak zorunda olduğu eşit işlem yükümlülüğünün bir gereği olarak değil; AK Parti uygulamalarının meşruiyetini sağlamak, mahkemelerden onay mercisi olarak geçmesini sağlamak ya da muhalefetin tasfiyesi, AK Parti’yi ya da Hükûmet politikalarını eleştirenlerin susturulmasının bir gereği olarak kullanıldığı çok somut örneklerle ortadadır” dedi. AK Parti’nin Anayasa’yı değiştirmek istediğini söyleyen Köprülü, “Hangi alanda? İşte, HSYK’nın yine seçim sistemini değiştirmek istiyor. Üç yıl önce çok başarılı olarak addedilen sistemden; çok demokratik olan, bağımsız yargıyı sağlayacağı söylenen sistemden bu kez farklı bir şekilde HSYK’nın Meclis tarafından seçilmesi isteniyor. Şimdi, ben şunu sormak istiyorum. Üç yılda ne değişti? Üç yıl önce yaptığınız düzenlemenin neresi eksik kaldı ya da neresi hatalıydı? O gün için iyi olanlar bugün için neden kötü oldu? Birileriyle aranız mı bozuldu yoksa başka amaçlar mı devreye girdi?” sorularını sordu.
 
 YAZILI CEVAP VERECEK
CHP milletvekili Köprülü’nün sorularına yanıt veren Adalet Bakanı Ergin Adliye Saraylarının bitirileceğini söylerken hangi tarihte sonlandırılacağı konusunda kesin bir tarih vermekten kaçındı. Bakan Ergin;  Köprülü’nün Çorlu Adliyesi’nin iki kez iptal edilen projesi için halktan toplanan vergilerden ne kadar harcandığı noktasındaki sorusunu da yanıtsız bırakarak yazılı cevap vereceğini ifade etti.
 
Haber / Gökhan TEKER