Yüceer, “Kerbela, zulme karşı direnişin adıdır”

Kapaklı Cem Vakfı Erenler Cem Evi’nde dün saat 13.00’da Aşure programı düzenlendi.

GÜNDEM 18.11.2013 15:37:00 0
 Yüceer, “Kerbela, zulme karşı direnişin adıdır”
KAHRAMANLIĞIN VE FEDAKÂRLIĞIN ADIDIR AŞURE
Kapaklı Cem Vakfı Erenler Cemevi’nde düzenlenen Aşure Programı’na Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer,  Tekirdağ Vali Yardımcısı Özkan Kılıçaslan, Kapaklı Kaymakamı Aslı Aynaoğlu Kuzulu, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Kapaklı Emniyet Müdürü Mustafa Kayaoğlu, Cem Vakfı Genel Müdürü Ali Rıza Kaçan, Erenler Cemevi Başkanı Hüseyin Taş, Cemevi Dedesi Ali Gündüz, siyasi parti başkanları, belediye başkan aday adayları ve alevi vatandaşlar katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ile başlayan programda Erenler Cem Evi Dedesi Ali Gündüz’ün duası sonrasında aşureler yenildi. Programın açılış konuşmasını Cem Vakfı Genel Müdürü Ali Rıza Kaçan yaptı. Dik duruşu nedeni ile Hz Hüseyin’in şehit edildiğine vurgu yapan Kaçan, “Zulme rağmen yaşmaktansa onurlu ölmenin daha evla olduğuna inanan Hz. Hüseyin’in Kerbela’da yaşadıklarının adıdır aşure programları. Peygamberin en yakın aile efradının şehit edilmesinin adıdır aşure.  Kahramanlığın ve fedakârlığın adıdır aşure. Bir hadisinde Peygamber Efendimiz, ‘Kim Hz. Hüseyin’i severse, Allah da onu sever’ buyurmaktadır. O doğruluğun, dürüstlüğün ve adaletin timsalidir. Zulmü, kokuşmuşluğu ve haksızlığı kendine felsefe kabul etmiş olanlara karşı verilen mücadelenin adıdır aşure” ifadelerini kullandı.
 
BİZLERİN SOKAĞA ÇIKMASINI AMAÇLAYANLAR VAR
Program Cem Vakfı Trakya Sorumlusu Enver Koçer’in konuşmasıyla devam etti. Bu güne kadar ülkede, Alevilere üvey evlat muamelesi yapıldığını söyleyen Koçer, “Yapılan uygulamalar,  Alevilere üvey evlat muamelesi yapıldığı yönündedir. Bu uygulamalar sonucunda bizlerin sokağa çıkmasını amaçlayanlar var. Bizim eski pirlerimiz sokağa çıkmadığı gibi biz de sokağa inmeyeceğiz. Fakat haklarımız verilene kadar mücadelemiz devam edecek.  Türkiye’de 2 bin 600 Cem Evi bulunmaktadır. Her Cem Evi’nin yanında bir cami olmasını diliyoruz. Belki camiler sebebiyle cem evlerimizin yolları asfalt olur. Kışın çamurdan, yazın tozdan Cem evlerine giremiyoruz” diye konuştu.
 
YOLUMUZ DAHİ ASFALTLANMIYOR
Demokrasinin, belli insan ve belli kesimlere hizmetler sunduğunu sözlerine ekleyen Koçer, “Demokrasi ve insan hakları ülkemizde belirli insanlar için var. Belirli insanlar için demokrasiden bahsetmek imkânsız. Ama biz, ülkemizi kırıp dökmeden söylemlerimize devam edeceğiz. Bu güne kadar Alevi toplumu demokrasinin nimetlerinden faydalanamamıştır. İşte Kapaklı’da bulunan Cem evimiz. Yolu dahi asfaltlanmamıştır. Ben bizim haklarımızı vermeyen yetkililere haklarımızı helal etmiyorum” dedi.
 
 
 
KERBELA ZALİMLERLE MAZLUMLARIN MÜCADELESİYDİ
İnsanlığı yaralayan olayın yaşandığı yerin Kerbela olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, “İnsanlığı derinden yaralayan Kerbela Vakası, hakla haksızlığın mücadelesiydi. Zalimlerle mazlumların mücadelesiydi.  Matem orucunun ülkemizde ve dünyada barışı sağlamasını diliyorum. Yaşanmış olan tarihi acı nedeni ile matem orucunuz ve bizlerle paylaştığınız aşureniz mübarek olsun” diye konuştu.
 
