Basın buluşmalarının 7’ncisi Çerkezköy’de yapıldı

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya tarafından geleneksel hale getirilen basın buluşmalarının 7’ncisi dün Çerkezköy’de gerçekleştirildi.

GÜNDEM 20.11.2013 16:25:00 0
 Basın buluşmalarının 7’ncisi Çerkezköy’de yapıldı
Çerkezköy Gloriy Area Restaurant’ta dün saat 09.30’da düzenlenen basın buluşmasına Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ve ekibinin yanı sıra Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay ile Tekirdağ il ve ilçelerinde görev yapan basın yayın temsilcileri katıldı.
 
YALIBOYU DA 3 AY İÇİNDE OSB OLACAK
Kahvaltının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan vali Ali Yerlikaya, ilk olarak Islah OSB’lerin OSB olma süreci hakkında bilgi verdi. 2012 yılı içinde kurulan 7 IOSB’nin, 11 Ekim itibari ile OSB olduğunu kaydeden Yerlikaya, “Elektrik kanunu dolayısıyla oyalanan Yalıboyu ISOB de kuruldu. Burayı da 3-4 ay içinde OSB haline getireceğiz. Dağınık sanayi lokasyonlarının ıslah sürecinin ardından OSB olmasının arkasında başta Başbakanımız ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün büyük emeği var. Kendilerine şükranlarımı arz ediyorum” diye konuştu.
 
 
BAŞBAKAN ŞEHRİMİZE GELECEK
7 Aralık’ta Başbakan Erdoğan’ın şehri ziyaret edeceğini ve hükümet olarak hangi projelere ne tür destekler verildiğini kendisinin söyleyeceğini ifade eden Yerlikaya, “OSB’lerin yönetimleri 2 yıllık tazelendi. Mevcut yönetimdekilerin yüzde 90’ı önceki yönetimde de yer alıyordu. Aramızda fitne fesat yok. Birlik beraberlik var. 602 ıslahOSB’nin OSB olmasında bize inanlarla yola devam ediyoruz” dedi. 11 Ekim itibari ile imar yetkisinin belediyelerden Valiliğe geçtiğinin altını çizen Yerlikaya, “Biz kendi OSB’lerimizin içinde ruhsatsız hiçbir yapıya müsaade etmeyeceğiz. Hareket ettirmeyeceğiz” dedi.
 
YAKINDA İHALE SÜRECİ BAŞLAYACAK
Marmara Deniz’ine derin deşarj ile ilgili kurulan şirketin A.Ş.’nin 5 aydır kurumsal kimliğini geliştirdiğini söyleyen Vali Yerlikaya, “Özel sektör marifetiyle yaptırdığımız projeyi 4 aydır DSİ’ye anlatıyor ve onaylanmöası için gayret gösteriyoruz. 82 kilometresi karada, 5 kilometresi denizde olan dünyaya örnek olacak olan, arıtılmış suların denize derin deşarjı ile ilgili projenin onaylanmasını yaptı. Yakında ihale süreci başlayacak” dedi. OSB Müdürlerinin performanslarını beğendiklerini ve ödüllendirildiklerini ifade eden Vali Yerlikaya, “Yakında personel alımları yapacağız. Alınacak personel, ilk etapta 3 aylık deneme sürecinden geçiyor. Performansından memnun kaldığımız personeli, yönetim kurulunun oybirliği kararı şarıyla işe alıyoruz. Mükemmel bir diyaloğumuz var” ifadelerini kullandı.
 
TÜRKİYE’NİN İLK ULUSLAR ARASI TRANSİT LİMANI
Ergene Havzası ile ilgili gelinen noktadan büyük keyif duyduğunu söyleyen Yerlikaya, “Ergene’nin etrafında yaşayan insanlar, birşeyler yapıldığını görmek istiyor. Herkes bu işin üstüne titriyor. Yola girildi” dedi. Konuşmasında Asyaport Limanı hakkında da basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yerlikaya, “Türkiye’nin ilk uluslar arası transit limanı. Son fore kazığı yaklaşık 2 hafta önce çakıldı. Tekirdağ’ın mükemmel bir stratejik konumu var. 4 ulaşım yolunun gözbeği konumunda. 127 kilometre sahil bandımızda 2 limanımız var. Asyaport Limanı ise hangi amaca hizmet ediyorsa o vizyonda kurgusu yapılmış bir limandır. Tekirdağ’ın ekonomisi Asyaport’tan önce ve sonra diye ikiye ayrılacak” dedi.
 
