Safiye Erol İçin Anma Töreni Düzenlendi

Edirne Uzunköprü doğumlu ünlü yazar Safiye Erol, ölümünün 49’uncu yılında anıldı.

GÜNDEM 9.10.2013 14:45:00 0
 Safiye Erol İçin Anma Töreni Düzenlendi
Uzunköprü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen anma töreni Uzunköprü Safiye Erol Ortaokulunda düzenlendi. Okul Müdürü Coşkun Kara'nın konuşmasıyla başlayan program, Türkçe öğretmeni Ebru Dikbasan, tarafından hazırlanan sunum ile devam etti.
 
SAFİYE EROL KİMDİR?
Safiye Erol, 2 Ocak 1902 tarihinde Edirne Uzunköprü' de doğdu, 7 Ekim 1964 tarihinde İstanbul 'da vefat etti. İlköğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra Fransız Mürebbiyeler Okulu'na gitti. 1914'te Alman Lisesi'nde okudu. 1917'de Almanya'ya gönderildi. Lise ve üniversite öğrenimini ayrıca doktorasını da Almanya 'da tamamladı. Münih Üniversitesi'nde felsefe ve edebiyat eğitimi gördü. Daha sonra 1926 'da yurda döndü.
 
YAZARLIĞA İLK ADIMINI ‘KADIKÖY ROMANI’ İLE ATTI
Safiye Erol yazarlığa ilk adımını, Vakit gazetesinde yayınlanan Kadıköy'ün Romanı isimli eserle attı. Bu eser 1938'de kitap olarak basıldı. Cumhuriyet Gazetesi’nde, Ülker Fırtınası 1944'de kitap olarak çıktı. Ciğerdelen'in ilk baskısı 1946'da yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan Dünya Edebiyatından Tercümeler faaliyetine katılan yazar Selma Lagerlöf 'ün Portugalıya İmparatoriçesi (1941),La Motte Fouque'den Su Kızı (1945) kitaplarını tercüme etti. Bilhassa Kenan Rifai ve Yirminci Asrın Işığında Müslümanlık' isimli kitaptaki makalesi, ondaki fırtınalarla dalgalanan ruhun sükünete kavuştuğunun ipuçlarını vermesi bakımından dikkat çekicidir.
 
DOĞUNUN GÜZELLİKLERİNİ DE FARK EDEBİLEN BİR YAZARDI
Safiye Erol, doğu ve batı medeniyetini kaynaştırmış bir yazardır. Batı medeniyetinin eksiklerini, doğu medeniyetinin üstünlükleriyle tamamlayarak uyumlu bir sentez oluşturmayı hedeflemiştir. Safiye Erol'un bu hedefi roman kahramanlarının kişiliklerine de yansımıştır. Mehmet Nuri 'Safiye Erol Kitabı' adlı eserinde Erol'un doğu ve batı hakkındaki görüşlerini şöyle dile getirmiştir: 'Safiye Erol batıyı iyi bilen bir Aydın ama doğunun güzelliklerini de fark edebilen bir yazardır.
 
Haber / Kübra AŞIK