Vural, “Vali değil, sanki Başbakan'ın şuayibi”

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, valiliğin devletin makamı olduğunu belirterek, 'Vatandaşa küfreden adamın Adana'da valilik yapmaya hakkı yoktur. Devlet vatandaşına hakaret etmez' dedi. Vural, Meclis'te düzenlediği ba

GÜNDEM 11.11.2013 18:02:00 0
 Vural, “Vali değil, sanki Başbakan
ŞİMDİ KENDİ KÜPÜNE DE ZARAR VERİYOR
Milli ve manevi değerlerin, AK Parti politikalarının tehdidi altında olduğunu öne süren Vural, "Bu değerler hepimizin olması gerekirken maalesef ayrıştırılmaktadır. Değerler ekseninde toplum çatışması yaratılmak ve soğuk savaş çıkarmak istemektedirler" diye konuştu. "Keskin sirke Türkiye'ye zarar verdi, şimdi kendi küpüne de zarar veriyor" diyen Vural, Ak Parti'lilerin de son dönemde olanlara karşı isyan edecek noktaya geldiğini savundu. Vural, "Öyle bir Türkiye'de yaşıyoruz ki bir başbakan yardımcısının sözlerinin gazetelerde yer almaması için telefonlar açıldığı iddia ediliyorsa, medya yönlendiriliyorsa, Başbakan'ın ifadeleri manşetlere taşınıyorsa bu müdahaleci zihniyetin bedelini hepimiz ödüyoruz. Şüphesiz bunların cevaplarını ve çelişkilerini kendi aralarında topluma iletmeliler" dedi.
 
NEDEN BU KADAR EL ÜSTÜNDE TUTUYORSUNUZ?
Adana'da dün Atatürk'ü anma töreninde yaşanan gerginlikte Vali Hüseyin Avni Coş'un sözlerine tepki gösteren Vural, "Bir bürokrat tiplemesinden Akp'nin nasıl siyaset oluşturduğunu ortaya koyabiliriz. Sayın Abdullah Gül, Atatürk'ü Anma Toplantısı'nda 'toplum ve siyaset artık ortak dil konuşuyor' demiş. Ortak dil 'ananı da al git' diyen Başbakan'ın diliyse, Adana Valisi'nin küfürüyse vay halimize. Vali değil, sanki Başbakan'ın şuayibi. Vali görev yaptığı her ilde huzursuzluk ve tartışma kaynağı haline gelmiş. Kim bu? Neden bu kadar el üstünde tutuyorsunuz? Başbakan'ın zihniyeti, sahip çıktığı valinin dünkü zihniyetiyle özdeşleşmiştir” dedi. Akbil soruşturmasında Mülkiye Başmüfettişi olarak görev almış mıydı? Bingöl valisiyken, depremden sonra vatandaşlar 'vali istifa' diye neden haykırdı? Aydın'da kendi il binamıza astığımız pankartı zorla indirmişti. Kırklareli valisi olduktan sonra ortaya çıkan tartışmalar. Coştukça coşuyor. AK Parti döneminin en coşan valisi. Koş Avni koş, coş Avni coş” ifadelerini kullandı.
 
DİYARBAKIR'DA NİYE GÖRÜŞÜYORMUŞ?
Hiç kimsenin vatandaşa küfür etmeye hakkı olmadığını söyleyen Vural, “Bir de parmak sallıyor vatandaşa. 'Kavas dedim' diyor. Ben de buradan kendi diliyle sesleniyorum, Adana kavasını al da git. Hukuk dışı talimatlarla görev yapan zihniyet. Vatandaşa küfreden adamın Adana'da valilik yapmaya hakkı yoktur. O makam devletin makamıdır. Devlet vatandaşına hakaret etmez" dedi. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Vural, Kandil ile İran istihbaratı arasında temaslar yapıldığı haberlerinin hatırlatılması üzerine, "Türkiye'den de çok giden var oraya" dedi. Vural, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumartesi günü Diyarbakır'da Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüşeceğinin belirtilmesi üzerine, "Ne işleri varmış, Diyarbakır'da niye görüşüyormuş? 'Büyük Ortadoğu Projesi'nin yıldızı yapacağım' diyerek, Kürdistan'ın yeni başkenti olarak mı orada görüşecekmiş Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı?" diye sordu.
 
MHP'YE SOMUT OLARAK GETİRİLMİŞ BİR ÖNERİ YOK
CHP'nin tutuklu milletvekilleriyle ilgili geçici düzenleme getirilmesine ilişkin temasları hakkında görüşü ve MHP'nin tutumu sorulan Vural, "TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda uzlaşılan 60 maddeyle böyle bir düzenlemenin ilişkilendirilmesini ve bu vesileyle Mhp'nin bu işe yanaşmasını talep etmek doğru değildir" dedi. MHP'ye somut olarak getirilmiş bir öneri olmadığını ifade eden Vural, Chp ile Ak Parti arasında görüşme yapılması ve mutabakatın kendilerine iletilmesi halinde görüşlerini iletebileceklerini söyledi. Vural, "Parti olarak anayasada parça parça düzenlemeyle ilgili tavrımız açık. Bunun, uzlaşılan maddelerin çıkartılması için araç olarak kullanılmasını kabul etmemiz, kesinlikle mümkün değil" diye konuştu. CHP'nin bedelli askerlik ve kısa dönem askerliğin 3 aya inmesini öngören kanun teklifiyle ilgili değerlendirmesi de sorulan Vural, meseleye Türkiye'nin güvenlik ihtiyacı çerçevesinde bakılması gerektiğini dile getirdi. Bedelli askerlikten yaş ve miktar açısından yararlanamayanlar olduğunu anımsatan Vural, bu konuda düzenleme yapılması gerektiğini daha önce açıkladıklarını belirtti. Vural, temel eğitim olmaksızın bedelli askerliği kabul etmediklerinin altını çizerek, "Vatan borcunu sadece bankametikle değil, temel eğitimle yapmaları gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Vural, kısa dönem askerlik süresinin de denge içinde ele alınmasından yana olduklarını ifade etti.
 
Haber / Ahmet KILAVUZ