Cumhuriyet'in kuruluşuna tanıklık edenler protokolde ağırlandı

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde bu yıl ilk defa protokol tribününde Cumhuriyet'in kuruluş döneminde doğan, yaşayan, o yıllara tanıklık etmiş dedeler ve nineler oturtuldu. Törene katılan 1918 doğumlu ?

GÜNDEM 29.10.2013 18:29:00 0
 Cumhuriyet
CUMHURİYET KOLAY KAZANILMADI
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 90. yılı kutlamaları Türkiye genelinde olduğu gibi Lüleburgaz'da da görkemli bir şekilde kutlandı. Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri Derneği Lüleburgaz Şubesi tarafından düzenlenen kutlamalara 1918-1923 yılları arasında doğmuş vatandaşlar da katıldı. Cumhuriyet'in 90.yılını kutlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren 1918 doğumlu Şükriye Terzioğlu, o yıllarda aklında kalan anıları da anlattı. Terzioğlu, Cumhuriyet'in kolay kazanılmadığını, o yıllarda yokluğun, savaşların, çektikleri zorluğun bugünler için olduğunu ifade etti. Kongre meydanında yapılan kutlamaların ardından Cumhuriyet'e tanıklık etmiş yaşlılar, Lüleburgaz Belediyesi'ne götürülerek 90. yılı pastası kesildi.
 
BUGÜN BURADA BİR AVUÇSUNUZ
Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak Cumhuriyetin kuruluş döneminde doğan nine ve dedelerin karşısında canlı tarih olarak durduklarını ifade ederek “Bizler ancak sizden aldığımız emaneti geleceğe taşıma inancındayız. Sevgili Günsel hocam bu fikrini açıkladığında çok heyecanlandım. Bugün burada bir avuçsunuz. Yarattıklarınızla milyonlarca insan tarafından seviliyorsunuz. Yarattığınız cumhuriyeti parçalamak isteyenler, yarattığınız cumhuriyeti bölmek isteyenler olabilir. Ama bizler sizlerden aldığımız güç ile bu cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatma inancındayız. Buna kararlıyız, buna inançlıyız” dedi. 1923 doğumlu Mahmure Rodop da , Atatürk'ün öldüğünü köylerine gelen trenin acı acı klakson çalması ile öğrendiklerini ve çok üzüldüklerini anlattı.
 
YAŞLI VATANDAŞLARA GÜL VERİLDİ
Programda, özel olarak hazırlanan pasta kesildi ve Başkan Emin Halebak tarafından yaşlı vatandaşlara gül verildi. Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri Derneği Şube Başkanı Günsel Solak da “Cumhuriyet'in 90.yıl kutlamalarında Belediye Başkanı Emin Halebak ile birlikte sağlığı yerinde olan, Cumhuriyet'le birlikte doğan, yaşayan büyüklerimizin programda yer alması için böyle bir şey organize ettik. Sağlığı yerinde olmayan büyüklerimizi de evlerinde ziyaret edip Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayacağız” dedi.
 
Haber/ Şerife KURTOÐLU