Ehliyet renklerine mavi ayarı

İçişleri Bakanlığı, gelen şikayetler üzerine, pembe olarak tasarladığı ehliyetlerin renk tonunda değişikliğe gidiyor. AB standardında hazırlanan pembe renkli yeni ehliyetlere mavi ayarı gelecek. 'Kadın

GÜNDEM 26.10.2013 00:05:00 0
 Ehliyet renklerine mavi ayarı
 
E-POSTA VE TELEFONLA ŞİKAYET
İçişleri Bakanlığı'na pembe renkte olan ehliyete erkek sürücüler tarafından çok sayıda şikayet geldi. E-posta ve telefonla, "Tasarım şık ama renk kadın kimliklerini andırıyor. Erkekler alay konusu olabilir" sözlerini belirttiler. Pembe ehliyet üzerine İçişleri Bakanlığına tepki üzerine, tasarımı aynı kalmak koşuluyla renkte değişiklik kararı alındı.  Avrupu Birliği (AB) ülkelerindeki ehliyetler pembe olduğu için yeni tasarımda da pembe ağırlıkta olacak ama açık tonda mavi renk olacağını ifade etti.

25 MİLYON 626 BİN 383 SÜRÜCÜ BELGESİ DEĞİŞECEK
Emniyet Genel Müdürlüğü ile Darphane ve Damga Matbaası tasarım uzmanları iki rengin değişik tonlarını kullanarak 5 yeni ehliyet tasarımı hazırladı. Yapılan tasarımlar İçişleri Bakanı Muammer Güler'in onayına sunuldu. Karayolları Trafik Yönetmeliği'ndeki düzenlemeyle 25 milyon 626 bin 383 sürücü belgesi değişecek. Polikarbanot kartlara basılacak ehliyetlerin sahtesi yapılamayacak.

YÜKSEK GÜVENLİK ÖZELLİKLERİ
AB normlarında hazırlanan yeni sürücü belgeleri; M, A1, A2, A, B1, B, C1, C, D1, D, BE, C1E, CE, D1E ve DE sınıfından oluşacak. Ehliyetlerin arka kapağına, optik değişken mürekkeple 15 ayrı sınıfın kullanabileceği araç türlerinin resmi de konuldu. Yüksek güvenlikli ehliyetlerde yansıtmalı optik değişken görüntü ile takograf çipi de yer alacak. Edirne Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Alpay Erdem, otobüs ve kamyonları yakından ilgilendiren yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi. Erdem, “Anlamlı neden yokken araç seyrettiği şerit çizgisini geçmeye başladığı anda sürücü sistem sayesinde optik, akustik ve dokunsal en az iki şekilde uyarılacak. Uygulama, sürücüsünün dalgınlığı veya uyuması nedeniyle gerçekleşen kazaları engellemeye katkı sağlayacak. 1 Kasım 2013'ten itibaren üretilen yolcu minibüsleri ve otobüsleri ile kamyonlarda uyarı sisteminin takılı olacak” dedi.

Haber / Ahmet KILAVUZ