Mutsuz Evlilikten İyi Çocuk Doğmaz

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun, Tekirdağ Valiliği ve Trakya Gazeteciler Birliği'nin ev sahipliğinde, Tekirdağ'da gerçekleştirilen 42. Başkanlar Konseyi progra

GÜNDEM 29.09.2013 22:10:00 0
Mutsuz Evlilikten İyi Çocuk Doğmaz
BURADA GAZETECİLİK YOK, DOSTLUK VAR
42. Başkanlar Konseyi Toplantısı’nın açılış konuşmasını Trakya Gazeteciler Birliği Başkanı Naci Akyazı yaptı. Yerel basının önemine dikkat çekerek, kentlerin ve şehirlerin sorunlarını mercek altına alarak, toplumun gerçek ve tarafsız biçimde bilgilendirilmesi gayretinde olan gazetecilerin, büyük bir gayretle çalıştıklarını söyleyen Akyazı, "Burada gazetecilik yok, dostluk var" dedi ve konsey toplantısı için Tekirdağ'a gelen tüm konuklarının, memleketlerine güzel anılarla döneceklerini belirtti.
 
TÜRKİYE'DE BASIN GÜÇLENECEKTİR
Trakya'nın, Türkiye'nin en özel cennet köşelerinden biri olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, “Ülkemizin tüm şehirlerinin ayrı bir yapısı ve havası var. O havayı solumak son derece güzel. Bu mutluluğu yaşıyoruz. Tekirdağ'da olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bizi burada ağırlayan Trakya Gazeteciler Birliği'ne teşekkür ederiz" dedi. BİK Genel Müdürü Mehmet Atalay ile çalışma arkadaşlarına, sarı basın kartı sahibi gazetecilere, Türkiye'de ilk kez gri pasaport verilmesinin önünü açmalarından dolayı teşekkür eden Sertel, " Anadolu'da ilk kez pay alımında, BİK, şubesi bulunan illerdeki cemiyetlere destek verilmesinde bize gerçekten destek oldu. Anadolu güçlendikçe Türkiye'de basın güçlenecektir. Anadolu geliştikçe, Türkiye de gelişecektir" dedi.
 
BİRAZ DAHA HASSASİYET GÖSTERİLMELİ
 Konuşmasında, gazetelerin birleştirilmesi hususuna da değinen Sertel, "BİK Genel Müdürümüz Mehmet Atalay, programımızın yarın devam edecek bölümünde olmayacağı için bir şey söylemek istiyorum. Gazete birleştirmelerinde biraz daha özen ve hassasiyet göstermelerinde çok büyük yarar görüyorum. Çünkü kafaca anlaşamayan, hiç bir şekilde yan yana gelme ihtimali olmayan insanları bile yan yana getirmeye çalışmanın, çok doğru olmadığını, o ortaklıkların iyi meyve vermeyeceğini, mutsuz evliliklerin iyi çocuklar doğurmayacağını, yaşatmayacağını ve topluma çok yararlı olmayacağını düşünen bir insanım. Bunu burada söylemeyi de görev biliyorum. Bunu gönül birlikteliğiyle yapmanın çok büyük yararı olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
 
ÖDÜL TÖRENLERİMİZ DEVAM EDECEK
42. Başkanlar Konseyi toplantı programı kapsamında bir ödül töreninin de yer alacağını anımsatan Sertel, "Rahmetli İsmail Sivri'nin anısına, ödül almaya gelen çok değerli arkadaşlarım var. Onları da şimdiden kutluyorum. Biz İsmail Sivri'nin anısını yaşatmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki sene daha anlamlı olacak. Ödül törenlerimiz devam edecek" dedi.  Sertel, "Ortak düşüncemiz; Türkiye'de hangi düşünceyi taşırsa taşısın, hangi anne babadan doğarsa doğsun, hangi kentin evladı olursa olsun, hangi mezhepten olursa olsun, hangi inançtan olursa olsun hiç fark etmeyen; Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü içerisinde bir arada yaşama kültürünü, kardeşliği, dostluğu, dayanışmayı ve bin yıllardır süren Türkiye'nin ayakta duruşunu hep birlikte sağlayacağımız umuduyla herkese saygılarımı sunuyorum" diyerek konuşmasını sonlandırdı. 
 
