Karanlığı “Cumhuriyet Feneri” ile aydınlattılar

Atatürkçü Düşünce Derneği Çerkezköy Şubesi tarafından geleneksel hale getirilen ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı günü dolayısıyla düzenlenen Fener Alayı ve Cumhuriyet Yürüyüşü, bu yıl ?

GÜNDEM 30.10.2013 14:29:00 0
 Karanlığı “Cumhuriyet Feneri” ile aydınlattılar
TÜM MAZLUM ULUSLARA ÖRNEK OLDU
Fener alayı öncesi Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan vatandaşlara seslenen Atatürkçü Düşünce Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Dündar Orhan, 26 Ağustos 1922’de başlayan ve 9 Eylül’de İzmir’de Yunan ordusunun denize dökülmesi ile son bulan büyük taarruzun, Türkiye gerçeğini ve Türk Ulusu’nun yenilmez azmini tüm dünyaya kanıtladığını söyledi. Askeri başarının, Mudanya Ateşkesi ve Lozan Antlaşması ile taçlandırıldığını kaydeden Orhan “Bağımsızlık savaşını kazanan, Türk mucizesini yaratan bu başarı, tüm mazlum uluslara örnek oldu. Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nın bittiği yerde Türkiye’nin çağdaşlaşma savaşını başlattı. 1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırılışı ve 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin ilanı ile Ulusal ve Laik Türk Devleti gerçekleştirilmiş oldu” dedi.
 
YEDİDEN YETMİŞE BİNLERCE ÇERKEZKÖYLÜ KATILDI
Konuşmasının sonunda Çerkezköylülerin Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayan Dündar Orhan, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk. Onu koruyacak ve yaşatacak olan sizlersiniz” sözlerine vurgu yaparak, Cumhuriyet’in korunmasında ve yaşatılmasında en büyük görevin gençlere düştüğünün altını çizdi. Konuşmaların ardından başlayan Cumhuriyet Yürüyüşü’ne yediden yetmişe binlerce Çerkezköylü katıldı. Dev Atatürk Posteri açan kalabalık ellerinde ay yıldızlı bayraklarla marşlar eşliğinde yürüdü. Yürüyüşte ellerinde meşale, Atatürk ve Türk bayrakları taşıyarak "Ne mutlu Türküm diyene, Mustafa Kemalin askerleriyiz" gibi slogan atan vatandaşlar 10. Yıl Marşı ile Gençlik Marşı'nı da hep bir ağızdan seslendirdi. Yürüyüş boyunca ellerinde ay yıldızlı bayrakları dalgalandıran Çerkezköylüler, yaktıkları meşalelerle de akşam karanlığında sokakları aydınlattı.
 
CUMHURİYET’İN 90’INCI YILINI COŞKUYLA KUTLADILAR
Ellerinde meşaleler, Türk Bayrakları ve Atatürk posterleri ile Atatürk Caddesi üzerinden Narin Kavşağı’na yürüyen Çerkezköylüler, Öztrak Caddesi güzergâhından yeniden Cumhuriyet Meydanı’na geçti. Burada Cumhuriyet’in 90’ıncı yılını coşkuyla kutlayan binlerce Çerkezköylü, meydanda saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı ve Andımız’ı okudu. Yaklaşık bir saat süren yürüyüş hep bir ağızdan Andımız’ın okunmasının ardından sona erdi. Fener alayına CHP Çerkezköy İlçe yönetimi, CHP Çerkezköy Belediye Başkan Aday Adayları, CHP’li il genel meclis üyeleri ve Çerkezköy Belediye Meclis Üyeleri, ADD Çerkezköy Şube Başkanı Dündar Orhan ve binlerce Çerkezköylü katıldı.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