Bu kez sınıfta değil mahkemede bir araya geldiler

Edirne’de bir okulda görevli Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Ahmet A.’nın Atatürk'e hakaret ettiği iddiasıyla Edirne 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davasının birinci duruşmasÄ?

GÜNDEM 19.11.2013 15:28:00 0
 Bu kez sınıfta değil mahkemede bir araya geldiler
TANIK ÖĞRENCİLER DE MAHKEME TARAFINDAN DİNLENDİ
Edirne'de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği yapan Ahmet A. hakkında, Atatürk’e hakaret ettiği gerekçesiyle, 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi tarafından savcılığa suç duyurusunda bulunulması üzerine savcılık tarafından soruşturma kapsamında açılan davanın birinci duruşması Edirne Adliyesi'nde görüldü. Edirne 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya tutuksuz yargılanan Ahmet A., avukatı Turhan Tutumlu ile katıldı. Ayrıca mahkemede tanık öğrenciler de mahkeme tarafından dinlendi.
 
 YANLIŞ ANLAŞILDIM
Duruşmadaki savunmasında öğretmen Ahmet A., kendisinin Atatürk'e hakaret etmediğini söyleyerek, öğrencilerin anlayacakları kapasitenin üzerinde bir konuşma yaptığından dolayı yanlış anlaşıldığını söyledi. Öğretmen Ahmet A. dava süresince yaptığı savunmada, öğrencilere ırkçılığın kötü bir şey olduğundan bahsettiğini, öğrencilerin beyanlarında geçen, Atatürk, Mimar Sinan'ın kafatasını ölçtürmüş şeklindeki sözlerinin de yanlış anlaşıldığını ileri sürdü. Ahmet A. savunmasını şu sözlerle yaptı: "Eğer 'Ne Mutlu Türküm' sözü ırkçılık olarak anlaşılırsa bu sözün sahibinin ırkçı ve faşist olarak değerlendirilmesi gerekirdi. Atatürk, yanlış anlaşılırdı, faşist anlaşılabilirdi. Oysa böyle bir durum söz konusu değildir dedim. Benim hatam, yaş olarak küçük olan öğrencilere anlayabilecekleri kapasitenin üzerinde bir şeyler ifade etmeye çalışmam ve onların bunu yanlış anlamalarıdır."
 
ÖĞRETMENLERİNİN ATATÜRK'E HAKARET ETTİĞİNİ İLERİ SÜRDÜLER
 Mahkemeye Ahmet A.'nın öğrencileri de tanık sıfatıyla katıldı. Duruşmada dinlenen öğrenciler, öğretmenlerinin Atatürk'e hakaret ettiğini ileri sürdü. Tanık kız öğrencilerden A.İ.K., "Öğretmenimiz Atatürk'ün ırkçı olduğunu, faşist olduğunu, kafatasçı olduğunu, Mimar Sinan'ın kafasını ölçtürdüğünü söyledi. Sonra tartışmalar büyüdü. Bunun üzerine biz de hep birlikte panoya 'Ne Mutlu Türküm Diyene' diye yazdık ve Atatürk'ün resmini yapıştırdık" diye konuştu. Öğrencilerden 14 yaşındaki O.A. ise ifadesinde, "Öğretmen ile öğrenciler arasında tartışma çıktı. Tartışma kızışınca öğretmenimiz 'Atatürk faşisttir, kafatasçıdır. Hitler ile aynı düşüncededir' diye açıkça söyledi" dedi.
 
HERHANGİ BİR SUÇ KASTI YOKTUR
Mahkeme heyeti diğer öğrencilerin dinlenmesi için davayı erteledi. Ayrıca öğretmene destek vermek için yaklaşık 20 kişilik grup, adliyeye geldi. Adliye çıkışı gazetecilere bilgi veren Av. Turhan Tutumlu, "Dersteki açıklamaları çocukların seviyelerinin üzerinde olduğu için yanlış anlaşılmıştır. Atatürk'e hakaret kastı bulunmamaktadır ama öyle algılanmıştır. Bu nedenle yargılanmaktadır, biz beraat edeceğini düşünüyoruz. Herhangi bir suç kastı da yoktur" dedi. 17 Aralık’ta ikinci duruşma olacağını belirten Tutumlu, öğrencilerin bölüm bölüm dinlendiğini ifade etti.
 
Haber / Gökhan TEKER