TSO Yargı yolunu tuttu

Tekirdağ Sanayi Odası Kurucu Müteşebbis Heyeti, TSO’nun kuruluş çalışmalarının geciktirilmesine karşı çalışmalarına hız verdi. Müteşebbis Heyet Başkanı Ömer Sarıoğlu, “Büt

GÜNDEM 11.11.2013 17:59:00 0
 TSO Yargı yolunu tuttu
GÖRÜŞMELER HÜKÜMET DÜZEYİNDE SÜRDÜRÜLECEK
Tekirdağ Sanayi Odası Kurucu Müteşebbis Heyeti Kasım ayı toplantısını Çorlu Divan Otel’de gerçekleştirdi. Toplantıda, TSO’nun kurulmasına yönelik yapılan çalışmalarla ilgili görüşmelerin hükümet düzeyinde sürdürülmesine, sanayicilerin ortaya koyduğu iradenin yerel ve ulusal medya aracılığıyla gündemde tutulması kararlaştırıldı. Toplantıya, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, Çorlu Deri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Duman, Velimeşe OSB’den Şakir Sönmez, Veliköy OSB’den Ahmet Z. Tever, Ergene 1 OSB’den Doğan Ünal, Ergene 2 OSB’den Erdim Noyan, Türkgücü OSB’den Süleyman Kolot, Muratlı OSB’den İ. Mehmet Peköz,  Hayrabolu OSB’den Kemal Kurt, Malkara’dan Cengiz Uysal, Marmara Ereğlisi’nden Tayfun Çebi, Saray’dan Mehmet Aldıkaçtı, ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan ve Müteşebbis Heyet Genel Sekreteri Soner Şaşmaz katıldı. TSO Kurucu Müteşebbis Heyeti, ÇOSB öncülüğünde 10 OSB’nin yönetim kurullarından temsilcilerin ve OSB olmayan ilçelerdeki temsilcilerin bir araya gelmesiyle toplam 20 sanayici tarafından 12 Aralık 2012 tarihinde oluşturulmuştu.
 
KONUYU BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN’A ANLATACAÐIZ
Tekirdağ genelinde faaliyet gösteren sanayicilerin katılımcısı oldukları OSB’lerin yöneticileriyle geçen yılsonunda Sanayi Odası kurmak üzere harekete geçtiklerini söyleyen Ömer Sarıoğlu, “Kurucu Müteşebbis Heyet ilk olarak Tekirdağ genelinde ticaret siciline kayıtlı bin 400 sanayiciyi tek tek bilgilendirerek gerekli imzayı toplamak üzere harekete geçti. Bin 40 sanayiciden imza toplayarak Sanayi Odası kurulması için gerekli imza sayısının çok üstünde bir taleple kuruluş başvurusunu bütün prosedürleri yerine getirdik. TOBB ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na 26 Nisan 2013 tarihinde müracaat ettik. Bu süreçte Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ve milletvekillerinden de destek aldık. Ankara’da TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’yı ziyaret ederek desteklerini istedik. Tekirdağ’da sanayicileri ilgilendiren ‘Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’ kapsamında ki Islah OSB’ler ve atık su derin deşarjı gibi projelerin başlaması neticesinde Sanayi Odası’nın kurulmasının artık kaçınılmaz bir hal aldığını vurguladık. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve Bakan Yazıcı kanunda istenen asgari talep sayısının toplanması neticesinde gereken kolaylığı göstereceklerini ifade ettiler. Hisarcıklıoğlu, ziyaret sırasında oda ve borsaların seçim süreçlerinde karışıklığa yol açmaması için ancak seçimlerden sonra olumlu görüş verebileceklerini söyledi. Bunun üzerine başvurumuzu 26 Nisan’da yaptık. Fakat ne olumlu ne de olumsuz bir cevap gelmedi. Bu da kanunen TOBB’un zımnen başvurumuzu reddettiği anlamına geliyor. Biz de 26 Ağustos’ta yürütmenin durdurulması için dava açtık. TOBB’un tavrını anlayabilmiş değiliz. Dava süreci devam ederken bir yandan da dikkatleri bu konuya çekmek, kamuoyu gündeminden düşürmemek için çalışmalara hız vereceğiz. Konuyu yerel ve ulusal basında gündeme getirerek sıcak tutacağız, ilgili bakanlara ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a anlatacağız” ifadelerini kullandı.
 
