Yazı ve Tiyatro Okulu programı başladı

Edirne Valiliği ve Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile hazırlanan 'Edirne Yazı ve Tiyatro Okulu' programı başladı. Etkinlik kapsamında programa katılan lise öğrencileri yazı, şiir, deneme

GÜNDEM 18.11.2013 18:18:00 0
 Yazı ve Tiyatro Okulu programı başladı
GENÇLİKTE ÖÐRENİLEN ŞEYLER MERMER ÜZERİNE YAZILAN YAZILAR GİBİDİR
"Edirne Yazı ve Tiyatro Okulu" programı Devecihan Kültür Merkezi’nde yapılan törenle başladı. Açılış törenine, Edirne Valisi Hasan Duruer, İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, Emniyet Müdür Cemil Ceylan, Şair Ercan Yılmaz, Yazar Mehmet Nuri Yardım, Tiyatro Sanatçısı Süeda Çil, Tiyatro Sanatçısı ve Yönetmen Sedat Bora Seçkin olmak üzere proje kapsamında eğitim görecek olan öğrenciler katıldı. Vali Hasan Duruer programda yaptığı konuşmada yazı ile ilgili örnek vererek, Türklerin geçmişteki kahramanlıklarını üçüncü kişilerin yazdığını ifade etti. Duruer, “Bugün kültür ve sanat dünyamıza yeni bir çivi çakmanın, yeni bir harç katmanın heyecanı ve mutluluğu içerisindeyiz. Güzel bir söz var; ‘Gençlikte öğrenilen şeyler mermer üzerine yazılan yazılar gibidir, ihtiyarlıkta öğrenilen şeyler de buzun üzerine yazılan yazı gibidir.’ Sizin fikir dünyanız, düşünce dünyanız ve kültür dünyanızın tam mayalanma zamanındasınız. Dolayısıyla bu yaptığımız çalışmalar, gerek Akademi Edirne gerek Meriç Hikâye Günleri gerek Yazı ve Tiyatro okulu olsun sizin geleceğinizi ışık tutacak faaliyetler olarak değerlendiriyoruz” dedi.
 
EDİRNE BİR KÜLTÜR VE SANAT ŞEHRİ OLACAKSA, SİZLERİN SAYESİNDE OLACAK
Türk tarihinin kahramanlıklarla dolu olduğunu söyleyen Duruer, “Hep tarih yapmışız ama maalesef ki yazmamışız. Bizim en büyük eksikliklerimizden bir tanesi, bizim yaptığımızı hep üçüncü kişiler yazmış. Çinliler, batılılar yazmış ve hep görüşlerini kendi doğrultularında yazmışlar, kendi istedikleri gibi yazmışlar. Biz o büyük medeniyeti, o büyük kültürü, o büyük tarihi yazmamışız. İnsanlığın ve medeniyetin başlangıcı zaten yazıyla, Sümerlerle birlikte başlar. Yazı ihmal ettiğimiz şeylerden bir tanesi. Okuyoruz yazmıyoruz, bazen yazıyoruz okumuyoruz. Gönül arzu eder ki hem okuyalım hem yazalım. Tiyatro konusu ise insanı eğiten, insana kazandıran en önemli sanat öğelerinden birisi olarak değerlendiriyoruz. Unutmayın, Edirne bir kültür ve sanat şehri olacaksa, sizlerin sayesinde olacak” dedi.
 
HEDEFİ BELİRLEMEK SİZE DÜŞÜYOR
Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan öğrencilerin birbirinden değerli yazar ve sanatçılarla buluşturduklarını, öğrencilerin onların bilgi ve birikimlerinden yararlanmalarını ve onlardan aldıkları ışıkla yollarını aydınlatmasını temenni ettiğini ifade etti. Özcan “Bizler bu projede siz öğrencilerimizin edebiyat ve tiyatro yani sanat dünyasında gideceğiniz yolun başına kadar eşlik ediyor ve size ulaşabileceğiniz noktayı işaret ediyoruz. Bundan sonraki yolda hedefin ne olduğunu belirlemek ve buna göre hareket etmek sizlere düşüyor. Sizler ilimizde seçilmiş yetenekli öğrencilermizsiniz. Yapmış olduğumuz bu etkinliklerde sizleri birbirinden değerli yazar ve sanatçılarımızla buluşturuyoruz. Onların bilgi ve birikimlerinden yararlanmanızı ve onlardan aldığınız ışıkla yolunuzu aydınlatmanızı temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.Yapılan konuşmaların ardından Vali Hasan Duruer'in proje kapsamında eğitim verecek olanlara katılım belgeleri verdi.
 
Haber / Emine LALE