Duyarlı Sürücülere Mektuplu Teşekkür Duyarlı Sürücülere Mektuplu Teşekkür

Edirne Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü trafikte yeni bir uygulamaya başlatıyor. Polis, ambulans ve itfaiye gibi geçiş önceliği olan araçlara yol vermek içi

GÜNDEM 27.09.2013 21:59:00 0
 Duyarlı Sürücülere Mektuplu Teşekkür Duyarlı Sürücülere Mektuplu Teşekkür
ELEKTRONİK DENETLEME SİSTEMİYLE KONTROL EDİLİYOR
Edirne Emniyeti Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Alpay Erdem, ambulans, itfaiye ve polis gibi geçiş üstünlüğü ve önceliği bulunan araçlara yol vermenin kanuni bir zorunluluk olduğunu söyledi. Trafikte sürücülerin yol verme konusunda tereddütler yaşadığını belirten Erdem, “Türkiye'nin birçok ilinde olduğu gibi Edirne'de kavşaklar ve yollar elektronik denetleme sistemiyle kontrol ediliyor. Bu kavşaklarda özellikle kırmızı ışık ihlali yapan, araç sürücülerine elektronik sistem üzerinden idari yaptırım (ceza) kararı gönderiliyor. Bu anlamda yeni bir uygulama daha başlatıyoruz. Trafikte geçiş üstünlüğü olan ambulans, polis, itfaiye gibi araçlara yol verme de bazı sürücülerimiz tereddütler yaşıyor. Bu araçlara yol vermek zaten kanuni bir zorunluluk” dedi.
 
YOL VERİLMESİ GEREKİYOR
İtfaiye, Polis ve Ambulans araçlarının tepe lambalarını, sirenlerini çalıştırdıklarında diğer araçların yol vermesi gerektiğini kaydeden Erdem, “Yollar ve kavşaklar bu anlamda elektronik denetim sistemleriyle takip ediliyor. Ambulans yol istediğinde, önündeki araçlar kavşağı boşaltmaları halinde kendilerine ceza gönderilmiyor. Ancak ambulansı takip eden araçların kırmızı ışıkta durarak beklemeleri gerekiyor. Ambulans yol istediğinde önünde kırmızı ışıkta bekleyen araçlar diğer araçları tehlikeye düşürmemek kaydıyla boşaltması gerekiyor. Örneğin ambulans böylelikle yoldan rahat geçerek hastasını zamanında götürebiliyor” diye konuştu.
 
166 LİRA PARA CEZASI KESİLİYOR
Trafikteki araçların MOBESE ve Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) kameraları tarafından izlendiğini kaydeden Erdem, “Biz sistem kameralarından bakarak yol veren araçlara kırmızı ışık ihlali bile yaparsa herhangi bir ceza işlemi uygulamıyoruz. Bu uygulamada bu duyarlılığı gösteren araç sürücülerine teşekkür ediyoruz. Bundan sonra bu uygulamayla ceza almadıklarını kendilerine ve doğru bir davranışta bulunduklarını mektupla ileteceğiz dedi. MOBESE ve EDS kameralarıyla kontrol edilen yollarda ambulans gibi geçiş üstünlüğü olan araçlar yol verenler 155 Polis İmdat telefonlarını da arayarak ambulans için kırmızı ışıkta geçtiklerini bildiriyor. Sistem üzerinden yapılan incelemelerde geçiş üstünlüğü olan araçlara yol verenlere ceza işlemi uygulanmıyor. Aksi halde kırmızı ışıkta geçtiği MOBESE ve EDS kameralarında tespit edilen araçlar Karayolları Trafik Kanunu gereğince 166 lira para cezası kesiliyor” ifadelerini kullandı.
 
Haber / Ahmet KILAVUZ