Salvador Dali sanatseverlerle buluşacak

Modern resmin en büyük öncülerinden biri sayılan Salvador Dali, “Zodyak” adlı resim sergisi Edirne Belediyesi Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında, Ekmekçizade Kervansarayı’nda sanatseverlerle buluşacak.

GÜNDEM 22.10.2013 18:49:00 0
 Salvador Dali sanatseverlerle buluşacak
SANATÇIYA HER DAİM DESTEK VERMEKTEYİZ
Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, yaptığı yazılı açıklamada, Edirne Belediyesi’nin her daim kültür-sanat ve spora destek vermekte olduğunu belirterek, “Edirne Belediyesi, ülkemizin hazine sandığı niteliğindeki ve Osmanlı’ya 92 yıl başkentlik yapmış Anıt Kent Edirne’de sanat ve sanatçılara hak ettikleri değeri düzenlediği festivaller, şenlikler, fuarlar ve konferanslarla göstermektedir.  Edirne Belediyesi olarak, sanat ve sanatçıya her daim destek vermekteyiz. Tarih ve kültür kenti Edirne’mize yakışır önemli sanat etkinliklerine ev sahipliği yapıyor olmaktan dolayı mutluyuz” ifadelerini kullandı.
 
23 YIL DNA MOLEKÜLÜNÜN YAPISINI İNCELEDİ
 Sedefçi, açıklamasında, “Ressamlığının yanı sıra heykel, fotoğraf ve sinemaya olan merakıyla da bilinen Salvador Dali, fizik, astroloji ve tıpla da yakından ilgilenmiş ve bir yandan atom taneciklerini incelemek için fizikçileri yakın takibe alan sanatçı, 23 yıl boyunca da DNA molekülünün yapısını incelemiştir. Ayrıca tüm sürrealistler gibi o da bilinçaltının dışa vuruşuyla ilgilenmiş ve Freud’un bilinçdışı kavramına yaklaşımından epeyce etkilenmiştir. İşte tüm bunlar onun sanatına yön vermiş ve ortaya koyduğu eserlerin konusunu belirlemiştir. Ve “Zodyak Sergisi” içinde yer alan eserleri, onun astroloji merakının ürünleri olarak tanımlanıyor” dedi.
 
1500’DEN FAZLA RESİM YAPTI
Başkan Hamdi Sedefçi, açıklamasında Salvador Dali hakkında da bilgiler verdi. Sedefçi, “Hayatı boyunca 1500’den fazla resim yapmış olan Salvador Dali’nin eserleri, bugün büyük çoğunluğu Figueres’teki Dali Tiyatro ve Müzesi’nde sergileniyor. Ayrıca Florida’nın St. Petersburg kentindeki Salvador Dali Müzesi, Madrid’deki Reina Sofia Müzesi ve Los Angeles’taki Salvador Dali Galerisi de sanatçının diğer eserlerini barındırıyor. 20. yüzyıl resminin öncü isimleri arasında yer alan Salvador Dali’nin 13 taş baskı eserinden oluşan Zodyak Sergisi ve farklı dönemlerine ait olan 12 orijinal litografik baskıdan oluşan toplam 25 orijinal özgün baskısı Edirneli sanatseverlerle buluşuyor” diye konuştu.
 
Haber / Gökhan TEKER