BİZ GAZETECİLİK İSTİYORUZ
BİK Genel Müdürü Mehmet Atalay, Tekirdağ'da daha önce toplantı ve paneller yaptıklarını ve 2 yıl önce de şube açtıklarını söyledi. Tekirdağ'da son derece iyi durumda olduklarını belirten Atalay, Trakya'nın ve Tekirdağ'ın güzelliğine vurgu yaparak, bölgenin muhteşem bir zenginliğe sahip olduğunu söyledi.  Basın, basın hakları ve resmi ilan konusunda Basın İlan Kurumu'nun elinden geldiği kadar çalıştığını ve gayret sarf ettiğini kaydeden Atalay, "Bu konuda bizim genel kurul üyemiz olarak Atilla Sertel dahil el ele çalışıyoruz. Genel kurulumuzda basının temsilcileri var. Tarafsızlar grubumuz ve basın grubumuz var. Ama el ele çalışıyoruz. BİK basınımızın sorunlarını gidermede, çalışanlarının durumlarını düzeltmede, gazetelerimizin daha iyi şartlarda görev yapmasını sağlamada elinden geleni yapmaya çalışıyor” dedi.
 
BİZE İSTEDİĞİMİZ KALİTELERDE GAZETE ÇIKARIN
Yerel gazetelerin birleştirilmesi konusuna da değinen Atalay, “Ülke genelinde yanlış anlaşılabiliyor. Biz, BİK olarak gazetecilik istiyoruz. Kriterleri, kanunların, yönetmeliklerin verdiği görevleri yerine getirelim. Kamu ilanlarını dağıtırken, kamu kuruluşlarına, ‘sizin ilanınız karşılığını bulacak. Tüketiciye ulaşacak. Basılmayan, dağıtılmayan, tirajı olmayan, naylon gazetecilik yapanlara biz bu ilanı vermeyeceğiz’ diye söz verdik. Onlar da artık kamu ilanlarını geri almak için uğraşmıyorlar. Bize güveniyorlar. Biz gazeteciliği yaşatmak adına bazı yaptırımlar uyguluyoruz. Bunları yaparken de, ‘illaki birleşin’ demiyoruz. Bunun birkaç yolu var diyoruz. İsterseniz kendi başınıza karar verir, iyi gazetecilik yaparsınız. İsterseniz bir sermaye yanınıza alır, beraber yaparsınız. İsterseniz birleşirsiniz. Başka formülleri varsa onları da yaparsınız, ama yeter ki bize istediğimiz kalitelerde gazete çıkarın” diye konuştu.
 
YALAN BEYANDA BULUNAMAYIZ
BİK personelinin çalışmalarına devam ettiğini, yeni şube açılan illerde de büyük bir gayretle çalışmalar yapıldığını söyleyen Atalay, kurumun Türkiye genelindeki 12 olan şube sayısını 36'ya çıkardıklarını ve Tekirdağ'daki programın ardından Cumartesi günü de Mardin'de yeni şubenin açılışının yapılacağını, daha sonra Diyarbakır'a gideceklerini kaydetti. Atalay, "Ülke genelinde ciddi bir çalışma var. Ama hala gazetecilik yapmamakta ısrar edenler olursa da inanın yapacak bir şey yok. Sahte rapor düzenleyerek, ‘Bu gazete 500 satıyor’ diyecek halimiz yok. Satmayan bir gazete için yalan beyanda bulunamayız. 7 kişi çalıştırması gereken gazeteler için de, ‘Gerçekten bu 7 kişiyi çalıştırıyor ve gerçekten habercilik yapıyor’ diyemeyiz. Bakıyorsunuz, asgari kadroda gösterdiği adamlar hala gazetecilik yapmıyor. Bu sebeple de baştan sona ajans haberi kullanarak, kendi şehrinden hiç bahsetmeyerek, sadece o parayı almak için çalışan gazetelere bizim daha fazla göz yummamız mümkün değil. Hiçbir gazeteyi cezalandırmak niyetinde değiliz. Biz yeşertmeye, büyütmeye çalışırken; gazetelerden bazen iyi yapanlar da var, eksik bırakanlar da var. Onların tamamlanmasını arzu ediyoruz. Birleşme kampanyası başladı. Erzurum'da başladı, 16 gazete 4 gazeteye düştü. Diğer illerde de devam ediyor. Birleşmedikleri için cezalandırmıyoruz. Sadece kriterleri hala uygulayamadıkları için kriterleri kendileri tutturamadıkları için düşebiliyorlar" dedi.
 
