Kıdem Tazminatı 30 yılda yüzde 58 azaldı

DİSK Sendikası Trakya Bölge temsilcileri dün saat 13.00’da Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi’nde yapılan toplantıda ‘Kıdem Tazminatı’ konusunda bilgilendirildi.

GÜNDEM 11.11.2013 18:51:00 0
 Kıdem Tazminatı 30 yılda yüzde 58 azaldı
ÖRGÜTLÜLÜK KIRILMAYA ÇALIŞILDI
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Lastik İş Eğitim Uzmanı Üzeyir Ataman, DİSK Bölge temsilcisi Arif Kuday ile DİSK üyelerinin katıldığı toplantıda konuşan Disk Bölge Temsilcisi Arif Kuday, Birleşik Metal İş Sendika’sında 417 üye bulunduğunu belirtti. Dinex egsoz fabrikasında çalışan 250 kişiden 185’inin üye yapıldığını söyleyen Kuday, “Ancak sermaye yanlısı sarı sendika ve patronlar tarafından baskılar kurularak örgütlülük kırılmaya çalışıldı. DİSK olarak Lastik İş sendikamıza üye Setaş Kimya’da 100, Trelleborg’da 140 ve Tristone fabrikasında ise 250 olmak üzere toplam 490 üyeye sahibiz. Tekstil işçileri sendikamıza bağlı da toplam 830 üyemiz var” ifadelerini kullandı.
 
ÜCRETLER TEK YANLI OLARAK BELİRLENİYOR
DİSK üyeleri, açılış konuşmasının ardından Lastik İş Eğitim Uzmanı Üzeyir Ataman tarafından Kıdem Tazminatı konusunda bilgilendirildi. Kıdem tazminatının çok değişik tanımlarının olduğunu söyleyen Ataman, “Kıdem tazminatı işsizlik sigortası ya da iş güvencesi olarak değerlendirilmemelidir. Bu kavramlar birbirleri ile ilişkili ancak farklı şeylerdir. Kıdem tazminatının işçilere güvence olacak ve onların yaşam düzeylerini korumalarını sağlayacak bir hak olduğunu kaydeden Ataman, “Kıdem tazminatı işçinin işyerinde çalışması karşılığında, çalışırken hak kazandığı ve işyerinden ayrılırken aldığı kendine özgü bir ücrettir. Tüm dünyada işçilerin elde ettiği en eski ödemelerden birisidir. Toplu iş sözleşme kapsamına göre Türkiye’de yüz işçiden sadece 5’i pazarlık yapılabiliyor. İşçilerin yüzde 95’inin ücretleri ve çalışma koşulları işverenler ile devlet tarafından tek yanlı olarak belirleniyor. Kıdem tazminatı son 30 yılda asgari ücretin 7.5 katından üç katına geriledi ve yüzde 58 oranında azaldı. Reel olarak eridi. Sadece kıdem tazminatı gün sayısına bakılarak değerlendirme yapmak ya bilgisizlik ya da bilinçli bir saptırmadır” açıklamalarında bulundu.
 
KİMSE AKLINDAN ÇIKARMAMALI
Kıdem tazminatı konusunun 2 Kasım tarihli resmi gazetede yayımlanan 2014 yılı programında istihdam ve çalışma hayatı başlığı altında ele alındığını söyleyen ataman, “Öngörülen yeni istihdam yapısına uymamaktadır. İşçilerin iş güvencesinin ve bir işyerinde sürekli çalışmasının kalmadığı koşullarda kıdem tazminatı uygulanamaz. Sadece kıdem tazminatından tümüyle kurtulmak ve piyasalara yeni fonlar yaratabilmek için üretilmiş spekülatif yaklaşımlar var” dedi. Türkiye tarihinin kırılma noktalarından birisinin yaşandığı bir dönemden geçildiğini öne süren DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise “Ekonomik ve siyasal yönden ciddi bir kriz var. Aynı zamanda üç seçimli bir döneme girdik. Bugün siyasal iktidar hükümet emeğe dönük çok ciddi saldırı programı içersindedir. Konfederasyonun yönetim kurulu, başkanlar kurulu, örgütlenme daire başkanlığından oluşan toplantılarda birim toplantılarını oluşturduk. Kıdem tazminatı, taşeronlaştırma, özel istihdam büroları konusunda herhangi bir pazarlık söz konusu olamayacak kırmızıçizgilerimiz olduğunu açıkça yetkililere ifade ettik. 77 yıllık hakkı kimsenin aklından çıkarmaması gerektiğini söyledik. Çalışma Bakanlığı bizi çağırmadan önce biz gidip kendilerine bunu ilettik” ifadelerini kullandı.
 
Haber / Kübra ÖZAYDIN