Kubilay, “3 milyon kişi hasta olduğunu bilmiyor”

14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeni ile şeker hastası aileler, düzenlenen programla bir araya geldi.

GÜNDEM 15.11.2013 13:01:00 0
 Kubilay, “3  milyon kişi hasta olduğunu bilmiyor”
İNSÜLİN YAŞAM KAYNAÐI
Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet hastası aileler, Güneşler Otel’de bir araya geldi.  Naciye Biber, Çiğdem Köroğlu ve Emine Yılmaz’ın organize ettiği programda, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem tarafından akşam yemeği verildi. Programı düzenleyenlerden Naciye Biber, Çerkezköy’de birçok ailede şeker hastası olmasına rağmen,  ailelerin bu tür etkinliklere katılmadığını belirtti. Biber, “27 Temmuz 1921'de, Kanada’da Toronto Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Dr. Frederick  Banting ve yardımcısı Charles Best tarafından elde edilen hormon sayesinde, diyabet hastası olanlar bu hastalığın korkulacak bir yanı olmadığını anladılar. İnsülin, bizlerin yaşam kaynağı olmuştur. Hepimizin burada toplanma nedeni, İnsülin’i bulan Frederick Banting’in doğum günü münasebetiyle Dünya Diyabet Gününde hastalığa karşı olarak bilinçlenmekdir” dedi.
 
HASTALIK KONUSUNDA BİLİNÇLİ OLMALIYIZ
Programda konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, toplumun şekerden korunması ve sağlıklı yaşaması adına bu tür etkinlikleri düzenleyenlere teşekkür ettiğini belirtti. Ertem, “Toplumumuzun yüzde 10’unun bu hastalıkla tanışmış olduğunu biliyoruz. Toplum ve kurumlarımız, hastalık konusunda bilinçlendirilmelidir. Bugün burada toplanmış olmamız, bu hastalık konusunda bilinçli olduğumuzun bir işaretidir. Çerkezköy’de yüzde 10 seviyelerinde şeker hastamız bulunuyor. Hastalık hakkında bilinçli olduğumuz müddetçe sağlıklı ve uzun bir ömür yaşamamız için önümüzde engel kalmayacaktır” diye konuştu.
 
OBEZİTEYE PARALEL GELİŞİYOR
Bilimsel tespitler sonucunda Türkiye’de 7 milyon diyabet hastası olduğuna vurgu yapan Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, “Bu rakam, hasta olduğunu bilenleri göstermektedir. Bir de hasta olduğunu bilmeyen kişiler var ki bunların da sayısı üç milyondur. Toplam olarak 10 milyon kişi diyabet hastasıdır. Obezitenin artış göstermesine paralel olarak diyabet hastası sayısı da artış göstermektedir. Önemli olan hastalığın farkında olmaktır. Her hastalıkta olduğu gibi diyabet hastalığında da gerekli önlemler alındığında hastalarımızın endişe edeceği hiçbir şey kalmaz” dedi.
 
SAÐLIK İÇİN HAREKET
Obezitenin önlenmesi için bakanlıkça çeşitli uygulamalar yapıldığına işaret eden Kubilay, “Bakanlık tarafından yürütülen projelerle, insanımızın daha sağlıklı yaşaması amaçlanmaktadır. Ancak en önemli husus, kişinin alacağı önlemler ve sağlıklı kalabilmek için bağlı kalacağı prensiplerdir. Bunların başında sağlıklı beslenme ve gerektiği ölçüde fiziksel hareketlilik gelmektedir. Konunun öneminin vurgulanması bakımından insülin hormonunu bulan Dr. Frederick Banting’in doğum günü “Dünya Diyabet Günü” olarak icra edilmektedir. Bu günkü diyabet gününün teması, geleceğimizi bu hastalıktan korumaktır. Düzenlenmiş olan bu programın amacına ulaştığı kanaatindeyim. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu. Yemeğe, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay ve Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem ve eşi Nuran Ertem’in yanı sıra, Çerkezköy Milli Eğitim Müdürü A. Hamdi Zenginal, Sağlık Müdürü Olcay Palak, AK Parti Çerkezköy Kadın Kolları Başkanı Nuran Yeşil ve diyabet hastaları katıldı.
 
Haber / Asim YAVUZ