Gaziler Namık Kemal Zindanını Gezdi

Türkiye Muharip Gazileri Derneği Çerkezköy Temsilciliği üyeleri ve şehit yakınları, Kıbrıs gezisinin son gününde Gazimagosa Orduevi ve Namık Kemal Zindanını gezdiler. Maraş Bölgesi olarak bilinen ve

GÜNDEM 11.10.2013 15:24:00 0
 Gaziler Namık Kemal Zindanını Gezdi
1960 lı yıllarda 49 yıllığına Rumlara kiraya verilen Maraş Bölgesi, Rumlar tarafından Avrupalı şirketlere kiraya verilmişti. 1974 Kıbrıs Harekâtından sonra bölgede alınan karar gereği her iki halkın da kullanımına kapatıldı. 
 
 
 
 
 
 
 
 
DÖRT KURUM HİZMET VERİYOR
1960 yılından 1974 yılı Kıbrıs çıkarmasına kadar geçen 14 yıllık süre zarfında Maraş Bölgesine birçok yabancı şirket tarafından büyük miktarlarda turizm yatırımları yapılmıştı.  Yapılan anlaşma gereğince bu gün Maraş Bölgesinde Birleşmiş milletler askerleri gözlemci olarak görev yapıyor. Rumların 49 yıllığına kiraya vermiş olduğu bu bölge henüz anlaşmanın ilk yılları olmasına rağmen 26 yılı dolu olarak rezervasyon yapılmıştı. 1974 yılından beri kullanılmayan Maraş Bölgesinde yıkılmaya yüz tutmuş binalar yer alırken aynı bölgede çok katlı yapılmış turistik tesislerin yapımı 1974 yılından beri durdurulmuş. Maraş Bölgesinde bugün sadece Orduevi, Yabancı Öğrenci Yurdu, BM Askerlerinin kaldığı Otel ve tedavülden kaldırılan paraların kasalarının korunduğu dört bina kullanılıyor. 
 
HATIRA FOTOĞRAFI ÇEKTİRDİLER
Maraş Bölgesinde kullanılan dört farklı kurumdan biri olan Orduevini’de ziyaret eden Gazileri, Hava savunma Albayı Gazimagusa Merkez Komutanı Sefer Akkurt karşıladı. Ziyaretleri nedeni ile gazilere teşekkür eden Akkurt’a Türkiye Muharip Gazileri Çerkezköy Şubesi Başkanı Hasan Hüseyin Yarlıgan, halı üzerine işlenmiş Mustafa Kemal Posteri, Kapaklı ve Çerkezköy’ü tanıtan kitaplar hediye etti.  Sefer Akkurt ile fotoğraf çekilen gaziler daha sonra Orduevinden ayrıldı. Gazilerin beş gün dört gece süren Kıbrıs Gezisi Namık Kemal Zindanını ziyaretle son buldu. Yaşadığı yılların en büyük edebiyatçılarından olan Namık Kemal gazetede yayımlanan yazıları nedeni ile Kıbrıs Magosa’da 14 ay çile doldurmuştu.
 
Haber / Asim YAVUZ