TOSB ÜLKENİN EN İDDİALI OSB’Sİ OLACAK
Tekirdağ’da 27 bin 326 tarım işletmesi olduğunu ve bunların 3,3 milyon dönüm arazide ekim yaptığını ifade eden Yerlikaya, “Bu tarım arazileri şehrin yüz ölçümünün yüzde 59’una tekabül ediyor. Bahse konu tarımsal şirketlerin Gayri Safi Tarımsal Üretim değeri ise 1,7 milyar TL. Diğer tarafta 49 bin dönüm içinde bir serbest bölge 12 OSB var. Burada ise yalnızca ihracata gönderilen ürünlerin değeri 5 milyar TL. Bu nedenle sanayi alanlarımızı kitledik. Yeni bir OSB için 4 bin dönüm alan ayırdık. Türkiye’deki en iddialı OSB olma iddiasında olan Tekirdağ OSB’sinde şebeke suyu kullanılacak. Gideri kanalizasyon gideri olacak. Endüstriyel su temini ve endüstriyel su gideri olmayacak. Yeraltında su kaynaklarında hiçbir sıkıntı olmamasına rağmen, yer altı su kaynaklarının mecbur kalınmadıkça kullanılmayacağı taahhütünü verdik. Bakanlık öyle kabul etti. Temiz bir sanayi oalcak. Yeşil bir sanayi oalcak” ifadelerini kullandı. Yerlikaya, Tekirdağ OSB’ye girecek firmalarda vergisini Tekirdağ’da verenlere öncelik tanınacağını kaydetti.
 
SANAYİ LEJANTI VERİYORSAN, ORAYA ALTYAPI VE ÜSTYAPI DA GETİRECEKSİN
Kampüs arazileri ile ilgili de konuşan Vali Yerlikaya, “Devlet Hastanesi ve üniversite arasındaki çevre yolunun sağ tarafı ‘Konut Dışı Sosyal ve Ticari Alan Lejantı’ çevre düzeni planında askıdan indi, kesinleşti. Top şimdi belediyede. Belediyemiz orayla ilgili çalışmalarını yapacak” dedi. Geçtiğimiz günlerde Karaağaç OSB içindeki bozuk yolda servis şoförlerinin yaptığı tadilat çalışmasının hatırlatıldığı Vali Yerlikaya, “Sanayi lejantı veriyorsan, oraya altyapı ve üstyapı da getireceksin. Eğer gücün yetmiyorsa oraya lejant açmayacaksın. İl özel idaresi, 24 belde belediyesi kalkıyor. Şimdi OSB’ler kuruldu. 61 kardeşimiz yetkilendirildi. Burada herkes hatalı. Belediye, sanayiciler, biz hepimiz hatalıyız. Bu tablo hepimizin tablosu. Ama bundan sonra o tür fotoğraflar görmeyeceksiniz. O bozuk yol artık OSB sorumluluğu altındadır. Bu saatten sonra o yolun eksikliği ve standardı ile ilgili kimseye hayıflanmayacak. Kendi göbeklerini kendi kesecek” ifadelerini kullandı.
 
DEVLETİN AMACI HALKININ MUTLULUÐUNU SAÐLAMAKTIR
31 Mart sabahı itibari ile 11 kardeş ilçe belediye ve onların ağabeyi Büyükşehir Belediyesi, Tekirdağ’ın neresinde nasıl bir yenilik yapılacağına karar verecekler” dedi. Tekirdağ’da kuurlması planlanan OSB’nin D-100 karayolu üzerinde Nusratlı Köyü civarında olacağını belirterek, “OSB limana 6 bin 800 metre mesafede olacak” dedi. Tekirdağ halkının Temik Santraller konusundaki endişesi hakkında görüşleri sorulan Yerlikaya, “Bundan 40 yıl önce yapılan termik santralde yaşanan sıkıntılar, şuanki korkumuza referans olmamalı. Yeni teknolojilerin bizi heyecanlandırması gerekir. Devletin amacı halkının mutluluğunu sağlamaktır. Bütün siyasi partiler de ben bunu daha iyi yaparım diye yola çıkıyor. Hepimiz aynı gemideyiz. Nihayetinde bir irade ortaya çıkacak. Önemli olan hassasiyetlerin paylaşılması noktasında birbirimizi kırmadan yola devam etmektir” dedi. Basın mensuplarının sorularını tek tek cevaplayan Vali Yerlikaya, daha sonra Çorlu’da bir açılış programına katılmak üzere Çerkezköy’den ayrıldı.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