NEDEN SANAYİ ODASI İSTİYORUZ?
ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu açıklamalarına şu şekilde devam etti.“Şimdi gelelim sanayiciler neden Ticaret Odaları’ndan ayrılarak müstakil bir Sanayi Odası çatısı altında toplanmak istiyorlar? Sorunun kaynağı Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde meslek komiteleri oluşturulurken sanayici ile esnafı birbirinden ayıracak bir sistemin olmayışı ve temsilde ortaya çıkan adaletsizlikte yatıyor. Örneğin bir sektörde üretim yapanlarla üretilen ürünleri alıp satanlar aynı grupta yer alabiliyor. Üretici firmaların sayısı al-sat yapan firmaların sayısının yüzde 10’unu bile bulamıyor çoğunlukla. Hal böyle olunca seçim sürecinde genelde çoğunluğun oluşturduğu listeler kazanıyor. Dolayısıyla Ticaret ve Sanayi Odalarının meclis ve yönetimlerinde yüzde 90 ‘lara varan çoğunlukta al-sat yapan firmaların temsilcileri yer alıyor. Oysaki sanayicinin gündemi, sorun ve talepleri esnafın gündeminden çok farklı. Sanayicinin üretim süreçleri,  çalıştırılan personel sayısı ve yükü, üretim amaçlı ürün tedariği, kalite standartlarının oluşturulması, çevre mevzuatı gibi çok farklı bir gündemi var. Odaların görev ve misyonları burada ortaya çıkacak olup, üyelerinin ihtiyaçları doğrultusunda faaliyet göstermeleri gerekmektedir. Fakat yönetimde ağırlıkla esnafın yer aldığı Ticaret Odaları’nda sanayicileri ilgilendirilen konular tam anlamıyla ele alınamıyor, sanayicilerin ihtiyaçları doğrultusunda faaliyet gösterilemiyor ve bu nedenle sanayicilerin hakları savunulamıyor” açıklamalarında bulundu.
 
SANAYİ ODASIYLA REKABET GÜCÜMÜZ ARTACAK
Sanayi Odası’nın, kapasite kullanımlarını araştırmak, emtianın piyasa fiyatlarını takip ederek yayımlamak, sanayi üretimini artırmak amacıyla laboratuvarlar açmak gibi çalışmaları yürütmekle mükellef olduğunu belirten Sarıoğlu, “Kurulacak ihtisas kurulları aracılığıyla yenilikçiliği, Ar-Ge uygulamalarını, üretim ve teknoloji geliştirmeyi özendirerek sanayicilerimizin kalite ve teknolojiye yönelik ihtiyaçlarına çözümler üretecek ve katkı sağlayacaktır. Sanayinin çevreyle uyumlu gelişmesine ön ayak olarak çevre bilincini geliştirecek ve uluslararası standartlara taşıyacaktır. Avrupa Birliği Program ve Fonlarını yakından takip ederek, sanayi kesiminin programlardan yararlanmasını sağlayacaktır. Sanayi Odası, bütün bu çalışmalarıyla hepsinden önemlisi sanayicilerin rekabet gücünü artıracaktır. Gördüğünüz gibi Ticaret Odaları’nın faaliyetlerinde farklı olarak Sanayi Odası sanayiciye dönük çok özel çalışmalar yapmakla görevlidir” ifadelerini kullandı.
 
Haber / Asim YAVUZ