Edirne’yi çöplerden arındıracağız

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Edirne sevdalıları olarak kendilerini tanıtanların Edirne'ye zarar vererek, şehir çöplüğü ile ilgili ulusal bir televizyon kanalına sipariş haber yaptırdığınÄ

GÜNDEM 8.11.2013 15:13:00 0
 Edirne’yi çöplerden arındıracağız
O ZAMAN ÇÖP İMHA TESİSLERİ YOKTU
Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, meclis salonunda yaptığı basın açıklamasında, şehir çöplüğü konusunda kendilerinin başkan olduğu günden bu yana uğraş verdiklerini ifade etti. Sedefçi, yaşanan süreçte 29 Kasım tarihinde çöp imha tesisinin ihalesini yapmayı planladıklarını ifade ederek, “2004 yılında yönetime geldiğimizde ilk ele aldığımız konu çöplük yerinin değiştirilmesi oldu. O dönem AB normlarında çağdaş çöp gömme yeri bulmak için çalışma yapmıştık. O zaman çöp imha tesisleri yoktu. Vali Yardımcısı Kamil Sarıarslan, tespit edilen çöplük yerlerinin uygun olduğu ve toprak yapısının 6'cı sınıf olduğu konusunda o döneme ait demeçleri var. Fakat ne olduysa bir gün sonra Toprak komisyonu toplanarak, 6 olan toprak yapısının 1'e indirildiğini göreceksiniz. Bu kararla resmen çöp konusunda yaptığımız çalışmalar engellendi” şeklinde konuştu.
 
TÜRKİYE'DE UFAK ÇAPLI YAPILMIŞ BİR İKİ YERDE TESİSLER VAR
Başkan Sedefçi,  2008 yılında dönemin valisinin kendilerini engellediğini öne sürerek, “Dönemin valisi Nusret Miroğlu'nun engellemeleriyle bu işi buzdolabında bıraktık. 2008 yılında Edirne Valisi Mustafa Büyük döneminde şimdiki bulunan yerin çöp imha tesisi için uygun olduğu yönünde karar çıkarılarak, bizlere verilmesi sağlandı. 2010 yılından bu yana da ÇED raporlarının çıkartılması gerekiyor, ayrıca çöp imha tesisi Türkiye'de 50 tane yok, yaygın değil. Türkiye'de ufak çaplı yapılmış bir iki yerde tesisler var. Biz çöp imha tesislerinin yapılması konusunda iyi bir inceleme yaparak, çed raporlarının çıkarılması, fizibilite çalışmaları yapılarak, ekiplerimizi yurt dışına göndererek bu gibi çalışmalar konusunda incelemeler yaptırdık. Bu imha tesisinde sık dokumamızın nedeni 29 yıllığına ihaleye çıkaracak olmamız” ifadelerini kullandı.
 
HATA YAPMA ŞANSIM YOK
 15 yıl sonra halktan küfür yemek istemediğini söyleyen Başkan Sedefçi, Edirne halkının çöpünü bir yere bağlayacağını söyleyerek, “hata yapma şansım yok. Ben 15 yıl sonra halktan küfür yemek istemem. Eğer rahmetli olduysam 'Allah rahmet eylesin' denmesini isterim. O yüzden çok inceleme yaparak son kısmına geldik. 29 Kasım tarihinde çöp imha tesisinin ihalesini yapacağız. Bundan sonraki yaşanacak sürecin ardından da 2014 yılının kası ve ya aralık aylarında çöp imha tesisinin yapımına başlarız” diye konuştu.
 
Haber / Şerife KURTOĞLU