Kışa, imece usulüyle hazırlanıyorlar

Malkara’ya bağlı köylerde yaşayan vatandaşlar, kış hazırlıklarını imece usulüyle yapıyor. Geçmişten günümüze gelen geleneği kendilerinden sonraki nesillere de aktarmak isteyen kadınlar, sonba

GÜNDEM 5.11.2013 17:09:00 0
Kışa, imece usulüyle hazırlanıyorlar
 BİRBİRİMİZİN YARDIMINA KOŞUYORUZ
İmece usulüyle hazırlanan kilolarca yiyecek, vatandaşların kış aylarını rahat geçirmesini sağlıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Hilmiye Kürüşçi, yaptığı açıklamada, kışlık hazırlıklarının zahmetli ve tek kişinin yapamayacağı işler olduğu için birbirlerinin yardımına koştuklarını söyledi. Yıllardır kışın bolca tüketilen, yufka, kuskus tarhana ve turşuyu destek ve yardımlaşmayla yaptıklarını belirten Kürüşçi, "Eski kar ve kışlar artık kalmadı ama geleneklerimizi sürdürüyoruz. Eskiden kar nedeniyle halk evden dışarı çıkamazmış. Şimdi yağmıyor ama yine de geleneklerimize devam ediyoruz. Kış hazırlıkları zahmetli ve tek kişinin yapamayacağı işler olduğu için birbirimizin yardımına koşuyoruz. Bugün Semra komşumuzdayız. Yarın bir başka komşumuza yardıma giderek kış hazırlıklarımızı tamamlayacağız" dedi.
 
BAHÇE ÜRÜNLERİMİZİ TURŞUDA KULLANIYORUZ
Kürüşçi, kış hazırlıkları kapsamında bir aile için 250-300 yufka, 30-50 kilogram tarhana, 30-40 kilogram kesme, kuskus ve erişte yaptıklarını söyledi. Yetiştirdikleri buğdaydan bir bölümünü ayırdıklarını ve bu buğdaydan yapılan unu kullandıklarını belirten Kürüşçi, "Kendi bahçelerimizde yetişen sebzelerden aldığımız ürünü de turşuda kullanıyoruz" diye konuştu.
 
10 YUFKADAN 10-15 KİŞİLİK BÖREK YAPILIR
Semra Borazan ise kadınların börek için yufka hamurlarını akşamdan hazırladıklarını söyledi. Yapılan yufkalardan kışın börek hazırlandığını ifade eden Borazan, "10 yufkadan 10-15 kişilik börek yapılır. Yufkayı tepsiye döşersiniz ve arasına da güne göre kıyma, ekşimik, patates, ıspanak evde ne varsa koyarsınız. Elektrikli veya hazır ise taş fırında yarım saatte börekler hazır. Kısa zamanda yapılan tarhana çorbası ve organik olarak tarlalarımızda yetiştirip hazırladığımız turşu da sofralara konduğunda birkaç aileyi yemekte misafir edebilirsiniz" ifadelerini kullandı.
 
Haber / Emine LALE