Avrupa Kırmızı Orman Karıncası yuvasına Edirne ve Kırklareli’nde rastlandı

Trakya Üniversitesi (TÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe, 'Avrupa Kırmızı Orman Karıncası'nın Türkiye'deki varlığının tehlikede olduğunu belirterek, 'Daha ?

GÜNDEM 24.10.2013 11:13:00 0
 Avrupa Kırmızı Orman Karıncası yuvasına Edirne ve Kırklareli’nde rastlandı
ÜZÜCÜ BİR TABLOYLA KARŞILAŞTIK
Çamlıtepe, Avrupa Kırmızı Orman Karıncası Türk Koruma Eylem Planı çerçevesinde TÜ Balkan Kongre Merkezinde düzenlenen panelde, Avrupa Kırmızı Orman Karıncası'nın Türkiye'de sadece Trakya'da yayılım gösteren bir tür olduğunu söyledi. Avrupa'daki dağılımından dolayı bu türün, Avrupa Kırmızı Orman Karıncası olarak tanındığını belirten Çamlıtepe, yapılan çalışmalarda bu türün yuvalarının hem Balkanlar"da hem de kıta Avrupa'sında hızla yok olduğunun rapor edildiğini ifade etti. Türkiye'de sadece Trakya'da görülen türün tüm kayıtlarının, kendi çalışma ekiplerine ait olduğunu aktaran Çamlıtepe, "Trakya'da şu ana kadar sadece Edirne ve Kırklareli sınırlarında yuvalarını tespit ettik. Daha önce tespit ettiğimiz yuvalara bu yıl baktığımızda hepsinin istisnasız olarak yok olduğunu gördük. Oldukça şok edici ve üzücü bir tabloyla karşılaştık" diye konuştu. Çamlıtepe, daha sonra yaptıkları çalışmalarda yeni yuvalar bulduklarını, bu çalışmalarda türün habitatlarını değiştirir şekilde bir tarza girdiklerini belirlediklerini vurguladı.
 
YUVALARIN HEPSİNİN YOK OLDUĞUNU GÖRDÜK
Bu hareketin bilinçli olup olmadığını bilmediklerini ifade eden Çamlıtepe, "Bilinçli mi bilinçsiz mi ya da açık alanlarda göze çarpan yuvaların tahrip edilmesiyle bunlar oralarda mı kaldı bilemiyoruz. Böğürtlenlerin, vejetasyonun olduğu yerlerde artık yuvaları kalmış. Daha önce rastladığımız orman içi açıklıklar, dere kenarlarındaki ormanlık alanlar ve insanın çok rahat giriş yapabildiği yerlerdeki yuvaların hepsinin istisnasız yok olduğunu gördük. Belki bu bir strateji değişikliği" dedi. Avrupa Kırmızı Orman Karıncası'nın, Trakya için önemli olduğunu belirten Çamlıtepe, "Biyolojik mücadelede önemli bir grup. Özellikle Trakya'daki orman alanlarının, meşelik alanların korunması açısından önemsediğimiz bir grup" dedi.
 
GİTTİĞİMİZ HER YERDE KÖY KAHVESİNE UĞRUYORUZ
Çamlıtepe, karıncaların yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu, bu nedenle, tür eylem planı içerisinde bu türü seçtiklerini söyledi. Yaptıkları çalışmalar sonucunda 11 yuva tespit ettiklerini aktaran Çamlıtepe, “Gittiğimiz her yerde köy kahvesine uğruyoruz. Köylülerle tanışıp, sohbet ediyoruz. Karıncalarımızı da bir kap içerisinde yuva materyalleriyle götürüyoruz. Yuva materyallerini bizi yanlış yere götürmesinler diye gösteriyor ve vatandaşlara bilgiler aktarıyoruz. Onların da katkılarıyla arama yapmamıza rağmen 11 yuva bulabildik" ifadelerini kullandı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Edirne Şube Müdürlüğünde görevli biyolog Erdem Köse de Doğa Koruma ve Mili Parklar Genel Müdürlüğünce her yıl 10 tür için koruma eylem planı hazırlanmasının hedeflendiği, 2013 yılında 10 ilde tür koruma eylem planlı çalışmalarının başlatıldığını ifade etti.
 
Haber / Asim YAVUZ