Vatandaşlar karbon monoksit zehirlenmelerine karşı uyarıldı

Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kış aylarında tekniğe uygun şekilde gerekli tedbirler almadan kömür yakılması sonucu ortaya çıkan karbon monoksit zehirlenmelerine karşı vatanda

GÜNDEM 5.11.2013 17:28:00 0
Vatandaşlar karbon monoksit zehirlenmelerine karşı uyarıldı
 SOBA VE BACALARDA DİKKAT EDİLEMESİ GEREKEN HUSUSLAR VAR
Karbon monoksit zehirlenmelerinin büyük bir bölümü sobaların ve kaloriferlerin kurallara uygun yakılmamasından ve uygun olmayan baca sistemlerinden kaynaklanmakta olduğunun altını çizen yetkililer, "Karbon monoksit zehirlenmelerinin birçoğu, doğru soba ve kalorifer yakılmamasından kaynaklanıyor. Bunun yanında uygun baca sistemleri de önemli bir rol oynamakta. Muhtemelen can kaybını önlemek, enerji tasarrufu sağlamak ve çevreyi kirletmemek için kömürün doğru yakılması konusunda soba ve bacalarda dikkat edilemesi gereken bir takım hususlar vardır. Kullanılan ısıtma cihazı ve yakıt standartlara uygun olmalı" dedi.
 
KÖMÜRÜN TAMAMEN KORLAŞMASINA DİKKAT EDİLMELİ
Aşırı doldurulan soba nedeniyle duman yolunun daralacağını kaydeden yetkililer, "Soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamalı. Kalorifer kazanına kömür atmadan önce ateş süngü ve şişi ile yeteri kadar karıştırılmalı. Kazana kömür atmadan önce kömürün tamamen korlaşmasına dikkat edilmeli. En önemlisi olarak kolarifer ve sobaların bacaları periyodik olarak temizlenmeli” açıklamalarında bulundu.
 
Haber / Emine LALE