BİRLEŞME YILLARDIR YAPILIYOR
TGF Genel Başkan Vekili Yılmaz Karaca ise birleşme faaliyetlerinin federasyon tarafından yıllardır yapıldığını belirtti. TGF'nin, yıllardır Türkiye'deki cemiyetler arasındaki birleşmeyi sağladığına dikkat çeken Karaca, en son birleşmenin de Tekirdağ'daki 2 basın derneği arasında gerçekleştiğini söyledi. Karaca, Tekirdağ'dan önce de, 5 cemiyetin bulunduğu Mersin'deki cemiyetlerin birleşerek tek çatı altında toplandıklarını işaret ederek, "Bu tür olayları TGF yıllardır yapıyor. Kadın gazeteciler cemiyet başkanlığına gelince; bu öncülüğü de, bu federasyonun bu yönetimi yaptı" dedi.
 
 
DUAYENE PLAKET  
 Gecede, konuşmaların ardından Tekirdağ'ın duayen gazetecisi Hayrettin Nalbantoğlu'na plaket takdim edildi. Nalbantoğlu, plaketini Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay'ın elinden aldı. Plaketi alan Nalbantoğlu, onur ve mutluluk duyduğunu söyledi. Nalbantoğlu, 42 yıl boyunca Hürriyet, Sabah, Akşam, Tercüman ve TRT gibi Türkiye'nin önde gelen ulusal basın kuruluşlarında görev yaptığını söyledi. Gündem yaratan haberlerinin ulusal gazetelerin manşetinden yayınladığını işaret eden Nalbantoğlu, anılarını anlattı.
 
FEDERASYONDAN, BİRLİK YÖNETİMİNE PLAKET
Gecede ayrıca Türkiye Gazeteciler Federasyonu tarafından hazırlanan plaketler, 42. Başkanlar Konseyi'ne ev sahipliği yapan Trakya Gazeteciler Birliği'nin yönetim kurulu üyelerine takdim edildi. Birlik Başkanı Naci Akyazı ve yönetimi, plaketlerini BİK Genel Müdürü Mehmet Atalay ve TGF Genel Başkanı Atilla Sertel ile TGF Genel Başkan Vekili Yılmaz Karaca'nın elinden aldı. Etkinlik, yöresel canlı müzik eşliğinde, birlikte akşam yemeği yenmesiyle devam etti. Toplantıya Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Mehmet Atalay, Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Atilla Sertel, TGF Genel Başkan Vekili Yılmaz Karaca, Basın İlan Kurumu Tekirdağ Şube Müdürü Mustafa Canbey, Trakya Gazeteciler Birliği Yönetim Kurulu üyeleri ile Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen TGF üyesi dernek ve cemiyetlerin başkanları ve temsilcileri katıldı.
 
YEMEKTE BİR ARAYA GELDİLER
 Ramada Otel’de gerçekleştirilen ödül töreninin ardından TGF Heyeti ve katılımcılar, Çorlu Basın Mensupları Derneği tarafından önceki gün saat 13.00’da Divan Otel’de verilen yemeğe katıldılar. Katılımcılara çeşitli hediyelerin verildiği yemeğin ardından gazeteciler bol bol hatıra fotoğrafı çektirdiler. Yemeğin ardından otelden ayrılan TGF heyeti ve gazeteciler, otobüslerle şehir turu yaptılar. 
 
Haber / Kübra AŞIK