 
 
ALEVİLER MİLLETİNİ SEVEN İNSANLARDIR
Tekirdağ Vali Yardımcısı Özkan Kılıçaslan, İslam tarihinde çok talihsiz bir olay olarak değerlendirdiği Kerbela Vakasının insanlığa dersler sunduğunu belirtti. Kılıçaslan, “Alevi kardeşlerimiz ülkesini seven, birlik ve beraberliğe özen gösteren insanlardır. Bu nitelikleriniz nedeni ile sizlerle gurur duyuyorum. Alevi kardeşlerimize yönelik hizmetler alanında çok yol alınmadığını biliyoruz. Camiler gibi cem evlerimizin de hizmetler alması gerekir. Ancak bu gibi hizmetler hemen olmamaktadır. Birbirimizi kırıp incitmeden bu gibi hizmetlerin her alana yayılacağına inanıyorum. Bu adımlar atılacaktır. Sizinle bir arada olmak, aşurenize ortak olmaktan son derece memnun oldum” dedi.
 
GÜCÜMÜZÜ İMAM HÜSEYİN’DEN ALIYORUZ
Kapaklı Cem Vakfı Erenler Cem Evi Dedesi Ali Gündüz, aşurenin mazlumun zalime, öldürülenin öldürene ve kanın kılıca galip geldiği günün adı olduğunu belirtti. Gündüz, “Aşure, mazlumların ölümcül suskunluk ve durgunluğunu, zalimleri yok eden bir volkana dönüştüren özgürlük davasının adıdır. Aşure,  yüz yıllar boyu sürecek olan haksızlığa karşı gelme geleneğinin ateşinin yakıldığı günün adıdır. Bu öyle bir başkaldırıdır ki, çağlar boyu mazlumlara umut ışığı, kimsesizlerin manevi sığınağı, zalimlerin bitmez tükenmez korkusu olarak hep yaşamış ve yaşatılmıştır. Biz aleviler; yüz yıllar boyu çektiğimiz sıkıntılara ve baskılara direnme gücünü işte bu başkaldırıdan ve bu başkaldırının kahramanı olan İmam Hüseyin’den alıyoruz” diye konuştu.
 
ŞEREFLE ÖLMEYİ TERCİH EDENLERİZ
Tufanda, Nuh Peygamber’in gemisine binenlerin kurtuluşa erdiğini söyleyen Gündüz, Muharrem Ayında da oruç tutarak ve mateme bürünerek Ehl-i Beyt Gemisi’ne binenlerin de kurtuluşa ereceklerine vurgu yaptı. Gündüz, “Biz Ehl-i Beyt yolcusuyuz. Biz, o yolun sevdalısıyız. Aşura, Ehl-i Beyt’in izinden yürüyenlerin kurtuluşa erdiği gündür. Ehl-i Beyt’in yolundan gidenler,  manevi kurtuluşa erenlerdir. Çünkü biz Hz. Muhammed ve İmam Ali’yi çok seviyoruz. Çünkü biz peygamber yolunun sevdalılarıyız. Çünkü mücadelemizin önderi İmam Hüseyin’dir. Çünkü biz zalime boyun eğmeyip, şerefle ölmeyi tercih edenlerin safındayız” dedi.
 
HZ. HÜSEYİN ÖZGÜRLÜĞÜN TİMSALİDİR
Lokma programına daha sonradan katılan CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer de yapmış olduğu konuşmada Alevi toplumunun 14 asırdır Hz. Hüseyin’i anlattığını söyledi. Yüceer, “Bir tarafta Yezit ve sergilediği zulüm, diğer tarafta Hz. Hüseyin ve mazlumlar vardı. Hz. Hüseyin haksızlığa, adaletsizliğe başkaldırmıştı. Onun bu başkaldırısı günümüzde Hz. Hüseyin’i özgürlüğün timsali kılmıştır. O, onurlu bir insan örneği olarak gönüllerimizde yer bulmuştur” diye konuştu.  Öç duygularını körüklemek için değil yeni acılar yaşanmaması için bir araya gelindiğine işaret eden Yüceer, “1400 yıl önce Kerbela’da verilen mesajla, davamıza sahip çıktık. Kerbela, zulme karşı direnişin adıdır. Haksızlığa karşı dik duruşun adıdır. Hiçbir evde Yezit ismine rastlayamazsınız. Ama Hüseyinler, Hasanlar ve Alilerle doludur evlerimiz. Bütün mazlumlar Hüseyin adıyla özdeşleşmiştir. Bizler de siyasetin içinde bulunduğumuz süre içerisinde Yezit siyaseti yapmadık, yapmayacağız” diye konuştu.
 
Haber / Asim YAVUZ