1.9 Milyar TL Neden Tahsil Edilemedi

CHP Kırklareli Milletvekili Avukat Turgut Dibek, SGK hakkında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

GÜNDEM 5.10.2013 20:01:00 0
 1.9 Milyar TL Neden Tahsil Edilemedi
SORU ÖNERGESİ VERDİ
Dibek’in soru önergesi şöyle “Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile ilgili inceleme yapan Sayıştay 2012 yılında yaklaşık 5 milyar TL kayıp olduğunu saptamıştır. Sayıştay’ın 2012 yılı inceleme raporuna göre; 10 yıllık zaman aşımına giren ve peşine düşülmeyen kurum alacağı 1.9 milyar TL, maaşları eksik bildiren işverenlerden dolayı yaşanan kayıp 571 milyon TL, çalışanlarına verdiği maaştan daha az gelir beyan edilen işverenlerden kaynaklı kayıp 3.8 milyon TL, emekli olup, şirket ortağı olanlardan alınması gereken sosyal güvenlik destek primi konusundaki kayıp 2 milyon 177 bin TL, sporcuların gelirlerini eksik bildiren spor kulüpleri kaynaklı kayıp 10.2 milyon TL’dir. Sayıştay, ayrıca “Bursa İlinin Nilüfer, Yıldırım ve Kestel ilçelerinde bulunan toplam 40 adet taşınmaz a ve b firmasının prim borçlarına karşılık SGK’ya satıldı. Ancak şu anda bu taşınmazlar aynı şirketler tarafından bedelsiz olarak kullanılıyor” bilgisini de vermiştir. 
 
“SGK ZARAR ETMİŞMİDİR”
Buna göre, Sayıştay’ın raporu sonrasında 2012 yılına ait kayıp 5 milyar TL ile ilgili sorumlular hakkında idari bir soruşturma başlatılmış mıdır? 1.9 milyar TL neden tahsil edilememiş ve zaman aşımı nedeniyle SGK zarar ettirilmiştir? Maaşları eksik bildiren, kendi primlerini göstermeyen kaç iş verene toplam ne kadar ceza kesilmiştir? Kaç spor kulübüne sporcuların gelirini eksik bildirdiği için toplam ne kadar ceza kesilmiştir?, Kurumun el koyduğu halde şirketler tarafından bedelsiz kullanılmaya devam eden yerler hakkında SGK herhangi bir girişimde bulunmuştur?,  Bu konuda ihmali bulunan personel hakkında idari bir soruşturma açılmış mıdır?”diye sordu.
 
Haber / Kübra AŞIK