Çidem, “Ekosistem çökmüş, hayvancılık bitmiş”

Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Kırklareli İl Temsilcisi Gösak Çidem, “Bizler yatırıma asla karşı değiliz. Yatırım ve gelişmenin ne olduğunu yıllar önce gördük, bedelini bugün öd?

GÜNDEM 14.11.2013 12:05:00 0
 Çidem, “Ekosistem çökmüş, hayvancılık bitmiş”
RÜZGÂR VE GÜNEŞ ENERJİSİNE EVET
DAYKO olarak Yıldız (Istıranca) Dağlarında taş ocakları, çimento fabrikaları, plansız sanayi istemediklerini ifade eden Çidem, binlerce yıldır yarımadada yaşayan tüm canlıların yaşam alanlarının büyük bir yıkımla karşı karşıya kaldığını, taş ocakları, çimento fabrikaları, plansız sanayiyi Yıldız Dağlarında istemediklerini, rüzgâr ve güneş enerjisine evet dediklerini kaydetti. İzmir Karaburun Yaylaköy'de yaşananları yerinde gördüklerini söyleyen Çidem, "Ekosistem çökmüş, hayvancılık bitmiş. Şimdiki içme suyu baraj havzasında ormanların kesilerek mermer ocağı açılması, birkaç yıl sonra içme suyu şebekemize bağlanacak olan Armağan barajı havzasında binlerce dekar orman alanı yok edilerek açılmak istenen altın madeni nasıl kabul edilebilir? Geçmişten kalan doğal varlıkları yok ederek sadece kar hırsıyla yapılanlar, geleceği yok etmektir. Bunu yapanları ve kendine hak görenleri gelecek nesiller affetmeyecektir. DAYKO Vakfının amacı, Yurdumuzun biyolojik çeşitliliğini korumak ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ve Çocuklarımıza yaşanabilir ve temiz dünya bırakmaktır.
 
AÇILAN DAVALARA MÜDAHİL OLDUK
Dereköy Altın Madenine, Akpınar çimento fabrikasına, Yenice tras ocağına, Beğendik Entegre Termik santraline, derelerin kirlenmesine, balıkların ölmesine, Kaynarca da doğamızın kirletilmesine, Dupnisa mağarasının dibine kadar gelen madencilik faaliyetine kadar, son bir yılda o kadar çok olaya şahit olduk ki. Bölge halkıyla birlikte karşı durduk, taraf olduk, Açılan davalara müdahil olduk. Evrencik RES dosyası konusunda çekincelerimizi belirterek, İlgili Bakanlıklar düzeyinde itirazlarımızı yaptık. DAYKO Vakfı, bilime ve hukuka aykırı, gelecek nesillerin yaşamlarını yok eden uygulamalara karşı, öz kaynakları ve gönüllülerinin desteğiyle, yaşamı savunmaya devam edecektir”  şeklinde konuştu.
 
Haber / Şerife KURTOĞLU