Pehlivanköy’de meyvecilik gelişiyor

Kırklareli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Keçeci,'Pehlivanköy İlçemizde meyveciliğe olan ilgi her yıl artarak devam ediyor' dedi.

GÜNDEM 11.11.2013 10:54:00 0
 Pehlivanköy’de meyvecilik gelişiyor
ÜRETİCİLERİN PROJELERE İLGİSİ ARTIYOR
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Keçeci, Pehlivanköy ilçesinde il ve ilçe dışından gelen vatandaşların ilçede arazi satın alarak meyvecilik sektöründe büyük bir girişim yaptıklarını belirterek, "Pehlivanköy İlçemizde kurulan kapama meyve bahçeleri mevcut üreticilerimizin de meyvecilik projelerine olan ilgisini arttırmaktadır. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün uyguladığı ve İl Özel İdaresi kaynaklı meyvecilik projesine İlçemizden de katılım olmuş ve proje kapsamında başvuruda bulunan üç üreticimiz 10.2 dekar elma, 9.7 dekar armut ve 24.6 dekar ceviz bahçesi tesis etmiştir. Özellikle iş adamlarımız tarafından kurulan kapama meyve bahçelerinin verime başlaması üreticilerimiz tarafından dikkatle takip edilmekte ve katma değeri yüksek tarımsal ürünlerin yetiştiriciliğine olan talep artmaktadır" dedi.
 
ÖNEMLİ KATKI SAĞLIYOR
Pehlivanköy'de meyveciliği son yıllarda önemli gelişme gösterdiğine dikkat çeken Keçeci, "Bakanlığımızca sertifikalı fidan kullanarak bahçe tesisi eden üreticilere ödenen Sertifikalı Fidan Kullanım Desteği, meyvecilik sektörünün gelişimine önemli bir katkı sağlamaktadır. Yatırım tercihlerini meyvecilik yönünde kullanan ve başvuru koşullarını sağlayan üreticilerimiz bu kapsamda değerlendirilerek desteklenmektedir. 2007 yılından bu güne kadar destekleme talebinde bulunan üreticilerimiz toplam 36 dekar ceviz, 118,50 dekar armut, 19,60 dekar erik, 5,75 dekar elma bahçesi ve 60 dekar bağ tesis etmişlerdir.
 
BU SİSTEM İLÇEMİZDE BİR İLK
2012 yılında sertifikalı fidan kullanım desteği kapsamında armut ve erik, 2013 yılı mayıs ayında sertifikalı fidan kullanım desteği başvurusu ile 60 dekar bağ tesisi gerçekleşmiştir. 2014 yılında ise üreticimiz yeni bir bağ daha tesis edecek olup arazinin ekim dikime hazırlanma çalışmalarına devam edilmektedir. Ayrıca bağda yüksek telli terbiye sistemi kurulumu başlamış ve bu sistem İlçemizde bir ilk olma özelliği taşımaktadır" açıklamalarında bulundu.
 
Kaynak: İHA