Taslak Esnafı Sevindirdi

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı Taslağı, kendilerini koruyan maddeleri nedeniyle esnaf ve sanatkârı sevindirdi.

GÜNDEM 9.10.2013 14:49:00 0
 Taslak Esnafı Sevindirdi
KANUN TASLAĞINI DESTEKLİYORUZ
Kırklareli Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker, kamu kurum ve kuruluşları ile sektörün görüşüne açılan taslağa ilişkin yaptığı açıklamada, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın son yaptığı çalışmaları takdirle karşıladıklarını söyledi. Perakende ticareti düzenleyen kanun taslağını önemsediklerini, taslakla kaybolmaya yüz tutmuş meslek dallarının da korunacağını belirten Şeker, "Kanun taslağını destekliyoruz. Aslında bu bugünün meselesi değil. 2002 yılından bu yana büyük mağazalar yasası esnafın büyük bir sorunu halindeydi. Bu esnafın belini bükmekteydi. Esnafın iş yeri açmasıyla ilgili kapsamlı bilgiler yerel yöneticilerle belirlenecek. İsteyen istediği yere istediği dükkânı açamayacak. Bu da esnafın korunması açısından çok önemli” dedi.
 
KÜÇÜK OLMADAN BÜYÜK OLMAZ
Kırklareli'nde 32 büyük market olduğunu ve bu marketlerin 57 meslek dalına hitap ettiğini söyleyen Şeker, “Bu durum esnafı son derece mağdur ediyor. Bu mağduriyetin giderilmesi açısından bizlerin de bu tip yerlerde hizmet vermesi gerekiyor. Esnafın ayakta kalması için alışveriş yapılması lazım. Bu mevzuata bağlanmalı. Küreselleşen dünyada markete ve alışverişe karşı değiliz. Bu alışveriş merkezlerinde esnafımız küçük yerler kiralasın ve dükkânlar açsın. Herkes evine ekmek götürmek, devlete olan yükümlülüklerini yerine getirmek, çocuğunu okutmak için mücadele ediyor. Küçük olmadan büyük olmaz. Devletimizin küçük esnafı koruması ve kollaması gerektiğini düşünüyoruz. Yapılan çalışmalar bu aşamada çok makul" ifadelerini kullandı.
 
ESNAFIMIZ DAHA ÇOK KAR EDECEK
Herkesin istediği yerde dükkân açamayacağını kaydeden Şeker, “Nüfus artışıyla orantılı olacak. Belki de yeni dükkân açacak esnafa daha iyi yerler gösterilecek. Bence bu son derece mantıklı bir karar. Artık sektöre giriş engellenmeli. Pasta aynı ama giriş fazla olunca dilimler küçülüyor. Bunun önüne geçmek için de perakende yasasıyla ilgili son yapılan çalışmaların yerinde ve mantıklı olduğunu düşünüyorum" dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının denetiminde dağıtım ve tedarik şirketleri kurulacağına dikkat çeken Şeker, “Birçok esnafımız toptancılar vasıtasıyla alışveriş yapıyor ama bunun tedariki aşamasında oda, birlik veya bu bünyede kurulacak olan kooperatifler kanalıyla daha ucuza mal edip esnafa dağıtılırsa onların lehine olacak. Düşük maliyetle malı tedarik edebilecekleri için esnafımız daha çok kar edecek” ifadelerini kullandı.
 
Haber / Kübra AŞIK